2014 - układ sił

Obrazek
Anula

Re: 2014 - układ sił

Post autor: Anula »

Robertinho pisze:Król banału i oczywistości łatwo nie odda tronu i korony.i nie mam wcale na myśli Jonathana
Wiemy Robercie. Niczego nie oddajesz łatwo. :P ;-D
jonathan

Post autor: jonathan »

Tak sobie myślę, że nawet dobrze się stało, że Djoković przegrał z Wawrinką w AO. Gdyby Novak znowu pokonał wszystkich w Australii, to pewnie chodziłby z głową w chmurach, tym bardziej, że miał tę zwycięską serię z końcówki poprzedniego sezonu, a wtedy w amerykańskich Mastersach (choć wcześniej jeszcze w Dubaju) mogłoby mu być ciężko kontynuować tę passę. Dzięki tamtej porażce z Wawrinką mógł przynajmniej trochę odetchnąć. Z drugiej strony piętrzyła się na nim presja, bo przed Indian Wells nie zdobył żadnego tytułu, a w samych Mastersach musiał radzić sobie czasem z jakimiś problemami i kryzysami. Skończyło się jednak na zdobyciu dubletu. Do sezonu na mączce Djoković nie przystąpi więc z pustym bagażem. A korty ziemne to dla Serba nowe wyzwanie, bo wciąż nie ma w kolekcji RG, co powinno dać mu dodatkowy zastrzyk energii, tak samo jak rywalizacja z Nadalem na clay'u. Jestem przekonany, że Rafa zbierze teraz wszystkie siły, aby odzyskać Monte Carlo i obronić swoje twierdze w Paryżu, Rzymie i Madrycie. Na hardzie nie wygrał niczego od US Open (ani w hali, ani w Australii, ani teraz w Stanach) i oddał pole na tej nawierzchni Djokoviciowi. Hiszpan może już mieć dość biegania po betonie, tak jak zresztą inni. Czas poczuć mączkowy kurz i wiosnę w Europie.
Rroggerr

Post autor: Rroggerr »

Stasiu, wróć. :roll:
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Post autor: DUN I LOVE »

Rroggerr pisze:Stasiu, wróć. :roll:
Chyba nie ma co aż tak błagalnie patrzeć w kierunku Stasia, bo odwilż nadchodzi, a Wawrinka własnie był jej takim pierwszym symptomem. Z żelaznego układu Fab4 wykruszył się Murray, Federer nawet jak mocno poprawia formę, to siłą rzeczy nie jest w stanie zrobić tego na tyle, by wygrywać, a nawet jak coś wpadnie, to będzie to miało raczej charakter łabędziego śpiewu. Została mocarna dwójka, gdzie Nadal jest bliżej końca niż początku, a moim zdaniem takie wpadki jak ta z Dogiem będą mu się przydarzać częściej. Djoković jest teraz na wznoszącej, ale już poprzedni sezon pokazał, że on nie jest na tyle wielki, żeby zdominować rozgrywki i kiedy tylko wpadnie w drobny dołek formy, to ograć go może każdy, kto naprawdę umie grać w tenisa. Wtedy pojawiają się porażki z Del Potro, Haasem, Dimitrowem, Berdychem, Isnerem itd.

Na cegle prawdopodobnie Panowie podzielą tytuły, ale jestem niemal pewny, że 4 finałów Rafole nie uświadczymy.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Rroggerr

Jak na razie ta odwilż miała miejsce wtedy, kiedy jeden grał bardzo słabo, a drugi w finale się kontuzjował. Nic nie umniejszając Staśkowi, chyba za wcześnie na słowa o odwilży, gdy taki Nadal jak w Miami (czyt. żenujący) na lajcie robi sobie finał, żeby potem dostać lanie od Dżoczka. Chciałoby się, ale nasza spazmatyczna radość na początku sezonu był mocno przesadzona i nie wiem jak Wy, ale ja tam byłem tego świadom od samego początku. Pewnie, że ten firnament złotej ery został skruszony niczym pomniki Lenina na Ukrainie, ale jeszcze do stawiania innych pomników w ich miejsce daleko.

Czekam na Wimbla, tam może być najciekawiej.
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Rroggerr pisze:Jak na razie ta odwilż miała miejsce wtedy, kiedy jeden grał bardzo słabo, a drugi w finale się kontuzjował.
I nigdzie nie jest powiedziane, że taki stan rzeczy nie będzie oglądany częściej. Pamiętam jak w 2008 roku tłumaczono porażki Federera tym, że gra słabiej niż za czasów ery dominacji. Wtedy przewijały się opinie, że jak wróci do tamtego poziomu, to znowu będzie wszystko wygrywał. Mało kto zdawał sobie sprawę z tego, że wyczekiwany powrót do formy z czasów świetności już nie nastąpi, a i konkurencja nie będzie stała w miejscu.

Tak, też byłem świadomy, że nasze styczniowe pompowanie było przesadzone, ale mimo to i mimo przebiegu turnieju w Miami, jestem dobrej myśli.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Anula

Rroggerr pisze:Jak na razie ta odwilż miała miejsce wtedy, kiedy jeden grał bardzo słabo, a drugi w finale się kontuzjował. Nic nie umniejszając Staśkowi, chyba za wcześnie na słowa o odwilży, gdy taki Nadal jak w Miami (czyt. żenujący) na lajcie robi sobie finał, żeby potem dostać lanie od Dżoczka. Chciałoby się, ale nasza spazmatyczna radość na początku sezonu był mocno przesadzona i nie wiem jak Wy, ale ja tam byłem tego świadom od samego początku. ....
Jak możesz.!!! :o Obrazek
To takie brutalne słowa. :P
Awatar użytkownika
Robertinho

Post autor: Robertinho »

Rroggerr pisze:Jak na razie ta odwilż miała miejsce wtedy, kiedy jeden grał bardzo słabo, a drugi w finale się kontuzjował. Nic nie umniejszając Staśkowi, chyba za wcześnie na słowa o odwilży, gdy taki Nadal jak w Miami (czyt. żenujący) na lajcie robi sobie finał, żeby potem dostać lanie od Dżoczka. Chciałoby się, ale nasza spazmatyczna radość na początku sezonu był mocno przesadzona i nie wiem jak Wy, ale ja tam byłem tego świadom od samego początku. Pewnie, że ten firnament złotej ery został skruszony niczym pomniki Lenina na Ukrainie, ale jeszcze do stawiania innych pomników w ich miejsce daleko.

Czekam na Wimbla, tam może być najciekawiej.
To Miami było co najmniej dziwne... Rafa miał pod drodze jeszcze większych clownów niż dostawał na letnim hard, a w dodatku walkower w semi, Djokovic miał dwa w.o., wszyscy inni dobrze grający w tym roku poodpadali wcześniej... Trudno mimo wszytko uznać to za turniej reprezentatywny... Oczywiście teraz nadchodzi cegła i w zasadzie można by nie odpalać żadnego tenisa od początku trawy, ale ja też bym nie był skrajnym pesymistą. Rzecz jasna na tej nawierzchni wszystko zależy od szybkości poruszania się Hiszpana, jeśli będzie przyzwoita, to już lepsze Rafole, niż finały z Ferrerem...
Czołem Uśmiechniętej Polsce!
Awatar użytkownika
Robertinho

Post autor: Robertinho »

Anula pisze:
Rroggerr pisze:Jak na razie ta odwilż miała miejsce wtedy, kiedy jeden grał bardzo słabo, a drugi w finale się kontuzjował. Nic nie umniejszając Staśkowi, chyba za wcześnie na słowa o odwilży, gdy taki Nadal jak w Miami (czyt. żenujący) na lajcie robi sobie finał, żeby potem dostać lanie od Dżoczka. Chciałoby się, ale nasza spazmatyczna radość na początku sezonu był mocno przesadzona i nie wiem jak Wy, ale ja tam byłem tego świadom od samego początku. ....
Przede wszystkim brutalnie nieprawdziwe. JarosławBoski Stan ugryzł w dupę polskiegotenisowego żubra i nic już nie będzie takie samo. Fakt ogrania przez dotychczasowe popychadło dwóch rzekomo nietykalnych w Szlemie, jest ziarnem, które musi wydać owoce. I to również dlatego, że wygrana Wawy jest w dużej mierze skutkiem, niż stanie się przyczyną. Nadal, o ile znowu na pół roku nie zniknie, musi w końcu zacząć spłacać wystawiane od czasu ubiegłorocznego powrotu na korty czeki. Może faktycznie nie na cegle, ale... zobaczymy.

Djokovic chyba się za siebie ostro wziął, bo widzi, że żarty się skończyły, w ubiegłym sezonie jeszcze się udawało(w Szlemach), ale w Australii w końcu przegrał pięciosetówkę z niżej notowanym rywalem. Te Mastersy, nic nie ujmując sukcesowi Djoko, są jak już pisałem, po środku niczego i nie świadczą o niczym... Może faktycznie poza tym, że pogłoski o kryzysie Djokovica okazały się przedwczesne, ale tak naprawdę weryfikacja nastąpi dopiero w czerwcu i lipcu.
Czołem Uśmiechniętej Polsce!
Anula

Robertinho pisze:
Anula pisze:
Przede wszystkim brutalnie nieprawdziwe. JarosławBoski Stan ugryzł w dupę polskiegotenisowego żubra i nic już nie będzie takie samo. Fakt ogrania przez dotychczasowe popychadło dwóch rzekomo nietykalnych w Szlemie, jest ziarnem, które musi wydać owoce. .....
Żubry mają to do siebie, że ugryzione potrafią kopnąc. :P
Dośc solidnie, jak już przekonał się o tym pewien Robin.

Wiesz, czasami ziarno kiełkuje, roślinka zaczyna strzelac w górę i ............. równie szybko usycha. :(
Rroggerr

DUN I LOVE pisze:I nigdzie nie jest powiedziane, że taki stan rzeczy nie będzie oglądany częściej.
Oczywiście, że będzie oglądany częściej, bo to nie 2012 rok. Bardziej zmierzam do tego, że to w dalszym ciągu etap, gdzie żeby wygrał ktoś z szerokiej czołówki coś naprawdę poważnego - a chyba tylko o tym mówimy w kontekście jakiejś odwilży, musi być spełnione kilka warunków i może się okazać, że podobnie dogodne okoliczności, jakie miał Wawrinka (słaby Djoković i kontuzjowany Nadal w dziewiczym finale), długo się nie powtórzą. Dlatego nie przesadzałbym. Zobacz, jaki jest stan czołówki, gdy nie ma Wawrinki, który nie wiadomo, ile będzie odchorowywać ten australijski triumf.
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Rroggerr pisze:Zobacz, jaki jest stan czołówki, gdy nie ma Wawrinki, który nie wiadomo, ile będzie odchorowywać ten australijski triumf.
To już wałkowaliśmy i doskonale o tym wiem - jest źle, ale nie mogę i nie chcę uwierzyć, że aż tak. O ile to długoletnie zaplecze czołówki na wiele się nie przyda, to ktoś musi zaskoczyć: może Dimitrow, może co jakiś czas wystrzelą Gulbis, Raonic, Nishikori czy Dołgopołow. Może Thiem przypomni światu, jak młody talent przebojem wdziera się do czołówki. Musi coś nastąpić, bo taka bierność konkurencji aż się nie godzi.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Mario

Post autor: Mario »

No właśnie. Z tym, że obecnie nie ma materiału na nowych mistrzów już jakiś czas temu się pogodziłem. Marzyłem tylko o wymianie zaplecza na zawodników zdolnych chociaż raz czy dwa w sezonie przycisnąć faworyta. W tym roku pewną wymianę zaczynamy obserwować, więc dla mnie jest ok.

I wcale nie uważam, że odwilż musi wiązać się z wyczynami wawrinkopodobnymi. Nie w tych czasach, tutaj jakiekolwiek zmiany w pobliżu top 15 zasługują na słowa pochwały.
MTT bilans finałów (22-29)
W: Queen's Club 13, Monte Carlo 14, Australian Open 15, Nottingham 15, Chennai 16, Rio de Janeiro 17, Wiedeń 17, Acapulco 18, Madryt 18, Queen's Club 21, Cincinnati 21, Indian Wells 21, World Tour Finals 21, s-Hertogenbosch 22, Roland Garros 23, Astana 23, Hong Kong 24, Madryt 24, Umag 24, Tokio 24, Australian Open 2025, Dallas 25
F: Auckland 14, Miami 14, Roland Garros 14, Waszyngton 14, World Tour Finals 14, Rio de Janeiro 15, US Open 15, Estoril 16, Pekin 17, Rio de Janeiro 18, Monte Carlo 18, Rzym 18, Lyon 18, Metz 18, Hamburg 20, Madryt 21, St. Petersburg 21, Adelajda-2 22, Buenos Aires 22, Rio de Janeiro 22, Cincinnati 22, Astana 22, Rio de Janeiro 23, Bastad 23, Rio de Janeiro 24, Dubaj 24, Basel 24, Brisbane 25, Buenos Aires 25
Rroggerr

Może zrobią jakiś finał mastersa, skoro byle Raonić mógł, ale co to będzie oznaczać, według mnie nic, jak w finale wyjdzie regularny Ferrer albo przeciętny Djoković lub Nadal i sobie poradzą tak czy siak. Na więcej ich nie stać na dziś. A chyba tylko to ''więcej'' mogłoby tak naprawdę satysfakcjonować, a nie, że się jaramy, że Dimitrow wymordował na farcie przeciętnego Gulbisa, słabego Murraya i Andersona, którego 32-letni Federer szkoli jak dzieciaka. :]
Awatar użytkownika
Mario

Wypluj tego Ferrera. Już wystarczająco długo nas męczył.
W: Queen's Club 13, Monte Carlo 14, Australian Open 15, Nottingham 15, Chennai 16, Rio de Janeiro 17, Wiedeń 17, Acapulco 18, Madryt 18, Queen's Club 21, Cincinnati 21, Indian Wells 21, World Tour Finals 21, s-Hertogenbosch 22, Roland Garros 23, Astana 23, Hong Kong 24, Madryt 24, Umag 24, Tokio 24, Australian Open 2025, Dallas 25
F: Auckland 14, Miami 14, Roland Garros 14, Waszyngton 14, World Tour Finals 14, Rio de Janeiro 15, US Open 15, Estoril 16, Pekin 17, Rio de Janeiro 18, Monte Carlo 18, Rzym 18, Lyon 18, Metz 18, Hamburg 20, Madryt 21, St. Petersburg 21, Adelajda-2 22, Buenos Aires 22, Rio de Janeiro 22, Cincinnati 22, Astana 22, Rio de Janeiro 23, Bastad 23, Rio de Janeiro 24, Dubaj 24, Basel 24, Brisbane 25, Buenos Aires 25
Rroggerr

Ferru w wersji ''2013 - Harrison ma szanse ze mną wygrać'' bajgluje w hali Janowicza, a potem robi finał w Bercy, zdecydowanie nie skreślałbym go.
Awatar użytkownika
Mario

Ferrer w wersji "2014 - Lu robi ze mną co chce" to chyba jeszcze półka niżej. Więc naprawdę byłbym zniesmaczony gdyby zrobił jakiś finał ceglanego Mastersa. Wtedy chyba powrócę do krytyki ATP.
Rroggerr

Zobacz z kim i jak przegrywał w drugiej połowie poprzedniego sezonu - skoro następnie mógł ogarnąć Nadala i osiągać fajne rezultaty w hali, to dlaczego nie na cegle teraz?
Awatar użytkownika
Mario

Wbrew racjonalnym przesłankom ja naprawdę wierzę, że on się starzeje.
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Mario pisze:Wbrew racjonalnym przesłankom ja naprawdę wierzę, że on się starzeje.
Dziś wypadł z Top-5, a cały czas do obrony finał RG.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Zablokowany