Puchar Hopmana 2012-2016

Obrazek
Awatar użytkownika
Robertinho

Re: Puchar Hopmana

Post autor: Robertinho »

Pisiuchna. :kocham:

Swoją drogą ciekawe, czy w jakiej formie duet pakerów będzie na AO, bo na razie to wygląda, jakby kolejna inkarnacja Fuentesa miała przerwy w dostawach.
Czołem Uśmiechniętej Polsce!
Awatar użytkownika
Mario

Post autor: Mario »

Niezła spina była w tym mikście tak w ogóle. Później Serena powtórzyła wczorajszy wyczyn Paire'a. :D
SebastianK pisze:Niewiele to ma wspólnego z tenisowym IQ. Jerzy po prostu jest niszczony przez swoje własne nerwy. Głowa w tenisie gra tak samo jak nogi. I On może wybierać dobre rozwiązania przez większość seta ale gdy przychodzą te najbardziej decydujące i nerwowe chwile często wszystko zaczyna się sypać. I będzie się sypać tym cześciej im częściej będzie takie końcówki przegrywał.
To ciekawe, bo podobnie zachowujący się Monfils czy wspominany wyżej Benoit są nazywani przez Ciebie debilami (może nie tak ostro, ale coś w tym stylu)...
MTT bilans finałów (22-29)
W: Queen's Club 13, Monte Carlo 14, Australian Open 15, Nottingham 15, Chennai 16, Rio de Janeiro 17, Wiedeń 17, Acapulco 18, Madryt 18, Queen's Club 21, Cincinnati 21, Indian Wells 21, World Tour Finals 21, s-Hertogenbosch 22, Roland Garros 23, Astana 23, Hong Kong 24, Madryt 24, Umag 24, Tokio 24, Australian Open 2025, Dallas 25
F: Auckland 14, Miami 14, Roland Garros 14, Waszyngton 14, World Tour Finals 14, Rio de Janeiro 15, US Open 15, Estoril 16, Pekin 17, Rio de Janeiro 18, Monte Carlo 18, Rzym 18, Lyon 18, Metz 18, Hamburg 20, Madryt 21, St. Petersburg 21, Adelajda-2 22, Buenos Aires 22, Rio de Janeiro 22, Cincinnati 22, Astana 22, Rio de Janeiro 23, Bastad 23, Rio de Janeiro 24, Dubaj 24, Basel 24, Brisbane 25, Buenos Aires 25
Awatar użytkownika
SebastianK

Post autor: SebastianK »

Jacques D. pisze:Za to dużo z IQ ma wspólnego jego absurdalna często pod względem taktycznym konstrukcja akcji i bardzo nadużywane skróty, wykonywane w sytuacjach kompletnie się do tego nienadajacych.
To są jego oczywiste błędy taktyczne i to ma dużo wspólnego z jego tenisowym IQ. Ale sytuacje w końcówkach setów to nerwy. Wtedy nawet to co normalnie robi mu nie wychodzi.

Nie na­leży my­lić praw­dy z opi­nią większości.
Awatar użytkownika
Mario

Ale nikt by nie miał pretensji, gdyby przy ważnych piłkach strzelał po siatkach/autach. Pretensje są o to, że koleś wtedy nadużywa dropszotów i innych głupich rozwiązań. W moim rozumieniu świadczy to o tenisowym IQ na poziomie Monfilsa (tzn. niskim).
W: Queen's Club 13, Monte Carlo 14, Australian Open 15, Nottingham 15, Chennai 16, Rio de Janeiro 17, Wiedeń 17, Acapulco 18, Madryt 18, Queen's Club 21, Cincinnati 21, Indian Wells 21, World Tour Finals 21, s-Hertogenbosch 22, Roland Garros 23, Astana 23, Hong Kong 24, Madryt 24, Umag 24, Tokio 24, Australian Open 2025, Dallas 25
F: Auckland 14, Miami 14, Roland Garros 14, Waszyngton 14, World Tour Finals 14, Rio de Janeiro 15, US Open 15, Estoril 16, Pekin 17, Rio de Janeiro 18, Monte Carlo 18, Rzym 18, Lyon 18, Metz 18, Hamburg 20, Madryt 21, St. Petersburg 21, Adelajda-2 22, Buenos Aires 22, Rio de Janeiro 22, Cincinnati 22, Astana 22, Rio de Janeiro 23, Bastad 23, Rio de Janeiro 24, Dubaj 24, Basel 24, Brisbane 25, Buenos Aires 25
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Post autor: DUN I LOVE »

Aga <3
Spoiler:
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
SebastianK

Mario pisze:Niezła spina była w tym mikście tak w ogóle. Później Serena powtórzyła wczorajszy wyczyn Paire'a. :D
SebastianK pisze:Niewiele to ma wspólnego z tenisowym IQ. Jerzy po prostu jest niszczony przez swoje własne nerwy. Głowa w tenisie gra tak samo jak nogi. I On może wybierać dobre rozwiązania przez większość seta ale gdy przychodzą te najbardziej decydujące i nerwowe chwile często wszystko zaczyna się sypać. I będzie się sypać tym cześciej im częściej będzie takie końcówki przegrywał.
To ciekawe, bo podobnie zachowujący się Monfils czy wspominany wyżej Benoit są nazywani przez Ciebie debilami (może nie tak ostro, ale coś w tym stylu)...
Co to to nie.

U Paire krytykuję sposób gry - odpalanie petard w każdym momencie, w większości przypadków zupełnie bez sensu.

U Gaela zaś krytykuję ogólne podejście do tenisa. Facet ewidentnie ma papiery na grę, ale przez głupie popisy co chwilę mu coś dolega. A to plecy a to kolana. To się nie bierze znikąd.

Awatar użytkownika
SebastianK

Mario pisze:Ale nikt by nie miał pretensji, gdyby przy ważnych piłkach strzelał po siatkach/autach. Pretensje są o to, że koleś wtedy nadużywa dropszotów i innych głupich rozwiązań. W moim rozumieniu świadczy to o tenisowym IQ na poziomie Monfilsa (tzn. niskim).
Mario zwróć proszę uwagę na to, że On w tych końcówkach gubi pierwszy serwis i uderzenia które wcześniej przebijał pakuje w siatkę lub wywala. Selekcja uderzeń to inna sprawa a nerwy to inna. W końcówkach setów nerwy Janowicza niszczą. Dobór rozwiązań niszczy go przez całe spotkania.

Moim zdaniem to jest jednak drobna różnica.

A co do Monfilsa - u niego to jest chyba coś z koncentracja i wieczną próbą popisania się przed tłumem. Momentami mam wrażenie, że bardziej niż na wyniku zależy mu na tym aby kupić publiczność. I bez wątpienia to mu się udaje, z tym, że koszty są takie jaki obaj widzimy.

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek »

Mario pisze:Wczoraj widziałem ile znaczy ta nowa Agnieszka w pojedynku z kimś poważnym, więc raczej nie ma się czym przejmować.
To grała z kimś poważnym? :o
DUN I LOVE pisze: 05 sie 2021, 23:58 Praktycznie wszystkie finały w LA mi uciekły podczas tegorocznych IO. Jestem ogromnie tym zasmucony, za 3 lata już to się nie powtórzy.
Awatar użytkownika
Mario

Cornet w takiej formie kimś poważnym jest. Przynajmniej dla Agnieszki.
Awatar użytkownika
Jacques D.

Post autor: Jacques D. »

Cornet w wysokiej formie jest kimś poważnym dla każdej przeciwniczki w cyklu.
I know the pieces fit.
Spoiler:
Awatar użytkownika
Robertinho

Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Nie Fibak jeden. Tylko na tym forum znajdziesz kilka osób, które za wszelką cenę próbują umniejszać sukcesom Agnieszki.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Robertinho

Ja piszę o dziwo zupełnie serio.
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Ja też.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Robertinho

Właśnie widzę. Pięć bro było, więc dziś raczej już nie błysnę dowcipem.
Awatar użytkownika
Lucas

Post autor: Lucas »

Puchar Hopmana: Radwańska jak Graf i Hingis, Janowicz jak Becker i Federer!
Spoiler:
http://www.sportowefakty.pl/tenis/49299 ... -i-federer
“I doubt about myself, I think the doubts are good in life. The people who don’t have doubts I think only two things: arrogance or not intelligence.”- Rafa Nadal

"There are other tournaments in which I would like to win. However, in the end, trophies are just pieces of metal. The main thing that I took from tennis is love. She will remain with me forever, and I am sincerely grateful for this “ - David Ferrer
Awatar użytkownika
bogdan1978

Post autor: bogdan1978 »

Wiceprezes PZT: Przy takiej grze miksta Radwańska/Janowicz medal w Rio jest prawie pewny

autor: Redakcja SF | 2015-01-10, 23:02
Reprezentacja Polski w składzie Agnieszka Radwańska i Jerzy Janowicz po raz pierwszy w historii zdobyła Puchar Hopmana, czyli mistrzostwo świata par mieszanych.

Nasz mikst wygrał wszystkie cztery mecze par mieszanych, co od razu wywołało spekulacje o wystawieniu dwójki naszych najlepszych tenisistów w walce o medale igrzysk olimpijskich w Rio. - To jest świetny mikst, oboje znakomicie grają przy siatce w związku z tym nie zostaje nic innego, jak wierzyć w to, że medal igrzysk w Rio będzie prawie pewny - uważa wiceprezes Polskiego Związku Tenisa Piotr Szkiełkowski.
http://www.sportowefakty.pl/tenis/49310 ... est-prawie
Awatar użytkownika
bogdan1978

Post autor: bogdan1978 »

Wygraliśmy turniej zabawy - rozmowa z Magdaleną Grzybowską, byłą tenisistką

autor: Krzysztof Gieszczyk | 2015-01-10, 18:50
Spoiler:
http://www.sportowefakty.pl/tenis/49304 ... tenisistka
Awatar użytkownika
Mario

Sporo z tego Hopmana pooglądałem, więc kilka słów podsumowania.

Kanada - Pospisil pokazał fajną formę, może coś zdziałać w Sydney albo Melbourne, Bouchard stać jednak na trochę luzu, czym wyraźnie u mnie zapunktowała, jednak gry podwójnej kompletnie nie ogarniała, więc nie było szans na sukces.

Włochy - Fog miał wszystko gdzieś, wielka niewiadoma przed poważnym graniem, Flavia gasła mniej więcej po godzinie gry, ale do tego momentu było całkiem dobrze. Mikst w ich wykonaniu genialny, szkoda że szanowny Fabio raz nie miał ochoty wystąpić. :D

Czechy - Safarova chyba poważnie chce wejść do top 10 w tym roku, nie licząc spotkania z Sereną, gdzie znowu odezwała się głowa wyglądała rewelacyjnie. Ten Pavlasek jednak trochę odstawał od reszty, oczywiście z Fogninim wygrał, ale z nim by wygrał każdy, co odebrała szansę na wygranie grupy.

USA - Serena niby chciała niby nie, grała katastrofalnie i niespodziewanie była słabszym punktem drużyny. Isner raz przegrał, ale później robił swoje, pastwił się nad dziewczynami w mikście, gdyby koleżance bardziej się chciało, to pewnie byłoby lepiej.

Australia - najpierw wypadł Nick, potem Ebden, kończył Matosevic. Casey wszystko przegrała. Generalnie słaby występ, choć wielkiego ciśnienia raczej nie było.

Francja - Alize świetnie, Benoit jak to on, nawet ciężko rozszyfrować czy mu nie zależało czy był tak słaby (za kilka dni się okaże), do tego kolano chyba zaczyna się odzywać. W grze podwójnej sporo się działo, oczywiście nie mam na myśli tenisa... Moja ulubiona para, rzecz jasna. Mogliby przejechać za rok, bo oglądanie Gasqueta czy Tsongi nic lepszego nie zapewni.

Wielka Brytania - Murray oczywiście wszystko wygrał, nawet umiał się pobawić. Generalnie na plus. Watson w sumie wyglądała lepiej niż wskazują na to wyniki, ale na awans nie starczyło.

Polska - wiadomo, wystarczy tylko poczytać wp albo sport.pl

Na zakończenie tekst Karola - http://rotacjawsteczna.blog.pl/2015/01/ ... empionami/

Fragment na zachętę:
„Jesteśmy mistrzami świata…” – przeczytałem na twitterze młodego dziennikarza, pasjonującego się tenisem, w kilka dosłownie chwil po zakończeniu gry mieszanej. Widać serce mam jeszcze mocne, skoro szlag mnie nie trafił od razu na miejscu. I nic nie zmieniło, dopisane już po przecinku „…nawet jeśli nieoficjalnymi!” Mój znakomity humor wyparował, a za chwilę przekonało się o tym kilka ekip telewizyjnych i radiowych, telefonujących z prośbą o wypowiedź. Naturalnie nie było szansy, aby zatrzymać puszczony w ruch mechanizm dmuchania w ten balon. „Jesteśmy mistrzami świata w tenisie” – usłyszałem zaraz i przeczytałem we wszystkich komunikatorach. Pal sześć tych kompletnych ignorantów, trzymających klucz do maszynerii, ale dlaczego telewizyjni komentatorzy dyscypliny, piszący o niej dziennikarze, byli zawodnicy czy trenerzy w sposób tak bezmyślny, z nieskrywanym triumfem na twarzy, powtarzają bzdurę? Czy nie rozumieją, że mniej zorientowanym robią w ten sposób wodę z mózgu?! W mediach zajmujących się non-stop informowaniem każdy sukces i każda niemal tragedia uruchamia dziś podobną głupawkę i od dawna nie ma tam znaczenia, czy przekazujący nam, co się stało, posiada jakąkolwiek wiedzę o sprawach, w jakich zabiera głos. Liczy się wtedy szybkość i zadęcie z jak najgrubszej trąby. Dlaczego jednak kretynów robią z siebie wówczas osoby, występujące niby w roli ekspertów?!!
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Trafił w sedno. Mój kolega, kompletny laik, zapytał: "Radwańska ograła Williams w szlemie?" :D Odpowiedziałem mu, że Szlem zaczyna się dopiero za tydzień, a ten mecz był nieoficjalny. Wtedy ziomek wpadł w zażenowanie i zapytał, dlaczego więc jest taki spust w mediach, skoro to mecz o nic? :D
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Zablokowany