Madryt 2019

Obrazek
Awatar użytkownika
Kiefer

Re: Madryt 2019

Post autor: Kiefer »

Hahaha, faktycznie dwuznacznie. 😂
Awatar użytkownika
Kamileki

Post autor: Kamileki »

Kiefer pisze: 05 maja 2019, 16:30
Czy ja wiem, to jakby nie było tylko Madryt, może by Federer nie wygrał finału gdyby Rafole grali 2,5h, ale też nie ma żadnej co do tego pewności.
W 2009 roku Rafole zrobili wspólnie finały wszystkich mastersów na ziemi czego nigdy potem już nie powtórzyli. Ogromnie zdominowali wtedy sezon ceglasty. Madryt był wtedy ostatnim turniejem granym przed Garrosem. Kilkanaście dni po tej 4-godzinnej orce Djokovic w Paryżu przegrał w prostych setach z Kolschreiberem, a Nadala ograł Sonderling, też dość pewnie.
Awatar użytkownika
Barty
Administrator

Post autor: Barty »

Kamileki pisze: 04 maja 2019, 16:24 Tsitsipas na cegle i kukła Nishikoriego to nie są przyzwoici tenisiści.
Ogólnie bardzo cenię Twoje analizy, Kamil, ale tutaj czuję się w obowiązku sprostować, bo nie wiem, skąd tą opinię wziąłeś. Nawet przypomniała mi ona wypowiedź z marca/kwietnia zeszłego roku, w której Grek stwierdzał, że w końcu powraca na nawierzchnię, którą lubi zdecydowanie najbardziej.
Żeby nie posiłkować się wyłącznie opiniami poniżej liczby zwycięstw/porażek ze względu na nawierzchnię (uwzględnia wszystkie poziomy ATP):
- cegła: 95/34;
- hard - 99/63
- trawa - 11/10.
To że osiągnął finał Montrealu i połówkę AO pokazuje, jak bardzo się rozwinął przez ostatni rok i potrafił swoją grę również do twardej nawierzchni dopasować. Ale wciąż obstawiam, że na cegle może odnieść najwięcej sukcesów, nawet biorąc pod uwagę znacznie mniejszą liczbę turniejów w porównaniu do hardu.

Z kolei jego porażka ze Struffem to raczej pokłosie ogólnie słabszej formy w ostatnim okresie, nie ziemi pod butami.
Tytuły (30):
2025: Miami 2024: Montreal, Bazylea 2023: Wiedeń 2022: Miami, Astana, Bazylea, WTF Turyn 2021: Monte Carlo, Madryt, Winston-Salem 2019: Newport, US Open, 2018: Brisbane, Quito, Indian Wells, Monte Carlo, Monachium, Roland Garros, 2017: Auckland, Waszyngton, Shenzen, 2015: Doha, Sydney, Houston, Roland Garros, 2013: US Open, 2012: Nicea, 2011: Los Angeles, WTF Londyn, Wcześniej: Za słaba era, żeby coś wpisywać.
Finały (38):
2025: Barcelona 2024: Brisbane, Cordoba, Estoril, WTF Turyn 2023: Auckland, Rotterdam, Dubaj, Barcelona 2022: Rotterdam, Monte Carlo, Monachium, Rzym, Newport, Hamburg, Gijon 2021: Monachium, Rzym, 2020: Rzym, Antwerpia, 2019: Rotterdam, Rzym, Roland Garros, 2018: Halle, 2017: Stuttgart, 2016: Tokio, Shanghai, Bazylea, 2015: Wiedeń, WTF Londyn, 2014: Doha, 2013: Cincinnati, 2012: Monte Carlo, Roland Garros, Sztokholm, 2011: Marsylia, Monte Carlo, Wimbledon, US Open, Wcześniej: Za słaba era, żeby coś wpisywać.
Awatar użytkownika
Kamileki

Kamileki pisze: 04 maja 2019, 16:54 Może użyłem złego słowo bo pisząc "przyzwoity" miałem na myśli takiego zawodnika, który uniemożliwi Daniilowi wygranie dużego turnieju. I w moim mniemaniu na cegle zawsze ktoś taki powinien się znaleźć nawet jak Nadal skończy karierę.
Ale tak sobie potem pomyślałem czy Tsitsipas na cegle nie mógłby zostać drugim Kuertenem. Tyle o tym wzroście pisałem, a obaj mają bardzo zbliżony (Stefan minimalnie wyższy), forhend to ich duża broń i oczywiście grają jedną ręką. Może za bardzo mam w głowie to co Nadal robi z Grekiem, ale przecież za kilka lat Rafy już nie będzie.
Awatar użytkownika
lake

Post autor: lake »

Kamileki pisze: 05 maja 2019, 17:57
W 2009 roku Rafole zrobili wspólnie finały wszystkich mastersów na ziemi czego nigdy potem już nie powtórzyli. Ogromnie zdominowali wtedy sezon ceglasty.
Jesteś pewien? ;)

MTT Career highlights:
GS: W Wimbledon '15, US Open '17
WTF: -SF '17
M 1000: W Indian Wells '14, Monte Carlo '17, F IW '16, Cincinnati '17
ATP 500:W Halle '18 F Waszyngton '16
ATP 250: W s-Hertogenbosch '14, Newport '17, Sankt Petersburg '17 F Chennai '17, F Quito '17

Debel:
GS: US Open '17, '19, F US Open '15, F Wimbledon '16
M 1000: W Indian Wells '19, Rzym '19, F Miami '19
Awatar użytkownika
Kamileki

Faktycznie, nie wiem dlaczego uznałem Madryt za finał. Ale w 2009 spotkali się we wszystkich mastersach na cegle i był to jedyny taki przypadek w ich rywalizacji, a może i w całej historii ale tego nie wiem.
Awatar użytkownika
Mario

Post autor: Mario »

Kamileki pisze: 05 maja 2019, 12:11Paire powalczył w całym jednym secie na siedem jakie rozegrał z Nadalem na cegle. Absolutnie nie odbiega od normy, a przecież ma talent i bekhend lepszy niż większość kelnerów, których w podobny sposób zgładza Rafa na ziemi. Ale jak wspomniano Francuz jest idiotą i ciężko mówić o nim do końca poważnie w kontekście czegokolwiek związanego z tenisem.

W tenisie coraz wyżsi panowie osiągają świetne rezultaty, ale ich parametry siłą rzeczy są w niektórych aspektach ograniczeniem, szczególnie jeśli chodzi o poruszanie, kondycję czy grę w obronie, a wszystkie te elementy są istotne na cegle. Nie widzę Daniiła robiącego wielkie wyniki na mączce pomimo tego że nie jest klocem i potrafi świetnie trzymać piłkę w wymianach. Może gdyby miał jeszcze efektywny forhend to byłbym w stanie uwierzyć, w jego ceglaną moc. Moim zdaniem Rosjanin ma idealny zestaw na wolny/średni hard, a z bardziej ofensywnym usposobieniem i na ten szybki oraz na trawę.

Kuerten to dobry przykład "najlepszego, najwyższego ceglarza w historii". Źródła podają jednak 191/190 cm. Czyli tyle co Moya (190 cm). I tak jak nie było świetnych piłkarzy mierzących około dwa metry (ewidentnie najwybitniejszy piłkarz z pola najwyższy wzrostem to Ibra - 195 cm) tak do tej pory nie było świetnych ceglarzy w tenisie. Spory wzrost działa w siatkówce, koszykówce, w tenisie jak widać od pewnego czasu również ale na trawie/hardzie i zazwyczaj w krótszych meczach gdzie wytrzymałość nie ma aż tak dużego znaczenia.

Sprawdziłem pewną rzecz i znalazło się nawet dwóch wyższych od Gugi którzy wygrali Garrosa. Andres Gomez oraz Yannick Noah - obaj mierzący po 193 cm. Francuz jednak to był prawdziwy wybryk natury. A Ekwadorczyk ze swoim agresywnym stylem także przekraczał ceglaste standardy.
Z tego co pamiętam, to w którymś z tych setów przegranych 64 miał bodajże 43 i serwis, a w tym Madrycie mimo takiego sobie wyniku, naprawdę fajnie pograł i było trochę walki (to czasy, kiedy dość mocno Benka wspierałem, więc chyba nic nie kręcę). Poza tym, nie wiem dlaczego ignorujesz forehand Paire'a, który z urzędu dyskwalifikuje go z walki w wymianach z poważnymi tenisistami, bo to zwyczajnie maszynka do produkowania ue. Daj mu fh jakiegoś Milmana, czy Jordana Thompsona i byłby jednym z tych ludzi, których szukamy w drabinkach Nadala. Ale z całym szacunkiem dla Francuza, skoro już zdecydowałem się na serię dłuższych wpisów o tenisie, to nie po to, by rozmawiać o tego typu grajkach. Mniejsza z nim.

Wciąż nie wiem, dlaczego ignorujesz rozwój w poruszaniu u tych wysokich facetów. Kiedyś mieliśmy Monfilsa, który kapitalnie biega plus kilku nieprzewracających się o własnego nogi z grupy 190 plus, teraz mamy Zvereva, Daniiła, Augera, Tsitsipasa, czy nawet tego naszego Hurkacza lub Karena, którym wiele w kwestii poruszania zarzucić nie można (a poświęciłem na ten research jakieś 8 sekund, czyli pewnie o kimś zapomniałem). W historii nic na poparcie tej tezy nie znajdziemy, już tłumaczyłem dlaczego, stąd powoływanie się na ten argument uważam za lekko bezcelowe. Tenis się zmienia, niekoniecznie w kierunku, który mi się podoba, bo oglądanie dwumetrowych facetów bawiących się w katorżnicze wymiany stojąc 2,5 metra za końcową to nic przyjemnego, ale dzieje się tak również dlatego, że są naprawdę sprawni, więc wyłączając jakieś patologiczne przypadki (patrz Fritz), opowieści o wysokich facetach, nieodnoszących sukcesów na clayu chyba można powoli wyrzucać do kosza.

Zverev ma dwa mastersy na cegle i kiedy się obudzi (a Love mówi, że się obudzi, dlatego tak będzie) znów będzie tam groźny, Chaczanow w formie to również bardzo sensowny gracz w tych warunkach, Auger będzie mocny, Berrettini ma już 2 tytuły i finał, Tsitsipas właśnie wygrał Estroril, Daniił pokazuje, że może być na niej groźny. Średnia wzrostu z tego grona to pewnie jakieś 195 cm, a wieku z 22. Nie wiem, czy któryś ogra Nadala w Madrycie/Rzymie/Paryżu, pewnie nie, bo bardzo możliwe, że nikt go nie ogra, ale postawiłbym całkiem dużo, że za 5-6 lat podobnego wpisu już nie popełnisz.

P.S. 21 linijek wpisu i żadnego pocisku po nextgejach, bardzo źle się z tym czuję.
MTT bilans finałów (22-29)
W: Queen's Club 13, Monte Carlo 14, Australian Open 15, Nottingham 15, Chennai 16, Rio de Janeiro 17, Wiedeń 17, Acapulco 18, Madryt 18, Queen's Club 21, Cincinnati 21, Indian Wells 21, World Tour Finals 21, s-Hertogenbosch 22, Roland Garros 23, Astana 23, Hong Kong 24, Madryt 24, Umag 24, Tokio 24, Australian Open 2025, Dallas 25
F: Auckland 14, Miami 14, Roland Garros 14, Waszyngton 14, World Tour Finals 14, Rio de Janeiro 15, US Open 15, Estoril 16, Pekin 17, Rio de Janeiro 18, Monte Carlo 18, Rzym 18, Lyon 18, Metz 18, Hamburg 20, Madryt 21, St. Petersburg 21, Adelajda-2 22, Buenos Aires 22, Rio de Janeiro 22, Cincinnati 22, Astana 22, Rio de Janeiro 23, Bastad 23, Rio de Janeiro 24, Dubaj 24, Basel 24, Brisbane 25, Buenos Aires 25
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Post autor: DUN I LOVE »

Mario pisze: 05 maja 2019, 19:00P.S. 21 linijek wpisu i żadnego pocisku po nextgejach, bardzo źle się z tym czuje.
Dwóch Kanadyjczyków właśnie zaczęło swój mecz na PS News.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Kiefer

Kamileki pisze: 05 maja 2019, 17:57
Kiefer pisze: 05 maja 2019, 16:30
Czy ja wiem, to jakby nie było tylko Madryt, może by Federer nie wygrał finału gdyby Rafole grali 2,5h, ale też nie ma żadnej co do tego pewności.
W 2009 roku Rafole zrobili wspólnie finały wszystkich mastersów na ziemi czego nigdy potem już nie powtórzyli. Ogromnie zdominowali wtedy sezon ceglasty. Madryt był wtedy ostatnim turniejem granym przed Garrosem. Kilkanaście dni po tej 4-godzinnej orce Djokovic w Paryżu przegrał w prostych setach z Kolschreiberem, a Nadala ograł Sonderling, też dość pewnie.
Naprawdę nie sprowadzamy do jednego meczu tego co się wydarzyło i z Nadalem i Djokovicem dwa tygodnie później kiedy historia pokazała, że oboje wytrzymywali i wychodzili zwycięsko z dwóch takich maratonów na przestrzeni 2-3 dni...

Djokovic akurat wtedy w Szlemie zawodził dosyć regularnie, chyba rok później spuchł z Mellzerem, a i we wcześniejszych Szlemach wymiękał. Soderling z kolei akurat w tamtej dyspozycji mógł i powinien być dla Nadala rywalem najtrudniejszym z możliwych, tylko pech chciał, że spotkali się względnie szybko, a nie np. w półfinale. Dla mnie sprowadzanie zapaści Hiszpana do jednego meczu jest po prostu mocno naciągane, facet kilka miesięcy wcześniej w Australii po jeszcze większym maratonie potrafił rozegrać następny i go jeszcze wygrać, tylko po prostu wszystko jest do czasu.
Ostatnio zmieniony 05 maja 2019, 19:33 przez Kiefer, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Ale hebel w głowach Denisa i Felixa, ocean nerwowości na korcie.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Wujek Toni

Post autor: Wujek Toni »

Że ludziom się chce dorabiać po tylu latach ideologię. Przegrał tamtego Rolanda, bo trafił na naćpanego Soderlinga przy chłodnym i wilgotnym dniu, co ułatwiło Szwedowi efektywne rąbanie i osłabiło topspin Nadala. Gdyby nie Robin, Rafałek wziąłby pewnie cały turniej bez straty seta i tyle byłoby później legend wyjaśniających przyczynę jego wtopy.
"Zabrałem kiedyś Rafaela wraz z Pico Monaco na ryby. Pamiętam, że chłopcy niezwykle radowali się na myśl o spędzeniu w taki sposób tamtego poranka - lato miało się już ku końcowi i była to jedna z ostatni okazji, by złowić kilka moren przed zamknięciem sezonu. Przypominam sobie bardzo dokładnie moment, gdy Rafael próbował po raz pierwszy zarzucić swoją wędkę , siedząc na skraju barki. Samą czynność wykonał nienagannie - widać było gołym okiem, że chłopak ma do wędkarstwa talent i czerpie z niego wielką przyjemność. Mimo to nie omieszkałem zbliżyć się do mojego bratanka, po czym chwyciłem go dosyć łagodnie, acz pewnie za muskularne prawe ramię, którym to przed chwilą zarzucił energicznie żyłkę wraz ze spławikiem i rzekłem: 'Którą ręką Cię uczyłem?'" Toni Nadal, Życie moje
Awatar użytkownika
Damian
Moderator
Kontakt:

Post autor: Damian »

MUTUA MADRID OPEN

Obrazek Obrazek

Madryt - wyniki II rundy kwalifikacji:

[1] Pierre-Hugues Herbert 🇫🇷 d. [11] Robin Haase 🇳🇱 5-7 6-3 7-6(5)

Albert Ramos-Vinolas 🇪🇸 d. Casper Ruud 🇳🇴 2-6 7-6(3) 6-1

[3] Hubert Hurkacz 🇵🇱 d. [WC] Roberto Carballes Baena 🇪🇸 6-4 6-4

Hugo Dellien 🇧🇴 d. Guido Andreozzi 🇦🇷 3-6 6-4 6-2

[9] Martin Klizan 🇸🇰 d. [5] Adrian Mannarino 🇫🇷 6-3 6-2

[8] Reilly Opelka 🇺🇸 d. Juan Ignacio Londero 🇦🇷 7-6(7) 5-7 6-2

[7] Taylor Fritz 🇺🇸 d. Marius Copil 🇷🇴 7-6(5) 7-5

MTT - OSIĄGNIĘCIA:
MTT (Singiel) - Tytuły (36) / Finały (23)
Spoiler:
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Idzie sobie oczy wydłubać wyczynami Shapo (w zasadzie jednego i drugiego).
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
lake

Post autor: lake »

Wujek Toni pisze: 05 maja 2019, 19:34 Że ludziom się chce dorabiać po tylu latach ideologię. Przegrał tamtego Rolanda, bo trafił na naćpanego Soderlinga przy chłodnym i wilgotnym dniu, co ułatwiło Szwedowi efektywne rąbanie i osłabiło topspin Nadala. Gdyby nie Robin, Rafałek wziąłby pewnie cały turniej bez straty seta i tyle byłoby później legend wyjaśniających przyczynę jego wtopy.
Wujek ale tu nikt nie dorabia ideologii, raczej widzę tę orkę w Madrycie jako jedną z wielu składowych wtopy w Paryżu. Taka samą jak granie wszystkiego od mączki w 2008, wilgoć w Paryżu i naćpany Soda, jakieś problemy z kolanem, rozwód i co tam jeszcze było.

MTT Career highlights:
GS: W Wimbledon '15, US Open '17
WTF: -SF '17
M 1000: W Indian Wells '14, Monte Carlo '17, F IW '16, Cincinnati '17
ATP 500:W Halle '18 F Waszyngton '16
ATP 250: W s-Hertogenbosch '14, Newport '17, Sankt Petersburg '17 F Chennai '17, F Quito '17

Debel:
GS: US Open '17, '19, F US Open '15, F Wimbledon '16
M 1000: W Indian Wells '19, Rzym '19, F Miami '19
Awatar użytkownika
Damian
Moderator
Kontakt:

Może jeszcze obudzi się Shapo.
Spoiler:

MTT - OSIĄGNIĘCIA:
Spoiler:
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Wreszcie jakiś sensowny gem Denisa.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Damian
Moderator
Kontakt:

ATP Masters 1000: Tournaments, Records, Stats
Spoiler:
https://www.atptour.com/en/news/atp-mas ... ournaments

MTT - OSIĄGNIĘCIA:
Spoiler:
Awatar użytkownika
Kiefer

lake pisze: 05 maja 2019, 19:47
Wujek Toni pisze: 05 maja 2019, 19:34 Że ludziom się chce dorabiać po tylu latach ideologię. Przegrał tamtego Rolanda, bo trafił na naćpanego Soderlinga przy chłodnym i wilgotnym dniu, co ułatwiło Szwedowi efektywne rąbanie i osłabiło topspin Nadala. Gdyby nie Robin, Rafałek wziąłby pewnie cały turniej bez straty seta i tyle byłoby później legend wyjaśniających przyczynę jego wtopy.
Wujek ale tu nikt nie dorabia ideologii, raczej widzę tę orkę w Madrycie jako jedną z wielu składowych wtopy w Paryżu. Taka samą jak granie wszystkiego od mączki w 2008, wilgoć w Paryżu i naćpany Soda, jakieś problemy z kolanem, rozwód i co tam jeszcze było.
Gdyby nie dorabiano ideologii to nie wplątano by w to również Djokovica na którego to ten półfinałowy mecz w Paryżu miał mieć taki wpływ, że po dwóch tygodniach nie doszedł jeszcze do siebie...

Wujek ma rację, że warunki, które akurat bardziej pasowały Sodzie też miały wpływ na wynik tamtego pojedynku. Daleki jednak jestem od stwierdzenia, że wygrałby Hiszpan turniej bez straty seta, ewidentnie puchł i potrzebny był okres tankowania jaki zresztą po Paryżu sobie zaaplikował, ale na wyczerpaniu pewnie by tego Rolanda gdyby nie Szwed jeszcze ogarnął.
Awatar użytkownika
Damian
Moderator
Kontakt:

MUTUA MADRID OPEN

Obrazek Obrazek

MAIN DRAW
(uzupełniony o kwalifikantów)

[1] Novak Djokovic 🇷🇸 wolna runda
[Q] Taylor Fritz 🇺🇸 vs Grigor Dimitrov 🇧🇬
Jeremy Chardy 🇫🇷 vs [Q] Albert Ramos-Vinolas 🇪🇸
Diego Schwartzman 🇦🇷 vs [16] Marco Cecchinato 🇮🇹
[9] Marin Cilic 🇭🇷 vs [Q] Martin Klizan 🇸🇰
Nick Kyrgios 🇦🇺 vs Jan-Lennard Struff 🇩🇪
Dusan Lajovic 🇷🇸 vs Laslo Djere 🇷🇸
[7] Juan Martin del Potro 🇦🇷 wolna runda

[4] Roger Federer 🇨🇭 wolna runda
Richard Gasquet 🇫🇷 vs Alejandro Davidovich Fokina 🇪🇸
David Goffin 🇧🇪 vs Marton Fucsovics 🇭🇺
Andreas Seppi 🇮🇹 vs [15] Gael Monfils 🇫🇷
[10] Fabio Fognini 🇮🇹 vs Kyle Edmund 🇬🇧
John Millman 🇦🇺 vs Steve Johnson 🇺🇸
[Q] Reilly Opelka 🇺🇸 vs Pablo Carreño Busta 🇪🇸
[5] Dominic Thiem 🇦🇹 wolna runda

[8] Stefanos Tsitsipas 🇬🇷 wolna runda
[LL] Adrian Mannarino 🇫🇷 vs João Sousa 🇵🇹
Radu Albot 🇲🇩 vs Fernando Verdasco 🇪🇸
Jaume Munar 🇪🇸 vs [11] Karen Chaczanow 🇷🇺
[13] Borna Coric 🇭🇷 vs Lucas Pouille 🇫🇷
Alex De Minaur 🇦🇺 vs [Q] Hubert Hurkacz 🇵🇱
David Ferrer 🇪🇸 vs Roberto Bautista Agut 🇪🇸
[3] Alexander Zverev 🇩🇪 wolna runda

[6] Kei Nishikori 🇯🇵 wolna runda
Gilles Simon 🇫🇷 vs [Q] Hugo Dellien 🇧🇴
Stan Wawrinka 🇨🇭 vs [Q] Pierre-Hugues Herbert 🇫🇷
Guido Pella 🇦🇷 vs [12] Daniił Miedwiediew 🇷🇺
[14] Nikołoz Basilaszwili 🇬🇪 vs Frances Tiafoe 🇺🇸
Philipp Kohlschreiber 🇩🇪 vs Mikhail Kukushkin 🇰🇿
Felix Auger-Aliassime 🇨🇦 vs Denis Shapovalov 🇨🇦
[2] Rafael Nadal 🇪🇸 wolna runda

MTT - OSIĄGNIĘCIA:
Spoiler:
Awatar użytkownika
Damian
Moderator
Kontakt:

Munar vs Chaczanow i Dimitrov vs Fritz z ciekawszych propozycji na jutro:
https://www.atptour.com/en/scores/curre ... y-schedule

MTT - OSIĄGNIĘCIA:
Spoiler:
Zablokowany