Roland Garros 2012

Obrazek
Awatar użytkownika
robpal

Re: Roland Garros 2012

Post autor: robpal »

Anula pisze: Finał: DjokoSlam. ;)
Heeeeeeeee? :o Na jakiej podstawie? :D
Ja to nie jestem przekonany, czy Novak z taką grą w ogóle zrobi finał. Dzisiejszy mecz to nie jest jednorazowy wypadek przy pracy, gra beznadziejnie cały turniej (podobnie jak Federer).
Nie ukrywam, że w całym tym moim dzisiejszym niezadowoleniu dostrzegam jednak światełko w tunelu :P Ten turniej jest na wyciągnięcie ręki dla Rafała, niech tylko nie zgłupieje z Nikusiami i Dawidkami.
MTT career highlights (26-17):
2021: Delray Beach (F);
2020: Antwerpia (W), Cincinnati (W), Dubaj (F), Montpellier (F);
2019: Bazylea (W), Sztokholm (W), Szanghaj (W), Metz (W), Winston-Salem (F), Stuttgart (W), Madryt (W), Monachium (F), Barcelona (F), Houston (W), Acapulco (W), Buenos Aires (F);
2018: Paryż (F), Bazylea (F), Metz (W), Toronto (W), Estoril (F), Miami (W), Australian Open (F);
2017: WTF (W), Sztokholm (W), Hamburg (W), Stuttgart (W), Acapulco (W);
2016: WTF (F), Bazylea (F), Cincinnati (W), Roland Garros (F), Marsylia (W), Doha (W);
2015: WTF (W), Bazylea (W), Winston-Salem (W), Hamburg (W), Wimbledon (F), Stuttgart (W), Monte Carlo (F), Indian Wells (F);
2014: Halle (F)
Jules

Post autor: Jules »

Anula daj sobie spokój z tym niby niepokładaniem nadziei w Rafie w finale. Widziałaś jak On tu gra? Jeździ po każdym jak chce, a Djoko się męczy sam ze sobą. Nie widziałem dzisiaj Federera, ale nie zdziwię się jak będzie nawet finał Nad-Fed a tam tylko 6:1, 6:1, 6:1 i tyle z tego będzie. Więc uwierzcie w końcu! :D

Aha a dzisiejszy powrót Rogera to wynik przebłysku jego geniuszu czy po prostu upadek Argentyńczyka? Bo obstawiam, że raczej to drugie przy kilku popisać Szwajcara i już wielka "podnietka" (że tak infantylnie się wyrażę) francuskiej publiczności.
Ostatnio zmieniony 05 cze 2012, 20:06 przez Jules, łącznie zmieniany 1 raz.
Anula

Post autor: Anula »

robpal pisze:
Anula pisze: Finał: DjokoSlam. ;)
Heeeeeeeee? :o Na jakiej podstawie? :D
Ja to nie jestem przekonany, czy Novak z taką grą w ogóle zrobi finał. A nie jest to jednorazowy wypadek przy pracy, gra beznadziejnie cały turniej (podobnie jak Federer).
Novak z Fedem w trzech setach. Gładkich. :P
Nie wiem, gdzie Ty widzisz beznadziejną grę Serba.?
Nie idzie łatwiutko, ale w końcu to WS. ;)
Awatar użytkownika
robpal

Anula pisze: Nie wiem, gdzie Ty widzisz beznadziejną grę Serba.?
Przepraszam, z Seppim i dzisiaj z Tsongą grał życiówkę...
To jest totalna padaczka w jego wykonaniu, powrót do pasywnej gry. Może i biega szybko za końcową, broni się, ale przyspieszyć nie jest w stanie i pukał go TSONGA na wolnym clayu.
Litości. :facepalm:
Jules pisze: Aha a dzisiejszy powrót Rogera to wynik przebłysku jego geniuszu czy po prostu upadek Argentyńczyka? Bo obstawiam, że raczej to drugie przy kilku popisać Szwajcara i już wielka "podnietka" (że tak infantylnie się wyrażę) francuskiej publiczności.
Dobrze obstawiasz. Kolano wysiadło w połowie trzeciego seta na amen. Jeszcze między 4. i 5. próbował je reanimować, ale starczyło na trzy gemy niezłej gry.
2019: Bazylea (W), Sztokholm (W), Szanghaj (W), Metz (W), Winston-Salem (F), Stuttgart (W), Madryt (W), Monachium (F), Barcelona (F), Houston (W), Acapulco (W), Buenos Aires (F);
2018: Paryż (F), Bazylea (F), Metz (W), Toronto (W), Estoril (F), Miami (W), Australian Open (F);
2016: WTF (F), Bazylea (F), Cincinnati (W), Roland Garros (F), Marsylia (W), Doha (W);
2015: WTF (W), Bazylea (W), Winston-Salem (W), Hamburg (W), Wimbledon (F), Stuttgart (W), Monte Carlo (F), Indian Wells (F);
Anula

Jules pisze:Anula daj sobie spokój z tym niby niepokładaniem nadziei w Rafie w finale. Widziałaś jak On tu gra? Jeździ po każdym jak chce, a Djoko się męczy sam ze sobą. Nie widziałem dzisiaj Federera, ale nie zdziwię się jak będzie nawet finał Nad-Fed a tam tylko 6:1, 6:1, 6:1 i tyle z tego będzie. Więc uwierzcie w końcu! :D
Pokładam w Rafie nadzieje. :lol: Spore.
W starciu finałowym (jeśli do takiego dojdzie ;) ), daję obydwóm szanse 50/50 z minimalnym wskazaniem na Novaka.
Co do gry Rafy w tym turnieju, to mierzę ją klasą przeciwników. Na razie to była dolna półka. ;)
Ostatnio zmieniony 05 cze 2012, 20:14 przez Anula, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
robpal

Ok, nawet ja w tej dyskusji wysiadam.
Anula

robpal pisze:
Anula pisze: Nie wiem, gdzie Ty widzisz beznadziejną grę Serba.?
Przepraszam, z Seppim i dzisiaj z Tsongą grał życiówkę...
To jest totalna padaczka w jego wykonaniu, powrót do pasywnej gry. Może i biega szybko za końcową, broni się, ale przyspieszyć nie jest w stanie i pukał go TSONGA na wolnym clayu.
Litości. :facepalm:...
Novak nie, ale Seppi i Tsonga kto wie. :P hahaha
Nie przesadzaj z tą padczką.
Awatar użytkownika
robpal

Anula pisze: Novak nie, ale Seppi i Tsonga kto wie. :P hahaha
To było jakieś 40% zeszłorocznego Novaka.
Chyba się już na "padaczkę" kwalifikuje?
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Post autor: DUN I LOVE »

A ja się zgodzę z Anulą. Czas w tej krytyce przejrzeć na oczy. Tenis na tym właśnie polega - to jest gra umysłu i walki z rywalem i swoimi słabościami. Ja rozumiem, że zawodnik gra dobrze tylko wtedy, kiedy miażdży po 6-0 6-2 6-1 (chociaż może i to nie), ale przez lata tenis tak nie działał. Ja jestem zachwycony, że wreszcie doczekałem czasów, kiedy finalista WS (Djoko lub Fed) straci w drodze do finału co najmniej 4 (więcej?) sety. Wreszcie nastała oznaka normalności, kiedy trzeba się wygrzebać z grobu, żeby coś w wielkim turnieju osiągnąć. Djoko miażdży - źle, bo rywale się kładą; rywale gryzą kort, skazywani na porażkę doprowadzają do 5 seta - beznadziejnie; Nadal gubi 19 gemów w drodze do QF - powód do nerwów i niepokoju. Nie mam pojęcia, czego wy w ogóle oczekujecie - chyba marudzicie dla zasady.

Turniej, szczególnie w górnej połówce, jest FANTASTYCZNY. Co do formy Novaka, to co z tego, że gra długimi chwilami słabo, skoro w najważniejszych momentach wygrać z nim wymianę graniczy z cudem? To samo z Federerem (akurat ten miał dużo szczęścia, że Juan padł fizycznie) - to jak Szwajcar bronił BP na początku 5 seta było dla rywala jakimś obłędem. Del Potro musiałby przejść sam siebie, żeby cokolwiek wskórać i nie ma wtedy znaczenia, że wcześniej Król wyrzucił 20 fh.

Djoković i Federer są bardzo mocni w tym turnieju i to pokazują takie mecze, bo wielkość sportowca budowana jest poprzez najważniejsze zagrania, o największym ciężarze gatunkowym. Obaj w bólach osiągnęli półfinał, ale może dzięki temu będą mentalnie mocniejsi.

Nie mam prawa więcej oczekiwać od tego turnieju.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Anula

robpal pisze:
Anula pisze: Novak nie, ale Seppi i Tsonga kto wie. :P hahaha
To było jakieś 40% zeszłorocznego Novaka.
Chyba się już na "padaczkę" kwalifikuje?
Jakie to ma znaczenie dla wyniku meczu, czy wygrał grając na 40, 60 czy 99 procent.?
Żadne.
Każdy mecz to nowy rozdział. Masz nadmierne tendencje do czarnowidztwa. ;)
Awatar użytkownika
grzes430

Post autor: grzes430 »

Moje odczucia były zgubne.
Nie mam pojęcia jak ten mecz skomentować.
Tak? :Nole!!! :padam:
Czy może w ten sposób: Tsonga.. :facepalm:

Dużo pojedynczych błędów taktycznych, szczególnie Jo przy meczowych. Ciekawe widowisko, nie powiem. Czekamy na dalsze mecze, choć jutro ominą mnie pojedynki.
MTT:
Tytuły (8): US OPEN 2012 -debel, Sztokholm 2012, Australian Open 2013 - debel, Abu Dhabi 2014, Barcelona 2014, Australian Open 2016 - debel, Marsylia 2018, ATP Finals 2018 - debel

Finały (8): US OPEN 2013, Monte Carlo 2014, Umag 2014, Rotterdam 2015, Sydney 2016, US OPEN 2016 - debel, Winston-Salem 2018, US OPEN 2018 - debel
Awatar użytkownika
Shinoda

Post autor: Shinoda »

To jak Novak prezentował się w dzisiejszym meczu jest "wyczynem" na finał? Przyznam, że po raz pierwszy go widzę w akcji w tegorocznym paryskim szlemie, ale czwartkowy mecz z Federerem to, jak dla mnie, nie jest w stanie wygrać. Serb szarpał tą swoją grą, niby był od trzeciego seta bardziej agresywny, ale to Tsonga miał przewagę i był o krok od wiktorii, zabrakło jedynie energii. Przeciwko Federerowi sama kondycja nie wystarczy, przy założeniu, że Roger będzie dobrze grał z backhandu. Zwracając uwagę na mecz Szwajcara, grał ogólnie rzecz biorąc poprawnie. O ile był strasznie pasywny na początku meczu, o tyle z gema na gem było lepiej. Mając na uwadze kontuzję del Porta, Federer i tak poprawił wyraźnie od trzeciego seta backhand i return, szczególnie w trzeciej partii.

Pojedynek Fed-Nole będzie interesujący do momentu, aż Djoković zacznie odczuwać trudy turnieju, bo takowe ma już za sobą. (oczywiście przy założeniu = Federer coś gra). Pojedynek dzisiejszy i ten poprzedni z Seppim sporo sił mu na pewno ujęły, a nie jest już takim tytanem jak przed rokiem. Dlatego wg mnie faworytem będzie tego spotkania Federer. :)
2003 US Open
Blue

Post autor: Blue »

Oj tam bez spiny ludzie :D Od kilku tygodni wiadomo, że turniej zgarnie Rafa i nie ma tutaj znaczenia z kim zagra, Roger wiadomo nie trzeba przypominać co się działo w zeszłych latach. Djoko ? Prędzej go na noszach wyniosą w tym finale :)
Awatar użytkownika
robpal

DUN I LOVE pisze:Djoko miażdży - źle, bo rywale się kładą; rywale gryzą kort, skazywani na porażkę doprowadzają do 5 seta - beznadziejnie; Nadal gubi 19 gemów w drodze do QF - powód do nerwów i niepokoju. Nie mam pojęcia, czego wy w ogóle oczekujecie - chyba marudzicie dla zasady.
Ja oczekuję, że jak ktoś ma 4 meczowe, w tym dwie nadające się do skończenia, to którąś z nich wykorzysta. To tak wiele? Już nie mówię o Del Potro, zdrowia się nie oszuka, a tam i tak wcale nie było blisko do końcowej wygranej.

Parafrazując Cię, Dawidzie: "10 lat temu młody Hewitt wyszedłby na kort i głodny sukcesu zniszczył tak słabo grającego Djokovicia/Federera".
DUN I LOVE pisze: Djoković i Federer są bardzo mocni w tym turnieju [...]
Poproszę numer do Masty :D
Anula

Blue pisze:... Djoko ? Prędzej go na noszach wyniosą w tym finale :)
To chyba oczekiwanie mocno na wyrost. ;) :P

Dawidzie. :o
Czy godzi się, żeby Federasta miał takie samo zdanie jak Nadalowiec.? hahaha :P ;)
Masz dużo racji w tym, co piszesz. ;)
Awatar użytkownika
Shinoda

Akurat z Bossem forum zgodzę się co do jednego - gówna połówka turnieju jest niesamowicie zacięta. Mamy mecze, może nie na kosmicznym poziomie, ale obfitujące w dramaturgię. Dzisiejszy dzień przyniósł naprawdę fajną dozę tenisa - to było coś czego od dłuższego czasu mi brakowało.
Niestety tego nie da się powiedzieć o dolnej połówce drabinki. Będę zadowolony jak jutro Almagro przypomni sobie 2010 rok kiedy pomimo porażki był jedynym tenisistą w turnieju, który zmusił Nadala do porządnej gry. Tylko tego oczekuję.
2003 US Open
Awatar użytkownika
Samurray

Post autor: Samurray »

Cichym bohaterem spotkania jest Karol Stopa i refleksja dot. "szowinistycznej, marnej paryskiej publiczności". :mrgreen:
I can cry like Roger, just a shame I can't play like him. AM
Awatar użytkownika
Shinoda

Samurray pisze:Cichym bohaterem spotkania jest Karol Stopa i refleksja dot. "szowinistycznej, marnej paryskiej publiczności". :mrgreen:
Genialne podsumowanie tego dnia. :D I miał w tym 100% racji.
2003 US Open
Awatar użytkownika
Jacuszyn

Post autor: Jacuszyn »

No i znowu finał Rafole. Miałem nadzieję, że w górnej połówce będzie niespodzianka. Oczywiście Djoković zawsze musi wygrać.
MTT World Tour (Highest rank #1, career 2009 - 2024):
Spoiler:
MTT Challenger Tour:
W:
F: Rio 25, Acapulco 25, Munich 25
Awatar użytkownika
grzes430

Post autor: grzes430 »

Jacuszyn pisze:No i znowu finał Rafole. Miałem nadzieję, że w górnej połówce będzie niespodzianka. Oczywiście Djoković zawsze musi wygrać.
Nikt by się nie obraził gdyby to Del Potro zrobił niespodziankę. :P
MTT:
Tytuły (8): US OPEN 2012 -debel, Sztokholm 2012, Australian Open 2013 - debel, Abu Dhabi 2014, Barcelona 2014, Australian Open 2016 - debel, Marsylia 2018, ATP Finals 2018 - debel

Finały (8): US OPEN 2013, Monte Carlo 2014, Umag 2014, Rotterdam 2015, Sydney 2016, US OPEN 2016 - debel, Winston-Salem 2018, US OPEN 2018 - debel
Zablokowany