Wimbledon 2019

Obrazek
Awatar użytkownika
jaccol55

Re: Wimbledon 2019

Post autor: jaccol55 »

Robertinho pisze: 07 lip 2019, 22:29 Ogólnie szkoda się spierać o nic, już wolę preferowaną przez Ciebie atmosferę herbaty u cioci.
Możliwe, że pamięć mnie zawodzi w kwestii przeszłości. Poza tym byłem adminem, więc niektóre rzeczy mogły wyglądać inaczej z mojej perspektywy (po nałożeniu się różnych czynników).

Nie uważam, żeby było cokolwiek nie tak w takich dyskusjach.

Przestańcie robić ze mnie takiego tetryka.
Awatar użytkownika
TennisUser

Post autor: TennisUser »

Anula pisze: 07 lip 2019, 22:50 Na koniec prawie wszyscy będziemy potrzebowali maści. Serbskiej. ;)
Nie znalazłem takiej.
You lost that heartbreaking final at Wimbledon, what did you do differently today?

"I won the match point, I guess."
Awatar użytkownika
Kiefer

Post autor: Kiefer »

lake pisze: 07 lip 2019, 22:18
Kiefer pisze: 07 lip 2019, 21:57
lake pisze: 07 lip 2019, 21:47 Kiefer, nie, bo Nadal nie grał na tej mączce. W przeciwieństwie do Szwajcara na tej szybszej trawie
No a Szwajcar grał (choć już nie tak szybkiej jak w latach 90-ych) i wygrywał, ale sugerowanie, że facet, który preferuje ofensywną grę by stracił na swojej jakości gdyby trawa była szybsza jest równie absurdalne jak to, że Nadal, który jest królem defensywy by stracił gdyby mączka była wolniejsza.
Nigdzie nie napisałem że straciłby na jakości. Natomiast czy to oznacza że wygrałby na pewno więcej? Ja bym już nie był tego taki pewny. Mogłoby się okazać że z klasykami S&V dostałby częściej w czapkę. Skoro ci mityczni baloniarze mieliby ogrywać Rafę w Paryżu na wolniejszej mączce to czemu tu miałoby być inaczej.
Ale to jest Twoja retoryka, ja uważam, że jest ona równie absurdalna jak ta, że Nadal miałby przegrywać z mitycznymi baloniarzami na wolniejszej mączce. Żeby było jasne, Nadal jest lepszy na clayu niż Fed na trawie i gdybyśmy Hiszpana wsadzili w lata 90-e to pewnie na RG wygrałby tyle ile wygrał, ale Federer na przestrzeni 10 lat to pewnie by się dzielił tytułami z Samprasem, a jeszcze pewnie 1-2 tytuły by zgarnął ktoś inny. Tylko Twoja retoryka chyba zakładała, że Federer w czasach w których grał mógłby wygrać mniej gdyby trawa była tak szybka jak w latach 90-ych, bo ktoś by mógł go odstrzelić, doprawdy nie wiem kto, Roddick 2009? Być może, ale prawdopodobnie nie byłoby porażki z Nadalem w 2008-ym i pewnie chociaż jednej z Novakiem z 2014-2015.

Oczywiście jeśli Nadal wygra w półfinale gładko to raczej nikt nie będzie uważał, że tylko dlatego, bo trawa jest wolna, po prostu Fed jest stary, ale wystarczająco dobry by klepać 99,9% żałosnego touru.
Ostatnio zmieniony 07 lip 2019, 23:00 przez Kiefer, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Post autor: DUN I LOVE »

Ja piję herbatę teraz.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Anula

Post autor: Anula »

DUN I LOVE pisze: 07 lip 2019, 22:59 Ja piję herbatę teraz.
To ma sens. ;-D
Awatar użytkownika
Kamileki

Post autor: Kamileki »

DUN I LOVE pisze: 07 lip 2019, 22:59 Ja piję herbatę teraz.
To ciekawe bo ja też zaraz będę pił.
Awatar użytkownika
Robertinho

Post autor: Robertinho »

jaccol55 pisze: 07 lip 2019, 22:53
Robertinho pisze: 07 lip 2019, 22:29 Ogólnie szkoda się spierać o nic, już wolę preferowaną przez Ciebie atmosferę herbaty u cioci.
Możliwe, że pamięć mnie zawodzi w kwestii przeszłości. Poza tym byłem adminem, więc niektóre rzeczy mogły wyglądać inaczej z mojej perspektywy (po nałożeniu się różnych czynników).

Nie dawaj się tak łatwo trollować zatem, to jedna z oznak stetryczenia. :D
Czołem Uśmiechniętej Polsce!
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Napar Rooibos mi się skończył wprawdzie, ale brzoskwinka Liptona daje radę.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
jaccol55

Post autor: jaccol55 »

Robertinho pisze: 07 lip 2019, 23:02
jaccol55 pisze: 07 lip 2019, 22:53

Nie dawaj się tak łatwo trollować zatem, to jedna z oznak stetryczenia. :D
Uznałem, że jednorazowe wyjaśnienie sytuacji nikomu nie zaszkodzi. :P
Awatar użytkownika
Del Fed

Post autor: Del Fed »

jaccol55 pisze: I widzę, że wychodzicie z założenia, że Rafa jest takim leszczem, że nie zasługuje na wygrane na innej nawierzchni niż mączka. I jakkolwiek uważam, że lepiej by było (dla mnie), gdyby Rafa wygrywanie na Wimbledonie zostawił komuś o innym stylu gry (bo rzeczywiście orka na trawie jest totalnym zaprzeczeniem wszystkiego), to odbieranie mu prawa do wygrywania z tego powodu już nie mieści mi się w głowie. Jeśli okazuje się najlepszy, to spoko.
No to byś albo wolał albo nie, bo pewnie jacyś lepsi zawodnicy niż Rob Kendrick naście lat temu, by się na jeszcze szybszej trawie znaleźli, żeby zmniejszyć liczbę finałów Nadala.
Co to znaczy, że kort jest dla wszystkich taki sam, jak na szybkim hard przykładowy Thiem może zrobić głównie Kaka, a na wolnym hard połówkę Szlema, czy wygrać Mastersa? Nawet wspomniane hiszpańskie ceglaki na trawie nie błyszczały, że już o Kuertenie nie wspomnę.

Ja się wręcz spodziewam triumfu Nadala, skoro 2,5 ludzi na ogół gra w tenisa, a Serb po AO nie budzi zaufania szczególnie.
Choć zobaczymy jeszcze 2 kolejne rundy, bo on i tak w GS zawsze traci sety.
Rafael Nadal, to zło, zgoda?

PS. Nie ma zgody na brak zgody.
Awatar użytkownika
Kiefer

Post autor: Kiefer »

Właśnie tego Kuertena chciałem przytoczyć, facet odnosił sukcesy przede wszystkim na mączce i na trawie nie było dla niego miejsca, a ofensywnej grze miał więcej pewnie pojęcia od każdego za wyjątkiem Feda, Nadala i Djokovica i przy siatce raczej wiedział co robić.

Nadal na ten moment jest faktycznie chyba małym faworytem, Feda nie skreślam przez konfigurację spotkań, o ile w pojedynczym meczu nie jest zupełnie bez szans z Nadalem to nie daje mu żadnych w konfiguracji Nadal-Djokovic.
Ostatnio zmieniony 07 lip 2019, 23:17 przez Kiefer, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
lake

Post autor: lake »

Kiefer pisze: 07 lip 2019, 22:57 Ale to jest Twoja retoryka, ja uważam, że jest ona równie absurdalna jak ta, że Nadal miałby przegrywać z mitycznymi baloniarzami na wolniejszej mączce. Żeby było jasne, Nadal jest lepszy na clayu niż Fed na trawie i gdybyśmy Hiszpana wsadzili w lata 90-e to pewnie na RG wygrałby tyle ile wygrał, ale Federer na przestrzeni 10 lat to pewnie by się dzielił tytułami z Samprasem, a jeszcze pewnie 1-2 tytuły by zgarnął ktoś inny. Tylko Twoja retoryka chyba zakładała, że Federer w czasach w których grał mógłby wygrać mniej gdyby trawa była tak szybka jak w latach 90-ych, bo ktoś by mógł go odstrzelić, doprawdy nie wiem kto, Roddick 2009? Być może, ale prawdopodobnie nie byłoby porażki z Nadalem w 2008-ym i pewnie chociaż jednej z Novakiem z 2014-2015.

Oczywiście jeśli Nadal wygra w półfinale gładko to raczej nikt nie będzie uważał, że tylko dlatego, bo trawa jest wolna, po prostu Fed jest stary, ale wystarczająco dobry by klepać 99,9% żałosnego touru.
Kamil już w zasadzie na to odpowiedział. Czym innym jest grać z jednym przedstawicielem kończącej się starej szkoły w finale a czym innym mierzyć się z nimi runda po rundzie. I dla jasności nie twierdze w 100% że na pewno by wygrał mniej, po prostu mam wątpliwości czy wygrałby tyle samo czy więcej. A od Samprasa z lat 90 to głównie by zbierał oklep IMHO.
Wracam na Copa.

MTT Career highlights:
GS: W Wimbledon '15, US Open '17
WTF: -SF '17
M 1000: W Indian Wells '14, Monte Carlo '17, F IW '16, Cincinnati '17
ATP 500:W Halle '18 F Waszyngton '16
ATP 250: W s-Hertogenbosch '14, Newport '17, Sankt Petersburg '17 F Chennai '17, F Quito '17

Debel:
GS: US Open '17, '19, F US Open '15, F Wimbledon '16
M 1000: W Indian Wells '19, Rzym '19, F Miami '19
Rroggerr

Post autor: Rroggerr »

Ta wielka loteryjność na szybkiej trawie to jest mit.
Awatar użytkownika
Kamileki

Post autor: Kamileki »

Robertinho pisze: 07 lip 2019, 22:03 Imo to Serb bardziej zyskał na zwalnianiu gry, niż Nadal. Zwłaszcza na trawie.
Takiej zgody to jeszcze nie było :D Mnie zdziwiło to co napisał jakiś czas temu Dawid. Stwierdził, że nawet jeśli Djoko wygra 100 Szlemów to i tak mu to będzie wisiało bo Nadal jest głównym rywalem Feda i to on pokazał pierwszy, że można regularnie z nim wygrywać. Nawet po części bym się zgodził gdyby nie fakt, że na hardzie to Novak wygrywał z Fedem wcześniej od Rafy (AO 2008, USO - wiadomo), a Majorkanin to przede wszystkim cegła plus Wimbledon 2008. Ale poza cegłą to Novak pierwszy wygrał z Fedem w innym Szlemie i wg mnie uprzykrzył życie bardziej Fedowi niż Nadal bo zrobił to wielokrotnie na nawierzchniach i turniejach "należących" do Szwajcara (AO, USO, Wimbledon, Masters). A to, że ogrywał Feda jak ten skończył 30 lat mało kto będzie kiedyś pamiętał.
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Będzie mi to wisiało.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Damian
Moderator
Kontakt:

Post autor: Damian »

MTT - OSIĄGNIĘCIA:
MTT (Singiel) - Tytuły (36) / Finały (23)
Spoiler:
Awatar użytkownika
lake

Post autor: lake »

Kamileki pisze: 08 lip 2019, 0:11 Nawet po części bym się zgodził gdyby nie fakt, że na hardzie to Novak wygrywał z Fedem wcześniej od Rafy (AO 2008, USO - wiadomo), a Majorkanin to przede wszystkim cegła plus Wimbledon 2008. Ale poza cegłą to Novak pierwszy wygrał z Fedem w innym Szlemie i wg mnie uprzykrzył życie bardziej Fedowi niż Nadal bo zrobił to wielokrotnie na nawierzchniach i turniejach "należących" do Szwajcara (AO, USO, Wimbledon, Masters).
No nie do końca się zgadzam. Pierwsze baty na hardzie zebrał w 2004 r. W szlemie owszem Serb szybciej ograł Szwajcara, ale jednak na hardzie pierwszy Fedal w 2009 i do 2017 wszystko poszło na konto Hiszpana. A gdyby nie Boredo czy Delpo to mogłoby to wyglądać jeszcze gorzej.

MTT Career highlights:
GS: W Wimbledon '15, US Open '17
WTF: -SF '17
M 1000: W Indian Wells '14, Monte Carlo '17, F IW '16, Cincinnati '17
ATP 500:W Halle '18 F Waszyngton '16
ATP 250: W s-Hertogenbosch '14, Newport '17, Sankt Petersburg '17 F Chennai '17, F Quito '17

Debel:
GS: US Open '17, '19, F US Open '15, F Wimbledon '16
M 1000: W Indian Wells '19, Rzym '19, F Miami '19
Awatar użytkownika
Żilu

Post autor: Żilu »

Kamileki pisze: 08 lip 2019, 0:11 Mnie zdziwiło to co napisał jakiś czas temu Dawid. Stwierdził, że nawet jeśli Djoko wygra 100 Szlemów to i tak mu to będzie wisiało bo Nadal jest głównym rywalem Feda i to on pokazał pierwszy, że można regularnie z nim wygrywać. Nawet po części bym się zgodził gdyby nie fakt, że na hardzie to Novak wygrywał z Fedem wcześniej od Rafy (AO 2008, USO - wiadomo), a Majorkanin to przede wszystkim cegła plus Wimbledon 2008. Ale poza cegłą to Novak pierwszy wygrał z Fedem w innym Szlemie i wg mnie uprzykrzył życie bardziej Fedowi niż Nadal bo zrobił to wielokrotnie na nawierzchniach i turniejach "należących" do Szwajcara (AO, USO, Wimbledon, Masters). A to, że ogrywał Feda jak ten skończył 30 lat mało kto będzie kiedyś pamiętał.
Rywalizacja Federer - Nadal od początku była bardzo mocno spolaryzowana - zupełnie odmienna technika, styl gry, jasno określone preferencje co do sprzętu i nawierzchni, a nawet kwestie wizerunkowe i wykształcenie fanatycznych obozów kibicowskich spowodowały, że jakiekolwiek przekroczenie strefy wpływów przez jednego z nich wywoływało i ciągle wywołuje tyle emocji. Nie widzę zatem powodów, dlaczego porażki z bardziej wypośrodkowanym i uniwersalnym Nole miały by być uważane przez Federastów za bardziej bolesne, nawet jeśli jest ich więcej, tym bardziej, że zostały one zrekompensowane przez Serba notorycznym gnębieniem Nadula.
Ostatnio zmieniony 08 lip 2019, 0:48 przez Żilu, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Damian
Moderator
Kontakt:

ObrazekObrazek

Wimbledon - plan gier na poniedziałek:

Kort centralny – start o 14: *Hawk-Eye
João Sousa 🇵🇹 vs [3] Rafael Nadal 🇪🇸
[19] Johanna Konta 🇬🇧 vs [6] Petra Kvitova 🇨🇿
[17] Mateo Berrettini 🇮🇹 vs [2] Roger Federer 🇨🇭

Kort 1 – start o 14: *Hawk-Eye
[11] Serena Williams 🇺🇸 vs [30] Carla Suarez Navarro 🇪🇸
[7] Simona Halep 🇷🇴 vs Cori Gauff 🇺🇸

[1] Novak Djokovic 🇷🇸 vs Ugo Humbert 🇫🇷

Kort 2 – start o 12: *Hawk-Eye
[1] Ashleigh Barty 🇦🇺 vs Alison Riske 🇺🇸
Karolina Muchova 🇨🇿 vs [3] Karolina Pliskova 🇨🇿

[8] Kei Nishikori 🇯🇵 vs Mikhail Kukushkin 🇰🇿

Kort 3 – start o 12: *Hawk-Eye
[8] Elina Svitolina 🇺🇦 vs [24] Petra Martic 🇭🇷
[21] David Goffin 🇧🇪 vs Fernando Verdasco 🇪🇸
[26] Guido Pella 🇦🇷 vs [15] Milos Raonic 🇨🇦

Kort 12 – start o 12: *Hawk-Eye
Barbora Strycova 🇨🇿 vs [21] Elise Mertens 🇧🇪
Sam Querrey 🇺🇸 vs Tennys Sandgren 🇺🇸

Kort 18 – start o 12: *Hawk-Eye
Shuai Zhang 🇨🇳 vs Dajana Jastremska 🇺🇦
[23] Roberto Bautista Agut 🇪🇸 vs [28] Benoit Paire 🇫🇷

MTT - OSIĄGNIĘCIA:
Spoiler:
Awatar użytkownika
Damian
Moderator
Kontakt:

Preview: Djokovic Headlines Top Half On 'Manic Monday' At Wimbledon
Spoiler:
https://www.atptour.com/en/news/djokovi ... ay-preview

MTT - OSIĄGNIĘCIA:
Spoiler:
Zablokowany