Forum fanów tenisa ziemnego, gdzie znajdziesz komentarze internautów, wyniki, skróty spotkań, statystyki, materiały prasowe, typery i inne informacje o turniejach ATP i WTA.
Robertinho pisze: ↑07 lip 2019, 22:29
Ogólnie szkoda się spierać o nic, już wolę preferowaną przez Ciebie atmosferę herbaty u cioci.
Możliwe, że pamięć mnie zawodzi w kwestii przeszłości. Poza tym byłem adminem, więc niektóre rzeczy mogły wyglądać inaczej z mojej perspektywy (po nałożeniu się różnych czynników).
Nie uważam, żeby było cokolwiek nie tak w takich dyskusjach.
lake pisze: ↑07 lip 2019, 21:47
Kiefer, nie, bo Nadal nie grał na tej mączce. W przeciwieństwie do Szwajcara na tej szybszej trawie
No a Szwajcar grał (choć już nie tak szybkiej jak w latach 90-ych) i wygrywał, ale sugerowanie, że facet, który preferuje ofensywną grę by stracił na swojej jakości gdyby trawa była szybsza jest równie absurdalne jak to, że Nadal, który jest królem defensywy by stracił gdyby mączka była wolniejsza.
Nigdzie nie napisałem że straciłby na jakości. Natomiast czy to oznacza że wygrałby na pewno więcej? Ja bym już nie był tego taki pewny. Mogłoby się okazać że z klasykami S&V dostałby częściej w czapkę. Skoro ci mityczni baloniarze mieliby ogrywać Rafę w Paryżu na wolniejszej mączce to czemu tu miałoby być inaczej.
Ale to jest Twoja retoryka, ja uważam, że jest ona równie absurdalna jak ta, że Nadal miałby przegrywać z mitycznymi baloniarzami na wolniejszej mączce. Żeby było jasne, Nadal jest lepszy na clayu niż Fed na trawie i gdybyśmy Hiszpana wsadzili w lata 90-e to pewnie na RG wygrałby tyle ile wygrał, ale Federer na przestrzeni 10 lat to pewnie by się dzielił tytułami z Samprasem, a jeszcze pewnie 1-2 tytuły by zgarnął ktoś inny. Tylko Twoja retoryka chyba zakładała, że Federer w czasach w których grał mógłby wygrać mniej gdyby trawa była tak szybka jak w latach 90-ych, bo ktoś by mógł go odstrzelić, doprawdy nie wiem kto, Roddick 2009? Być może, ale prawdopodobnie nie byłoby porażki z Nadalem w 2008-ym i pewnie chociaż jednej z Novakiem z 2014-2015.
Oczywiście jeśli Nadal wygra w półfinale gładko to raczej nikt nie będzie uważał, że tylko dlatego, bo trawa jest wolna, po prostu Fed jest stary, ale wystarczająco dobry by klepać 99,9% żałosnego touru.
Ostatnio zmieniony 07 lip 2019, 23:00 przez Kiefer, łącznie zmieniany 1 raz.
Ogólnie szkoda się spierać o nic, już wolę preferowaną przez Ciebie atmosferę herbaty u cioci.
Możliwe, że pamięć mnie zawodzi w kwestii przeszłości. Poza tym byłem adminem, więc niektóre rzeczy mogły wyglądać inaczej z mojej perspektywy (po nałożeniu się różnych czynników).
Przestańcie robić ze mnie takiego tetryka.
Nie dawaj się tak łatwo trollować zatem, to jedna z oznak stetryczenia.
Przestańcie robić ze mnie takiego tetryka.
Nie dawaj się tak łatwo trollować zatem, to jedna z oznak stetryczenia.
Uznałem, że jednorazowe wyjaśnienie sytuacji nikomu nie zaszkodzi.
jaccol55 pisze: I widzę, że wychodzicie z założenia, że Rafa jest takim leszczem, że nie zasługuje na wygrane na innej nawierzchni niż mączka. I jakkolwiek uważam, że lepiej by było (dla mnie), gdyby Rafa wygrywanie na Wimbledonie zostawił komuś o innym stylu gry (bo rzeczywiście orka na trawie jest totalnym zaprzeczeniem wszystkiego), to odbieranie mu prawa do wygrywania z tego powodu już nie mieści mi się w głowie. Jeśli okazuje się najlepszy, to spoko.
No to byś albo wolał albo nie, bo pewnie jacyś lepsi zawodnicy niż Rob Kendrick naście lat temu, by się na jeszcze szybszej trawie znaleźli, żeby zmniejszyć liczbę finałów Nadala.
Co to znaczy, że kort jest dla wszystkich taki sam, jak na szybkim hard przykładowy Thiem może zrobić głównie Kaka, a na wolnym hard połówkę Szlema, czy wygrać Mastersa? Nawet wspomniane hiszpańskie ceglaki na trawie nie błyszczały, że już o Kuertenie nie wspomnę.
Ja się wręcz spodziewam triumfu Nadala, skoro 2,5 ludzi na ogół gra w tenisa, a Serb po AO nie budzi zaufania szczególnie.
Choć zobaczymy jeszcze 2 kolejne rundy, bo on i tak w GS zawsze traci sety.
Rafael Nadal, to zło, zgoda? PS. Nie ma zgody na brak zgody.
Właśnie tego Kuertena chciałem przytoczyć, facet odnosił sukcesy przede wszystkim na mączce i na trawie nie było dla niego miejsca, a ofensywnej grze miał więcej pewnie pojęcia od każdego za wyjątkiem Feda, Nadala i Djokovica i przy siatce raczej wiedział co robić.
Nadal na ten moment jest faktycznie chyba małym faworytem, Feda nie skreślam przez konfigurację spotkań, o ile w pojedynczym meczu nie jest zupełnie bez szans z Nadalem to nie daje mu żadnych w konfiguracji Nadal-Djokovic.
Ostatnio zmieniony 07 lip 2019, 23:17 przez Kiefer, łącznie zmieniany 1 raz.
Kiefer pisze: ↑07 lip 2019, 22:57
Ale to jest Twoja retoryka, ja uważam, że jest ona równie absurdalna jak ta, że Nadal miałby przegrywać z mitycznymi baloniarzami na wolniejszej mączce. Żeby było jasne, Nadal jest lepszy na clayu niż Fed na trawie i gdybyśmy Hiszpana wsadzili w lata 90-e to pewnie na RG wygrałby tyle ile wygrał, ale Federer na przestrzeni 10 lat to pewnie by się dzielił tytułami z Samprasem, a jeszcze pewnie 1-2 tytuły by zgarnął ktoś inny. Tylko Twoja retoryka chyba zakładała, że Federer w czasach w których grał mógłby wygrać mniej gdyby trawa była tak szybka jak w latach 90-ych, bo ktoś by mógł go odstrzelić, doprawdy nie wiem kto, Roddick 2009? Być może, ale prawdopodobnie nie byłoby porażki z Nadalem w 2008-ym i pewnie chociaż jednej z Novakiem z 2014-2015.
Oczywiście jeśli Nadal wygra w półfinale gładko to raczej nikt nie będzie uważał, że tylko dlatego, bo trawa jest wolna, po prostu Fed jest stary, ale wystarczająco dobry by klepać 99,9% żałosnego touru.
Kamil już w zasadzie na to odpowiedział. Czym innym jest grać z jednym przedstawicielem kończącej się starej szkoły w finale a czym innym mierzyć się z nimi runda po rundzie. I dla jasności nie twierdze w 100% że na pewno by wygrał mniej, po prostu mam wątpliwości czy wygrałby tyle samo czy więcej. A od Samprasa z lat 90 to głównie by zbierał oklep IMHO.
Wracam na Copa.
*** MTT Career highlights: GS:W Wimbledon '15, US Open '17 WTF: -SF '17 M 1000:W Indian Wells '14, Monte Carlo '17, F IW '16, Cincinnati '17 ATP 500:W Halle '18 F Waszyngton '16 ATP 250:W s-Hertogenbosch '14, Newport '17, Sankt Petersburg '17 F Chennai '17, F Quito '17
Debel: GS: US Open '17, '19, F US Open '15, F Wimbledon '16 M 1000:W Indian Wells '19, Rzym '19, F Miami '19
Robertinho pisze: ↑07 lip 2019, 22:03
Imo to Serb bardziej zyskał na zwalnianiu gry, niż Nadal. Zwłaszcza na trawie.
Takiej zgody to jeszcze nie było Mnie zdziwiło to co napisał jakiś czas temu Dawid. Stwierdził, że nawet jeśli Djoko wygra 100 Szlemów to i tak mu to będzie wisiało bo Nadal jest głównym rywalem Feda i to on pokazał pierwszy, że można regularnie z nim wygrywać. Nawet po części bym się zgodził gdyby nie fakt, że na hardzie to Novak wygrywał z Fedem wcześniej od Rafy (AO 2008, USO - wiadomo), a Majorkanin to przede wszystkim cegła plus Wimbledon 2008. Ale poza cegłą to Novak pierwszy wygrał z Fedem w innym Szlemie i wg mnie uprzykrzył życie bardziej Fedowi niż Nadal bo zrobił to wielokrotnie na nawierzchniach i turniejach "należących" do Szwajcara (AO, USO, Wimbledon, Masters). A to, że ogrywał Feda jak ten skończył 30 lat mało kto będzie kiedyś pamiętał.
2015: Tokio
2016: Rio de Janeiro, Indian Wells, Waszyngton, Chengdu, WTF
2017: Doha, Sydney, Dubaj, Miami, Marrakesz, Estoril, s-Hertogenbosch
2018: Barcelona,Winston-Salem,Sztokholm, Paryż-Bercy,
2019: Dubaj, Miami, Monachium, Kitzbühel, St. Petersburg, WTF
2020: Adelaide, Rzym
2022: Adelaide 1, Australian Open, Rzym, Halle
2023: Indian Wells, Miami, Barcelona, US Open, WTF
2024: Wimbledon, Winston-Salem
2015: Kuala Lumpur
2016: Queens, Sankt Petersburg
2017: Waszyngton, Winston-Salem, US Open, Sankt Petersburg, WTF
2018: Doha, Miami, Hamburg,
2019: Eastbourne, US Open,
2020: RG, Sofia
2021: ATP Cup
2022: Stuttgart, Eastbourne, Winston-Salem, Florencja
2023: Montpellier, Rzym, Atlanta
2024: Mallorca
MTT (DEBEL) - Tytuły (7) / Finały (7)
2019: RG, Cincinnati, Paryż-Bercy, WTF
2020: RG, US Open
2021: Rzym
2018: WTF
2019: Indian Wells, Madryt
2020: Australian Open
2021: Australian Open, RG, Paryż-Bercy
Kamileki pisze: ↑08 lip 2019, 0:11
Nawet po części bym się zgodził gdyby nie fakt, że na hardzie to Novak wygrywał z Fedem wcześniej od Rafy (AO 2008, USO - wiadomo), a Majorkanin to przede wszystkim cegła plus Wimbledon 2008. Ale poza cegłą to Novak pierwszy wygrał z Fedem w innym Szlemie i wg mnie uprzykrzył życie bardziej Fedowi niż Nadal bo zrobił to wielokrotnie na nawierzchniach i turniejach "należących" do Szwajcara (AO, USO, Wimbledon, Masters).
No nie do końca się zgadzam. Pierwsze baty na hardzie zebrał w 2004 r. W szlemie owszem Serb szybciej ograł Szwajcara, ale jednak na hardzie pierwszy Fedal w 2009 i do 2017 wszystko poszło na konto Hiszpana. A gdyby nie Boredo czy Delpo to mogłoby to wyglądać jeszcze gorzej.
*** MTT Career highlights: GS:W Wimbledon '15, US Open '17 WTF: -SF '17 M 1000:W Indian Wells '14, Monte Carlo '17, F IW '16, Cincinnati '17 ATP 500:W Halle '18 F Waszyngton '16 ATP 250:W s-Hertogenbosch '14, Newport '17, Sankt Petersburg '17 F Chennai '17, F Quito '17
Debel: GS: US Open '17, '19, F US Open '15, F Wimbledon '16 M 1000:W Indian Wells '19, Rzym '19, F Miami '19
Kamileki pisze: ↑08 lip 2019, 0:11
Mnie zdziwiło to co napisał jakiś czas temu Dawid. Stwierdził, że nawet jeśli Djoko wygra 100 Szlemów to i tak mu to będzie wisiało bo Nadal jest głównym rywalem Feda i to on pokazał pierwszy, że można regularnie z nim wygrywać. Nawet po części bym się zgodził gdyby nie fakt, że na hardzie to Novak wygrywał z Fedem wcześniej od Rafy (AO 2008, USO - wiadomo), a Majorkanin to przede wszystkim cegła plus Wimbledon 2008. Ale poza cegłą to Novak pierwszy wygrał z Fedem w innym Szlemie i wg mnie uprzykrzył życie bardziej Fedowi niż Nadal bo zrobił to wielokrotnie na nawierzchniach i turniejach "należących" do Szwajcara (AO, USO, Wimbledon, Masters). A to, że ogrywał Feda jak ten skończył 30 lat mało kto będzie kiedyś pamiętał.
Rywalizacja Federer - Nadal od początku była bardzo mocno spolaryzowana - zupełnie odmienna technika, styl gry, jasno określone preferencje co do sprzętu i nawierzchni, a nawet kwestie wizerunkowe i wykształcenie fanatycznych obozów kibicowskich spowodowały, że jakiekolwiek przekroczenie strefy wpływów przez jednego z nich wywoływało i ciągle wywołuje tyle emocji. Nie widzę zatem powodów, dlaczego porażki z bardziej wypośrodkowanym i uniwersalnym Nole miały by być uważane przez Federastów za bardziej bolesne, nawet jeśli jest ich więcej, tym bardziej, że zostały one zrekompensowane przez Serba notorycznym gnębieniem Nadula.
Ostatnio zmieniony 08 lip 2019, 0:48 przez Żilu, łącznie zmieniany 2 razy.
Kort centralny – start o 14:*Hawk-Eye
João Sousa vs [3] Rafael Nadal [19] Johanna Konta vs [6] Petra Kvitova
[17] Mateo Berrettini vs [2] Roger Federer
Kort 1 – start o 14:*Hawk-Eye [11] Serena Williams vs [30] Carla Suarez Navarro
[7] Simona Halep vs Cori Gauff
[1] Novak Djokovic vs Ugo Humbert
Kort 2 – start o 12:*Hawk-Eye [1] Ashleigh Barty vs Alison Riske
Karolina Muchova vs [3] Karolina Pliskova
[8] Kei Nishikori vs Mikhail Kukushkin
Kort 3 – start o 12:*Hawk-Eye [8] Elina Svitolina vs [24] Petra Martic
[21] David Goffin vs Fernando Verdasco
[26] Guido Pella vs [15] Milos Raonic
Kort 12 – start o 12:*Hawk-Eye Barbora Strycova vs [21] Elise Mertens
Sam Querrey vs Tennys Sandgren
Kort 18 – start o 12:*Hawk-Eye Shuai Zhang vs Dajana Jastremska
[23] Roberto Bautista Agut vs [28] Benoit Paire
2018: Doha, Miami, Hamburg,
2019: Eastbourne, US Open,
2020: RG, Sofia
2021: ATP Cup
2022: Stuttgart, Eastbourne, Winston-Salem, Florencja
2023: Montpellier, Rzym, Atlanta
2024: Mallorca
MTT (DEBEL) - Tytuły (7) / Finały (7)
2019: RG, Cincinnati, Paryż-Bercy, WTF
2020: RG, US Open
2021: Rzym
2018: WTF
2019: Indian Wells, Madryt
2020: Australian Open
2021: Australian Open, RG, Paryż-Bercy
Preview: Djokovic Headlines Top Half On 'Manic Monday' At Wimbledon
Spoiler:
Raonic, Goffin also headline packed schedule
Novak Djokovic headlines the top half of the draw on a busy Monday that features established veterans and rising stars. The top seed and defending champion takes on #NextGenATP Frenchman Ugo Humbert.
Djokovic faced his first test of the tournament on Friday against Hubert Hurkacz, but avoided the upset bug that has caused havoc in the draw by outlasting the talented Pole in four sets. The four-time champion has reached at least the quarter-finals in nine of his past 10 appearances at The All England Club. Despite his past success, the Serbian will be treating Humbert as a major threat when they meet.
“He has the really good slide serve wide. He uses his height very well. He's got a good technique. He's one of the leaders of the Next Generation,” said Djokovic. "I think it's great for tennis to have the young guys doing so well, showing the quality of the tennis they possess, but also showing the dedication, commitment, confidence they're able to play on the big stage, challenge the best players in the world.”
You May Also Like: Djokovic Locked In Before 'Manic Monday'
The 21-year-old Humbert sat at No. 290 in the ATP Rankings just 12 months ago, but now finds himself enjoying the best Grand Slam result of his career after wins over No. 17 seed Gael Monfils and No. 21 seed Felix Auger-Aliassime. He’s competing in his first full season on the ATP Tour, but scored impressive results before this fortnight that include a win over Borna Coric en route to his maiden ATP Tour semi-final on home soil in Marseille. With plenty of solid wins under his belt, Humbert vowed to back himself as he gets ready to face the World No. 1.
"I would like to play my game, and yes, I have the chance,” said Humbert. "If not, I'm not coming on the court.”
More From The Championships
* View Draw
* The Big 3 Domination At SW19
* Murray & Serena Win Mixed Doubles Opener
* Nadal On Big 3 Slam Success: 'It's Something Special'
Spaniard Fernando Verdasco takes on No. 21 seed David Goffin. They’re even at 3-3 in their FedEx ATP Head2Head rivalry, but have never faced each other on grass. The 35-year-old Verdasco has excelled here before, reaching the quarter-finals in 2013 and the fourth round on three other occasions. Goffin started his grass-court season with a 12-13 record in 2019, but has come alive in the past few weeks. The Belgian finished runner-up at the NOVENTI OPEN (l. to Federer) and scored a five-set victory over No. 11 seed Daniil Medvedev on Friday.
Milos Raonic, the No. 15 seed and 2016 runner-up (l. to Murray), looks for another deep run at The Championships as he faces No. 26 seed Guido Pella. The Canadian has had the least complicated path of anyone in the top half, powering through the first week without dropping a set.
“It’s sort of like a new tournament starts on Monday,” said Raonic. “You play in one event throughout this first week, take some time to rest, maybe take a day off and just start up on Sunday as if I would for another one-week event.”
Are You In? Subscribe Now!
Raonic’s five trips to the second week at this event is in stark contrast to Pella, who has never made it this far before at a Grand Slam. The Argentine is perhaps best known for his clay-court prowess, but shocked fourth seed and 2018 runner-up Kevin Anderson on Friday for one of the biggest wins of his career. Pella’s outstanding season also includes his first ATP Tour title this March in Sao Paulo (d. Garin) and a career-high ATP Ranking of No. 21 in May.
The final match in the top half sees No. 23 Roberto Bautista Agut of Spain take on No. 28 seed Benoit Paire of France in a battle of veterans. Bautista Agut leads their FedEx ATP Head2Head series 6-0, including a win at Wimbledon four years ago. Both men have produced outstanding results this year that could shape up to be the best seasons of their careers. Bautista Agut opened the year with a title in Doha (d. Berdych) and his maiden Grand Slam quarter-final at the Australian Open, while Paire was the last man standing in Marrakech (d. Andujar) and Lyon (d. Auger-Aliassime).
ORDER OF PLAY – MONDAY, 8 JULY 2019
Centre Court start 13:00
[3] Rafael Nadal vs Joao Sousa
WTA match
[2] Roger Federer vs [17] Matteo Berrettini
No. 1 Court start 13:00
Two WTA matches
[1] Novak Djokovic vs Ugo Humbert
No. 2 Court start 11:00
Two WTA matches
[8] Kei Nishikori vs Mikhail Kukushkin
No. 3 Court start 11:00
WTA match
[21] David Goffin vs Fernando Verdasco
[15] Milos Raonic vs [26] Guido Pella
Court 12 start 11:00
WTA match
Sam Querrey vs Tennys Sandgren
[8] Henri Kontinen / John Peers vs [12] Rajeev Ram / Joe Salisbury
Mixed doubles match
Court 18 start 11:00
WTA match
[23] Roberto Bautista Agut vs [28] Benoit Paire
[7] Bob Bryan / Mike Bryan vs [11] Nicolas Mahut / Edouard Roger-Vasselin
Mixed doubles match
Click here to view the schedule for all other courts.