http://www.atpworldtour.com/News/Tennis ... pared.aspxHARD-COURT THROWDOWN: WHO WINS LONDON?
2012 Hard-Court Comparison
We compare the 2012 regular season hard-court numbers for the eight players vying for the
Barclays ATP World Tour Finals title.
Bragging rights and the perfect finish are on the line at the Barclays ATP World Tour Finals this week in London. And there are a number of storylines that could be written.
Will World No. 1 Novak Djokovic taste victory after falling in the round robin stage last year? Can Roger Federer maintain his reign at the season finale by winning his seventh crown? How will Andy Murray perform at home as a Grand Slam champion? Or will someone outside of the Top 3 catch fire to win the title?
We analyse the two groups through a statistical comparison of their RICOH ATP MatchFacts hard-court numbers from the 2012 regular season.
Group A
In arguably the tougher group of the two, Group A features Novak Djokovic, Andy Murray, Tomas Berdych and Jo-Wilfried Tsonga. Interestingly, all four have won at least two hard-court titles this year, but Djokovic leads the pack with five. Murray is the only one yet to triumph indoors this season, but he won his first major title at the US Open over Djokovic.
The Serve
Berdych’s and Tsonga’s success on hard courts is evident through their strong serves, as they each rank inside the Top 10 overall in three categories. Their most notable metric is break points saved, where both are saving 71 per cent (Berdych ranks 3rd and Tsonga 5th when taking their points won divided by their total points). Djokovic also has three Top 10 placements, leading the group in second serve points won at 57 per cent (second overall) and service games won at 89 per cent (fourth overall). Murray is ranked fourth among his Group A competitors in all four categories.
The Return
Djokovic and Murray rank impressively in their return stats. Djokovic is the overall leader in two categories, second serve return points won (59%) and return games won (38%), and Murray is just behind him in those respective categories in 2nd (57%) and 3rd (34%). Berdych places fifth in second serve return points (54%) but is outside the Top 30 in two categories. Tsonga is not ranked inside the Top 10 in any of the four statistical areas.
Group B
Roger Federer is by far the most experienced player competing at the Barclays ATP World Tour Finals. With a 39-7 record, he has played more than twice as many matches as his fellow Group B contenders combined: David Ferrer (6-6), Juan Martin del Potro (4-4) and Janko Tipsarevic (1-1). But he won’t be counting out his peers, as Ferrer has won a season-leading seven titles; del Potro beat Federer in the final of his home just over a week ago, the Swiss Indoors Basel; and Tipsarevic is enjoying the finest season of his career.
The Serve
He doesn’t have the biggest serve, but Federer may have the most effective serve in the game, leading the ATP World Tour in two categories. He ranks the best in Group B in all four categories, with his second serve points won of 61 per cent standing out, holding a four per cent edge over the next highest player (Djokovic). Ferrer is up and down the charts, making the most of his second serve by winning 56 per cent of those points (fourth overall). Del Potro and Tipsarevic have steady numbers, and it comes through in their service games won. The Argentine (89%) and Serbian (85%) are fifth and 13th respectively.
The Return
Ferrer is known for his work ethic on the court and it shines through with his return numbers. He has the upper hand in Group B, sitting inside the Top 10 of all four return categories, significantly exceeding his competition in three of four areas. Only del Potro has a Top 10 placement outside of Ferrer, equalling the Spaniard’s 54 per cent mark on second serve return points won to rank eighth (Ferrer leads when taking their points won divided by their total points).
Who Will Win?
All eight of these players are capable of producing their best tennis on a hard court, but only one can remain standing as the winner of the season finale at The O2 on 12 November 2012.
ATP World Tour Finals 2012
Re: ATP World Tour Finals 2012
- Robertinho
Czyżbyś po 26 latach życia wreszcie sprawdził w słowniku znaczenie słowa "ironia" i jeszcze zaczął je stosować w praktyce?DUN I LOVE pisze:Nie mogę się już ich doczekać.Robertinho pisze:Turniej na chwilę obecną wydaje się zupełnie otwarty, tym większe emocje czekają sympatyków tenisa przez najbliższy tydzień.

Czołem Uśmiechniętej Polsce!
Plan gier na wtorek:
Kort Centralny, start o godz. 13:00.
[5] Mahesh Bhupathi (IND)/Rohan Bopanna (IND) vs [8] Jonathan Marray (GBR)/Frederik Nielsen (DEN)
Nie przed godz. 14:45.
[2] Roger Federer (SUI) vs [8] Janko Tipsarevic (SRB)
Nie przed godz. 19:00.
[3] Leander Paes (IND)/Radek Stepanek (CZE) vs [7] Aisam-Ul-Haq Qureshi (PAK)/Jean-Julien Rojer (NED)
Nie przed godz. 20:45.
[4] David Ferrer (ESP) vs [6] Juan Martin Del Potro (ARG)
- DUN I LOVE
- Administrator
Kolega chyba zapomniał (27 lat, starość nie radość), że swego czasu użył w stosunku do pewnej osoby (Robertinho pisze:Czyżbyś po 26 latach życia wreszcie sprawdził w słowniku znaczenie słowa "ironia" i jeszcze zaczął je stosować w praktyce?

Czas na mecz Djoković - Tsonga. 8-5 dla Serba - czy wygra on dzisiaj po raz 7 z rzędu ze swoim oponentem?

http://www.atpworldtour.com/Players/Hea ... 3&oId=T786
MTT Titles/Finals
Spoiler:
- Robertinho
Ponoć wolisz brutalną prawdę od błogiej nieświadomości, więc lepiej nie pytaj.DUN I LOVE pisze:Kolega chyba zapomniał (27 lat, starość nie radość), że swego czasu użył w stosunku do pewnej osoby (Robertinho pisze:Czyżbyś po 26 latach życia wreszcie sprawdził w słowniku znaczenie słowa "ironia" i jeszcze zaczął je stosować w praktyce?) terminu "mistrz ironii" i nie chciałbym się teraz dowiedzieć, że było to...ironiczne.
![]()

- DUN I LOVE
- Administrator
Oczywiście. Im więcej wiem, tym szybciej pewne rzeczy racjonalizuję.Robertinho pisze:Ponoć wolisz brutalną prawdę od błogiej nieświadomości, więc lepiej nie pytaj.

Kort w O2 Arena wygląda jak co roku czy np zmieniono podświetlenie na róż?

Do oglądania włączam się jutro.

MTT Titles/Finals
Spoiler:
- Wujek Toni
Bardzo słabo się Djoković prezentuje, zupełnie bez życia. Chyba rzeczywiście coś poważnego Serbowi dolega.
"Zabrałem kiedyś Rafaela wraz z Pico Monaco na ryby. Pamiętam, że chłopcy niezwykle radowali się na myśl o spędzeniu w taki sposób tamtego poranka - lato miało się już ku końcowi i była to jedna z ostatni okazji, by złowić kilka moren przed zamknięciem sezonu. Przypominam sobie bardzo dokładnie moment, gdy Rafael próbował po raz pierwszy zarzucić swoją wędkę , siedząc na skraju barki. Samą czynność wykonał nienagannie - widać było gołym okiem, że chłopak ma do wędkarstwa talent i czerpie z niego wielką przyjemność. Mimo to nie omieszkałem zbliżyć się do mojego bratanka, po czym chwyciłem go dosyć łagodnie, acz pewnie za muskularne prawe ramię, którym to przed chwilą zarzucił energicznie żyłkę wraz ze spławikiem i rzekłem: 'Którą ręką Cię uczyłem?'" Toni Nadal, Życie moje
- Robertinho
Nie, klimaty ciągle trumienne, jeśli idzie o halę...
Pacze te Bongę i nie wiem, po co paczę. Pewnie czekam na te zapowiedziane przez samego siebie emocje.
Pacze te Bongę i nie wiem, po co paczę. Pewnie czekam na te zapowiedziane przez samego siebie emocje.

- Wujek Toni
Bonga nie zagrał dobrego meczu od 1/4 Roland Garros i nie zanosi się, aby sytuacja miała ulec zmianie.
Niestety za głupia jest jego gra na tego typu przeciwników, beznadziejny return też raczej nie pomaga.
Niestety za głupia jest jego gra na tego typu przeciwników, beznadziejny return też raczej nie pomaga.
"Zabrałem kiedyś Rafaela wraz z Pico Monaco na ryby. Pamiętam, że chłopcy niezwykle radowali się na myśl o spędzeniu w taki sposób tamtego poranka - lato miało się już ku końcowi i była to jedna z ostatni okazji, by złowić kilka moren przed zamknięciem sezonu. Przypominam sobie bardzo dokładnie moment, gdy Rafael próbował po raz pierwszy zarzucić swoją wędkę , siedząc na skraju barki. Samą czynność wykonał nienagannie - widać było gołym okiem, że chłopak ma do wędkarstwa talent i czerpie z niego wielką przyjemność. Mimo to nie omieszkałem zbliżyć się do mojego bratanka, po czym chwyciłem go dosyć łagodnie, acz pewnie za muskularne prawe ramię, którym to przed chwilą zarzucił energicznie żyłkę wraz ze spławikiem i rzekłem: 'Którą ręką Cię uczyłem?'" Toni Nadal, Życie moje
Nole chyba myśli, że jak jest w Londynie to gramy na trawie i możemy się rzucać do każdej z piłek. Żeby tylko sobie krzywdy nie zrobił. 

MTT:
Tytuły (8): US OPEN 2012 -debel, Sztokholm 2012, Australian Open 2013 - debel, Abu Dhabi 2014, Barcelona 2014, Australian Open 2016 - debel, Marsylia 2018, ATP Finals 2018 - debel
Finały (8): US OPEN 2013, Monte Carlo 2014, Umag 2014, Rotterdam 2015, Sydney 2016, US OPEN 2016 - debel, Winston-Salem 2018, US OPEN 2018 - debel
Tytuły (8): US OPEN 2012 -debel, Sztokholm 2012, Australian Open 2013 - debel, Abu Dhabi 2014, Barcelona 2014, Australian Open 2016 - debel, Marsylia 2018, ATP Finals 2018 - debel
Finały (8): US OPEN 2013, Monte Carlo 2014, Umag 2014, Rotterdam 2015, Sydney 2016, US OPEN 2016 - debel, Winston-Salem 2018, US OPEN 2018 - debel
- Wujek Toni
Myślę, że chce złapać celowo kontuzję, bo ewidentnie nie wygląda na zaangażowanego.
- Robertinho
Weź się puknij.Wujek Toni pisze:Myślę, że chce złapać celowo kontuzję, bo ewidentnie nie wygląda na zaangażowanego.

Koko walczy, szaleje przy sieci, tym większy szacunek, że daje sobie radę mimo dość średniej gry dziś.
- DUN I LOVE
- Administrator
Daremny jest Tsonga w starciu z kolegami w rankingu. Ja to już nie pamiętam, kiedy on ograł kogoś z Top-7. Sprawdzam: rok temu na WTF z Berdychem w semi. 
Jaki sezon, taki WTF.

Jaki sezon, taki WTF.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Z Top 8 nawet nikogo w tym roku nie ograł. Z sensownych wyników tylko Gacie w Rzymie.
MTT career highlights (26-17):
2021: Delray Beach (F);
2020: Antwerpia (W), Cincinnati (W), Dubaj (F), Montpellier (F);
2019: Bazylea (W), Sztokholm (W), Szanghaj (W), Metz (W), Winston-Salem (F), Stuttgart (W), Madryt (W), Monachium (F), Barcelona (F), Houston (W), Acapulco (W), Buenos Aires (F);
2018: Paryż (F), Bazylea (F), Metz (W), Toronto (W), Estoril (F), Miami (W), Australian Open (F);
2017: WTF (W), Sztokholm (W), Hamburg (W), Stuttgart (W), Acapulco (W);
2016: WTF (F), Bazylea (F), Cincinnati (W), Roland Garros (F), Marsylia (W), Doha (W);
2015: WTF (W), Bazylea (W), Winston-Salem (W), Hamburg (W), Wimbledon (F), Stuttgart (W), Monte Carlo (F), Indian Wells (F);
2014: Halle (F)
2019: Bazylea (W), Sztokholm (W), Szanghaj (W), Metz (W), Winston-Salem (F), Stuttgart (W), Madryt (W), Monachium (F), Barcelona (F), Houston (W), Acapulco (W), Buenos Aires (F);
2018: Paryż (F), Bazylea (F), Metz (W), Toronto (W), Estoril (F), Miami (W), Australian Open (F);
2016: WTF (F), Bazylea (F), Cincinnati (W), Roland Garros (F), Marsylia (W), Doha (W);
2015: WTF (W), Bazylea (W), Winston-Salem (W), Hamburg (W), Wimbledon (F), Stuttgart (W), Monte Carlo (F), Indian Wells (F);
- DUN I LOVE
- Administrator
Djoko w 2, Mary w 3. Nieźle sobie geniusze z Top-4 radzą w tej "grupie śmierci". Opierając się na suchych wynikach: oczekiwałem dużo więcej po Tsondze jednak.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Bieda dzień, debel zdecydowanie lepszy był od singla...
- Robertinho
Wyłączyłem po 1 secie. Jo pod formą od dawna. Koko-Merry w środę?
Środa wieczór na oko. Taki mecz musi iść w prime time.Robertinho pisze: Koko-Merry w środę?
- DUN I LOVE
- Administrator
Czy dobrze kojarzę, że w tym roku trochę rozsądniej ułożono czas rozpoczęcia meczów? Pamiętam, że to zawsze była wada, że często mecze przeciągały się do północy (lub dłużej), a dziś uwinęli się przed 23 naszego czasu.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Djokovic szybko się z Tsongą uwinął. Wyobraź sobie że zagra z takim Murrayem np. 7:5, 4:6, 7:6 i z 23 zrobi się 1 w nocy 

144 weeks #1, 2010, 2011, 2012 Year-end no. 1
W: LA 08, Dubaj 09, New Heaven 09, Bangkok 09, Pekin 09, Madryt 10, Roland Garros 10, Barcelona 11, Madryt 11, Roland Garros 11, Cincinnati 11, Paryż-Bercy 11, Monte Carlo 12, Tokio 12, Dusseldorf 14Roland Garros 22
F: Olympic Games 08, Bangkok 08, s'Hertogenbosch 10, Wimbledon 10, LA 10, Memphis 11, Waszyngton 11, Montreal 11, Szanghaj 12, WTF 12, Madryt 14
W: LA 08, Dubaj 09, New Heaven 09, Bangkok 09, Pekin 09, Madryt 10, Roland Garros 10, Barcelona 11, Madryt 11, Roland Garros 11, Cincinnati 11, Paryż-Bercy 11, Monte Carlo 12, Tokio 12, Dusseldorf 14Roland Garros 22
F: Olympic Games 08, Bangkok 08, s'Hertogenbosch 10, Wimbledon 10, LA 10, Memphis 11, Waszyngton 11, Montreal 11, Szanghaj 12, WTF 12, Madryt 14