http://www.sportowefakty.pl/pilka-nozna/318510/osiem8 miesięcy przerwy Piotra Trochowskiego
Osiem miesięcy będzie pauzował urodzony w Tczewie niemiecki piłkarz Piotr Trochowski. Pomocnik Sevilli poddał się operacji prawego kolana i w tym sezonie nie zagra już w hiszpańskiej ekstraklasie.
Zabieg trwał trzy godziny i został przeprowadzony w specjalistycznej klinice w amerykańskim Vail przez doktora Richarda Steadmana. Będzie on nadzorował przez cztery tygodnie rehabilitację 28-letniego Trochowskiego, który dopiero po tym czasie ma powrócić do Sewilli na dalsze leczenie.
W obecnym sezonie niemiecki zawodnik strzelił dwa gole w Primera Division, przeciwko najsłynniejszym przeciwnikom - Realowi Madryt i Barcelonie. Pod koniec września, w konfrontacji z Katalończykami, doznał kontuzji kolana. Początkowo lekarze twierdzili, że wróci do gry po czterech miesiącach.
Trochowski, brązowy medalista mistrzostw świata 2010, przed przyjazdem do Sewilli występował w Bayernie Monachium i Hamburgerze SV. W kadrze narodowej, od 2006 roku, rozegrał 35 meczów i zdobył dwie bramki.
Hiszpania - La Liga cz. I
Re: Hiszpania - La Liga
"Kto jest dobry? Kto zły? Nie ma ludzi dobrych i złych, są tylko złe albo dobre uczynki. I ludzie, którzy miotają się między nimi." Éric-Emmanuel Schmitt
- DUN I LOVE
- Administrator
Za niespełna 20 minut Barcelona rozpocznie swój wyjazdowy mecz z rayo Vallecano w ramach 9 kolejki La Liga. Zdekompletowana obrona budzi niepokój (Montoya - Song, Adriano - Alba), ale obiecującym prognostykiem jest powrót w wyjściowym składzie do magcznego trójkąta ofensorów MVP (Messi - Villa - Pedro). Trzymam kciuki. 

MTT Titles/Finals
Spoiler:
- Wujek Toni
Ja rozumiem, że umieściłeś ten wpis z lekkim przymrużeniem oka. Bo jeśli rzeczywiście obawiasz się o rezultat to stajesz się gorszym panikarzem ode mnie, a to już nie lada sztuka. 

"Zabrałem kiedyś Rafaela wraz z Pico Monaco na ryby. Pamiętam, że chłopcy niezwykle radowali się na myśl o spędzeniu w taki sposób tamtego poranka - lato miało się już ku końcowi i była to jedna z ostatni okazji, by złowić kilka moren przed zamknięciem sezonu. Przypominam sobie bardzo dokładnie moment, gdy Rafael próbował po raz pierwszy zarzucić swoją wędkę , siedząc na skraju barki. Samą czynność wykonał nienagannie - widać było gołym okiem, że chłopak ma do wędkarstwa talent i czerpie z niego wielką przyjemność. Mimo to nie omieszkałem zbliżyć się do mojego bratanka, po czym chwyciłem go dosyć łagodnie, acz pewnie za muskularne prawe ramię, którym to przed chwilą zarzucił energicznie żyłkę wraz ze spławikiem i rzekłem: 'Którą ręką Cię uczyłem?'" Toni Nadal, Życie moje
- DUN I LOVE
- Administrator
KIedyś się muszą potknąć, a ich tegoroczna gra w La Liga jest dużo gorsza od uzyskiwanych wyników. Nie panikuję, ale też i nie jestem przekonany co do powodzenia dzisiejszej misji (patrz linia defensywna).
E:
Rayo nie postawiło oporu. Barca grała nieźle, a w ostatnim kwadransie rozwiązał się niezły worek z bramkami. ZNowu fatalny Alexis, któy jest pod coraz większym ostrzałem mediów i kibiców. Nie chce się w to wierzyć, kiedy się ma w pamięci to, jak fenomenalnym zawodnikiem był w Udine.
E:
Rayo nie postawiło oporu. Barca grała nieźle, a w ostatnim kwadransie rozwiązał się niezły worek z bramkami. ZNowu fatalny Alexis, któy jest pod coraz większym ostrzałem mediów i kibiców. Nie chce się w to wierzyć, kiedy się ma w pamięci to, jak fenomenalnym zawodnikiem był w Udine.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
- Wujek Toni
Jak tam Dawid, żyjesz? Wczoraj Barka znów ledwo uciekła spod topora. 

"Zabrałem kiedyś Rafaela wraz z Pico Monaco na ryby. Pamiętam, że chłopcy niezwykle radowali się na myśl o spędzeniu w taki sposób tamtego poranka - lato miało się już ku końcowi i była to jedna z ostatni okazji, by złowić kilka moren przed zamknięciem sezonu. Przypominam sobie bardzo dokładnie moment, gdy Rafael próbował po raz pierwszy zarzucić swoją wędkę , siedząc na skraju barki. Samą czynność wykonał nienagannie - widać było gołym okiem, że chłopak ma do wędkarstwa talent i czerpie z niego wielką przyjemność. Mimo to nie omieszkałem zbliżyć się do mojego bratanka, po czym chwyciłem go dosyć łagodnie, acz pewnie za muskularne prawe ramię, którym to przed chwilą zarzucił energicznie żyłkę wraz ze spławikiem i rzekłem: 'Którą ręką Cię uczyłem?'" Toni Nadal, Życie moje
- DUN I LOVE
- Administrator
Żyję. Pewne zwycięstwo (chociaż przyklepane w ostatnim kwadransie), ale cały czas trudno mi się przyzwyczaić do modelu Tito. W pierwszej połowie Blaugrana chyba ylko ze 2 razy urzymała się przy piłce dłużej niż 30 sekund. Normalnie grający zespół się zrobił, ale cały czas lepszy od większości rywali w lidze.
E: Messi odebrał dziś nagrodę "Złotego Buta".

E: Messi odebrał dziś nagrodę "Złotego Buta".

MTT Titles/Finals
Spoiler:
http://www.fcbarca.com/44592-leo-messi- ... ojcem.htmlLeo Messi został ojcem
Mały Thiago Messi urodził się w piątek po południu w barcelońskim szpitalu USP Dexeus, który mieści się niedaleko Camp Nou. Antonella Roccuzzo została przyjęta do szpitala dziś rano.
Leo towarzyszył swojej partnerce przez cały dzień. Z tego też powodu nie wziął udziału w dzisiejszym treningu zespołu. Potomek Messiego urodził się na siódmym piętrze szpitala, kilka minut po godzinie 17 - napisał na Twitterze były dyrektor placówki i były dyrektor Barçy, Gabriel Masfurroll. Dokładnie o godzinie 17:46 na swoim Twitterze radosną nowinę ogłosiła siostra piłkarza.
Piętro szpitala zostało zamknięte dla gości z zewnątrz, aby zapewnić rodzinie spokój, bowiem dziennikarze od rana czekali przed wejściem do szpitala, aby dostać się do środka. Rodzice Jorge i Celia oraz rodzeństwo Matías, Rodrigo i María Sol przyjechali na miejsce o 15:30. Noworodek ma już koszulkę Barcelony z numerem 10 (prezent od Mundo Deportivo).
Informację na swoim Facebooku potwierdził sam Leo. "Dziś jestem najszczęsliwszym człowiekiem na świecie, urodził się mój syn i dziękuję Bogu za ten dar. Podziękowania dla mojej rodziny za wsparcie. Uściski dla wszystkich." - napisał.
http://www.sportowefakty.pl/pilka-nozna ... orii-klubuVilanova pobił Guardiolę i przeszedł do historii klubu
![]()
W ciekawym meczu dziewiąte zwycięstwo w tym sezonie zanotowała FC Barcelona. W pierwszym spotkaniu kolejki przegrała za to inna ekipa z podium - Malaga.
Jeszcze nigdy w historii FC Barcelona w dziesięciu pierwszych meczach nie zanotowała dziewięciu zwycięstw i remisu. Wcześniejsze najlepsze osiągnięcia należały do Louisa van Gaala, Bobby'ego Robsona, Franka Rijkaarda czy Josepa Guardioli, które w sobotni wieczór pobił aktualny trener - Tito Vilanova.
Szkoleniowiec Barcy w meczu z Celtą Vigo dość niespodziewanie postawił na trzech defensorów i dopiero później do obrony zaczął się cofać defensywny pomocnik, Sergio Busquets. Sytuacja ta mogła się zemścić na początku meczu, kiedy to do sytuacji sam na sam wyszedł Iago Aspas, ale bardzo dobrze zachował się Victor Valdes.
Prawdziwe strzelanie zaczęło się w 21. minucie, kiedy to w małym odstępie czasu dwójkowe akcji wykończyli Adriano Correia oraz David Villa. W międzyczasie kolejne niezdecydowanie linii obronnej gospodarzy wykorzystał Mario Bermejo.
Vilanova już w przerwie zdecydował się zmienić ustawienie i za Cesca Fabregasa pojawił się nominalny defensor - Marc Bartra. Po chwili Aspas strzelił tuż obok słupka, a z minuty na minutę liderzy tabeli zaczęli przejmować coraz większą inicjatywę. W efekcie wynik podwyższył Jordi Alba, który jednak w momencie podania znajdował się na prawie metrowym (!) spalonym.
Beniaminek na Camp Nou nie cofnął się do defensywy i kilkukrotnie poważnie zagrozili bramce rywala. Szczególnie aktywny był Aspas, który mógł spokojnie zapisać na swoje konto dublet. Tymczasem po drugiej stronie po raz pierwszy w roli ojca wystąpił Lionel Messi. Argentyńczyk był wyraźnie zdekoncentrowany i nie wykorzystał nawet okazji oko w oko z Javi Varasem.
FC Barcelona - Celta Vigo 3:1 (2:1)
1:0 - Adriano 21'
1:1 - Bermejo 24'
2:1 - Villa 26'
3:1 - Alba 61'
Składy:
FC Barcelona: Valdes - Adriano (39' Alves), Mascherano, Busquets, Alba - Fabregas (46' Bartra), Xavi, Iniesta - Pedro, Messi, Villa (78' Sanchez).
Celta Vigo: Javi Varas - Hugo Mallo, Tunez, Vila, Lago - Alex Lopez (80' Park), Oubina - Augusto (88' Toni), Krohn-Dehli - Bermejo (67' Lucas), Iago Aspas.
Żółte kartki: Bartra (Barcelona) oraz Oubina (Celta).
http://www.sportowefakty.pl/pilka-nozna ... o-mourinhoSetne zwycięstwo Mourinho
![]()
W czwartym sezonie pracy na Santiago Bernabeu The Special One odniósł setne zwycięstwo. Tym razem Blancos w pokonanym polu zostawili imienników z Saragossy.
100 zwycięstw, 18 remisów i 15 porażek - to obecny bilans Jose Mourinho w Realu Madryt. W sobotni wieczór Portugalczyk nie mógł skorzystać z dwóch defensywnych pomocników - kontuzjowanego Sami Khediry oraz wykartkowanego Xabi Alonso. Zamiast nich w pierwszej jedenastce wybiegli Michael Essien i Luka Modrić. Ponadto na prawej stronie obrony zagrał Alvaro Arbeloa, a w środku Raul Albiol.
Aragończycy utrzymywali korzystny wynik do 23. minuty, kiedy to Gonzalo Higuain z dwóch metrów trafił praktycznie do pustej bramki. Kilka chwil później na raty swoją akcję wykończył Angel di Maria.
Na pierwszą groźniejszą akcję Saragossy musieliśmy czekać do drugiej połowy, kiedy to uderzenie Victora Rodrigueza świetnie na korner sparował Iker Casillas. Od tej pory znacznie lepsze wrażenie na boisku sprawiali właśnie goście, którym przy strzale z dystansu Jose Mari przeszkodziła im poprzeczka.
W 69. minucie do siatki trafił Helder Postiga, lecz sędzia nie uznał gola ze względu na spalonego Portugalczyka. Telewizyjne powtórki pokazały jednak, że arbiter mógł spokojnie uznać tego gola. Tymczasem serię pięciu ligowych meczów z golem przerwał Cristiano Ronaldo. Portugalczyk w końcówce meczu trafił z rzutu wolnego tylko w poprzeczkę. Zamiast niego na listę strzelców zdążyli się jeszcze wpisać Michael Essien oraz Luka Modrić.
Dzięki zwycięstwu, Królewscy awansowali na podium tabeli, gdyż w popołudniowym sobotnim meczu niespodziewanie na własnym boisku przegrała Malaga.
Real Madryt - Real Saragossa 4:0 (2:0)
1:0 - Higuain 23'
2:0 - Di Maria 25'
3:0 - Essien 89'
4:0 - Modrić 90+2'
Składy:
Real Madryt: Casillas - Ramos, Albiol, Pepe, Arbeloa (82' Nacho) - Essien, Modrić - Di Maria (73' Callejon), Oezil, Ronaldo - Higuain (70' Benzema).
Real Saragossa: Roberto - Sapunaru, Loovens, Alvaro, Abraham - Movilla, Jose Mari (87' Romaric) - Rodriguez (75' Alama), Apono, Montanes - Postiga (79' Aranda).
Żółte kartki: Modrić, Ramos (Real) oraz Abraham, Sapunaro (Saragossa).
"Kto jest dobry? Kto zły? Nie ma ludzi dobrych i złych, są tylko złe albo dobre uczynki. I ludzie, którzy miotają się między nimi." Éric-Emmanuel Schmitt
transfery.infoNajbogatszy człowiek inwestuje w hiszpańską piłkę. Z Getafe powalczy o mistrza?
Niebawem meksykańskie pieniądze, a nie arabskie, mogą rozdawać karty w europejskim futbolu. Carlos Slim chce zainwestować w klub Primera Division.
A to nie byle kto, bo Carlos Slim Helú jest aktualnie najbogatszym człowiekiem na świecie z majątkiem szacowanym na 69 miliardów dolarów amerykańskich.
72-letni biznesmen swoich pieniędzy używał między innymi w celu promowania sportu, między innymi zorganizował największy turniej piłkarski, odnotowany w księdze rekordów Guinessa, Copa Telmex. W lidze meksykańskiej przejął jedynie 30% praw do Pachuki, czterokrotnego triumfatora Ligi Mistrzów strefy CONCACAF.
W Hiszpanii inwestycja byłaby jednak z pewnością większa. Według madryckiego dziennika "Libertad Digital" Slim wybrał już obiekt - wbrew wcześniejszym przewidywaniom ma nim być nie Atletico, a Getafe. W zespół miałoby zostać wpompowane kilkaset milionów euro. Drużyna miałaby się składać przede wszystkim z zawodników meksykańskich. W ten sposób futbol z tego kraju byłby zarazem promowany w Europie.
Slim ponoć od dłuższego czasu planuje wkroczenie na hiszpańską arenę piłkarską. Doradcy biznesmena sondowali potencjalne możliwości, z Realem Oviedo jako pierwszym faworytem. Za asturyjskim klubem miał świadczyć fakt sporego zaplecza społecznego, dość długiej historii, ale jednocześnie szansy na zbudowanie na jej podstawie nowej potęgi. Przegląd stanu zaplecza finansowego i infrastrukturalnego nie pozostawił jednak biznesmenowi złudzeń i spowodował zmianę optyki, a tym samym wybór Getafe.
Na razie prezydent madryckiego klubu, Angel Torres, zaprzecza sprawie: - Nie znam tego człowieka - miał powiedzieć zapytany o Slima. Trudno jednak spodziewać się innej reakcji po nieudanej transakcji sprzedaży Getafe z poprzedniego roku. Za niespełna 100 milionów miało je nabyć konsorcjum z Dubaju. - Ta transakcja pchnie Getafe na najwyższy poziom w Hiszpanii i pucharach europejskich - cieszył się Torres. Ostatecznie skończyło się tylko na deklaracjach, umowy nie podpisano.
"Jeśli nosisz koszulkę Arsenalu nie możesz się poddawać, bez względu na wynik." - Arsene Wenger.
http://www.wtatenis.pl/
http://www.eurofutbol.pl/news/625778-Pu ... treningow/Puyol wraca do treningów
Po ponad miesięcznej przerwie spowodowanej zwichnięciem stawu łokciowego Carles Puyol wznowił dzisiaj treningi. Kapitan Barcelony może wystąpić w ligowym spotkaniu z Mallorcą.
Puyol nabawił się urazu w spotkaniu LM przeciwko Benfice.
W tym sezonie zagrał w 3 meczach Primera División, zdobywając 1 bramkę. Wystąpił w jednym spotkaniu Ligi Mistrzów.
http://primeradivision.pl/index.php?dzi ... kul=236608Trochowski poddał się drugiej operacji
Pomocnik Sevilli Piotr Trochowski zdaje sobie sprawę, że jeszcze przed nim długa droga zanim odzyska pełną sprawność i wróci na boisku. Piłkarz na razie nie wie dokładnie, kiedy wróci do gry.
Trochowski uszkodził wiązadła w kolanie podczas meczu z Barceloną na początku października. Zawodnik strzelił nawet bramkę, ale ze względu na uraz musiał opuścić murawę jeszcze w pierwszej połowie spotkania.
Piłkarz przeszedł jedną operację lecz lekarze stwierdzili, że nie odniosła ona oczekiwanego skutku. W ostatnim czasie gracz poddał się drugiemu zbiegowi, ale jego rehabilitacja potrwa dłużej niż przewidywano.
- Na razie jestem kontuzjowany, ale wiem na 100 procent, że wrócę do gry. Nie jest łatwo powiedzieć, jak długo potrwa aż odzyskam sprawność. Teraz jest ważne, aby ciężko pracować każdego dnia – wyznał dla niemieckiego Radio SFC pomocnik Sevilli.
- Wieżę w to, że dzięki ciężkiej pracy wkrótce wrócę do gry. W tej chwili jest lepiej. Po pierwszej operacji czułem duży ból w nodze. Teraz jest lepiej, ale miałem krwiaka i obrzęk. Czuje jednak, że jest lepiej każdego dnia – kontynuował.
- Jest bardzo nudno. Dużo czytam, oglądam telewizję, ale ogólnie się nudzę. To nie jest łatwe, muszę jednak z tym żyć, tak wygląda rehabilitacja. Takie rzeczy zdarzają się w świecie futbolu i muszę to przetrwać – powiedział Piotr Trochowski.
http://www.goal.pl/236797-co-najmniej-t ... uaina.htmlCo najmniej trzy tygodnie przerwy Higuaina
Napastnik Realu Madryt Gonzalo Higuain najwcześniej za trzy tygodnie będzie mógł wrócić na boisko. Powodem jest kontuzja uda, której nabawił się podczas ostatniego meczu Ligi Mistrzów z Borussią Dortmund.
Argentyńczyk w czwartek przeszedł szczegółowe badania, których wyniki nie były dobre dla zawodnika. Lekarze poinformowali, że Higuain będzie mógł wrócić najwcześniej za 21 dni.
Higuain nabawił się urazu już w 15. minucie spotkania z Borussią. Trener Jose Mourinho nie zdecydował się jednak na przeprowadzenie zmiany do końca pierwszej połowy, choć od 25. minuty rozgrzewał się Jose Callejon. Młody Hiszpan zastąpił Higuaina od początku drugiej połowy,
http://www.goal.pl/236710-julio-baptist ... rowia.htmlJulio Baptista wrócił do zdrowia
Po miesiącach rekonwalescencji Julio Baptista wrócił do treningów. Fakt ten ucieszył trenera Malagi, Manuela Pellegriniego: - To ważny dla nas zawodnik - stwierdził szkoleniowiec.
Baptista przeniósł się do hiszpańskiego zespołu z AS Roma w styczniu 2011 roku. Niestety jego powrót do Primera Division był okraszony wieloma urazami. Łącznie Brazylijczyk pauzował przez 10 miesięcy. Ostatnio gracz przeszedł operację ścięgna Achillesa.
Wcześniej ofensywny pomocnik występował w Arsenalu, Realu Madryt, czy Sevilli. Eksperci wyceniają go na 3 mln euro.
- DUN I LOVE
- Administrator
Wielką szansę miało Levante na urwanie ;punktów Realowi. Koszmarne boisko, remis 1-1 do 83 minuty i brak CR oraz Higuaina po stronie Królewskich. Nieoczekiwanie dośrodkowanie z rzutu wolnego wykorzystał rezerwowy Morata i wygląda na to, że nic po tej kolejce się nie zmieni, jeśli chodzi o układ tabeli. 

MTT Titles/Finals
Spoiler:
O ile dobrze widziałem, to przy pierwszym kontakcie z piłką strzelił gola (nieco ponad minutę po wejściu na boisko). Mimo wszystko Real to mógł wyżej wygrać. Fatalnym stanem murawy nie wszystko można wytłumaczyć.DUN I LOVE pisze:Nieoczekiwanie dośrodkowanie z rzutu wolnego wykorzystał rezerwowy Morata i wygląda na to, że nic po tej kolejce się nie zmieni, jeśli chodzi o układ tabeli.
MTT World Tour (Highest rank #1, career 2009 - 2024):
MTT Challenger Tour:
W:
F: Rio 25, Acapulco 25, Munich 25
Spoiler:
W:
F: Rio 25, Acapulco 25, Munich 25
- DUN I LOVE
- Administrator
Messi wczoraj zdobył swojego 75 i 76 gola w tym roku. Argentyńczyk poprawił tym samym wynik Pelego (75 bramek) i cały czas celuje w absolutny rekord Gerda Mullera (85).
MTT Titles/Finals
Spoiler:
http://www.goal.pl/237266-khedira-wroci ... ingow.htmlKhedira wrócił do treningów
Pomocnik Realu Madryt Sami Khedira wznowił we wtorek treningi, po przerwie spowodowanej kontuzją. 25-letni reprezentant Niemiec pauzował przez ostatnie trzy tygodnie z powodu urazu uda, którego nabawił się podczas październikowego zgrupowania drużyny narodowej.
Khedira we wtorek wrócił do normalnych treningów i wykorzystują przerwę na mecze reprezentacji, przygotowuje się do powrotu na boisko. Pomocnik powinien być do dyspozycji Jose Mourinho na najbliższe ligowe spotkanie z Athletic Bilbao.
Indywidualnie nadal trenuje Karim Benzema, który wraca do zdrowia po kontuzji uda, której nabawił się w ubiegłym tygodniu.
Trochę o zadłużeniu Valencii i jego spłacie

vcf.plValencia w liczbach
Wokół kryzysu oraz długu Valencii powstało już wiele mitów i choć wszyscy są świadomi trudnego położenia klubu, nie każdy orientuje się, z czego to wynika, w jakim punkcie konkretnie znajduje się walencki klub oraz dokąd zmierza. Dział sportowy kanału „SER” postanowił podsumować ostatnie lata klubu oraz jego sytuację ekonomiczną. Zapraszamy do lektury ciekawego tekstu przygotowanego przez Michała Świerżyńskiego czyli MiguelaSergio!
BIULETYN INFORMACYJNY KANAŁU „SER” O KLUBIE VALENCIA C.F. NA LATA 2008–1013 z dnia 30 czerwca 2012 wraz z budżetem na sezon 2012/13:
Informacja do wcześniejszej wiadomości Głównego Zgromadzenia Akcjonariuszy Valencii.
1. Ile wynosi zadłużenie klubu?
357 milionów do oddania w krótkim okresie czasu + 30 milionów w dłuższym = 387 milionów euro 387 milionów – 10 milionów u skarbnika = 377 milionów euro brutto.
Valencia od 1.07.2009 do 30.06.2012 zmniejszyła swój dług o 173 miliony euro (z 550 do 377) w dużej mierze przez dodatni bilans transakcyjny na rynku transferowym (177 — 90,7 = +86,3 miliony) i dzięki 92 milionom euro netto — zyskiem z powiększenia kapitału dokonanego w 2009 roku. Z tych 92 milionów, 18 mln pochodzi ze sprzedaży akcji klubu zakupionych przez kibiców, a pozostałe 74 miliony to zysk ze sprzedaży akcji Fundacji VCF, dokonanej dzięki pożyczce od Bancaja’y (aktualnie Bankii) udzielonej z pomocą poręczyciela wekslowego (Generalitat Valenciana — Rząd Regionu Autonomicznego Valencii).
Jeśli chcemy znać wysokość zadłużenia netto, należy od sumy 377 milionów odjąć 29 milionów, które różne organizacje są winne klubowi. 377 mln — 29 mln = 348 milionów netto zadłużenia.
2. Komu klub jest winien 387 milionów euro?
W głównej mierze:
— Bankia — 200 milionów (kredyt uzyskany w czerwcu 2012);
— Banco de Valencia (Bank Walencji) – 26 milionów;
— Zabezpieczenie kredytu od Bankii –17,5 milionów;
— Pan Eugenio Calabuig (Wsparcie Miejskie prowincji Castellón) — 17,5 miliona (pochodzi z pożyczki na 50 milionów, by wypłacić piłkarzom ich pensje);
— UTE (firma budująca Nuevo Mestalla) — 24 miliony;
— różne kluby sportowe – 34 miliony (za transfery piłkarzy).
3. Kto jest winien Valencii 29 milionów euro?
— różne kluby sportowe — 23,5 miliona (za transfery piłkarzy);
– dłużnicy handlowi — 4,9 miliona;
– posiadacze karnetów i członkowie klubu kibica (socios) za niezapłacone składki — 406 995 euro.
4. Transfery zawodników od rozpoczęcia rządów Manuela Llorente (2009 rok).
LATO 2009
PRZYSZLI:
Moyá: 5 MLN.
Bruno: 2 MLN.
Mathieu: 2 MLN.
Dealbert: 0 MLN.
ODESZLI:
Moretti: 3,5 MLN.
Albiol: 15 MLN.
W SUMIE — 9 MILIONÓW WYDATKU ORAZ 18,5 MILIONA ZAROBKU.
LATO 2010
PRZYSZLI:
Soldado: 10 MLN.
Aduriz: 4,2 MLN.
Tino Costa: 6 MLN.
Ricardo Costa: 0 MLN.
Feghouli: 0 MLN.
Jonas: 1,2 MLN.
Topal: 4,5 MLN.
Stankevicius: 0 MLN.
ODESZLI:
Baraja: 0 MLN.
Villa: 40 MLN.
Silva: 30 MLN.
Zigic: 7 MLN.
Marchena: 2,5 MLN.
Alexis: 5 MLN.
Hugo Viana: 0 MLN.
W SUMIE — 25,9 MLN WYDATKU ORAZ 84,5 MLN ZAROBKU.
LATO 2011
PRZYSZLI:
Rami: 6 MLN.
Alves: 3 MLN.
Parejo: 6 MLN.
Piatti: 7,5 MLN.
Canales: 1 MLN.
Víctor Ruiz: 8 MLN.
Barragán: 1,8 MLN.
Cristiano Pereira: 0 MLN.
ODESZLI:
Del Horno: 0 MLN.
Nacho González: 0 MLN.
Mata: 28 MLN.
Joaquín: 4 MLN.
Vicente: 0 MLN.
Fernandes: 2 MLN.
Isco: 6 MLN.
César: 0 MLN.
Navarro: 0 MLN.
Stankevicius: 0 MLN.
Renan: 0 MLN.
Aarón: 0 MLN.
Sunny: 0 MLN.
W SUMIE — 33,3 MLN WYDATKU I 40 MLN ZAROBKU.
LATO 2012
PRZYSZLI:
Jonathan Viera: 2,5 MLN.
Guardado: 0 MLN.
Gago: 4 MLN.
Joao Pereira: 3,5 MLN.
Canales: 7,5 MLN.
Valdez: 0 (wyp.) MLN.
Cissokho: 5 MLN.
Felipe Ramos: 0 (wyp.) MLN.
ODESZLI:
Dealbert: 0 MLN.
Maduro: 0 MLN.
Miguel: 0 MLN.
Bruno: 0 MLN.
Michel: 0 MLN.
Moyá: 2 MLN.
Aduriz: 2,5 MLN.
Jordi Alba: 14 MLN.
Topal: 5 MLN.
Chori Domínguez: 0 MLN.
Paco Alcácer: 0 (wyp.) MLN.
Pablo Hernández: 7 MLN.
W SUMIE — 22,5 MLN WYDATKU I 30,5 ZAROBKU.
RAZEM ZA CZASÓW LLORENTE: 90,7 MILIONÓW WYDANYCH NA TRANSFERY 177 MILIONÓW ZAROBIONYCH NA TRANSFERACH
ZYSK: 86,3 MILIONÓW!
Przemyślenia: 1. Valencia nie ma prawa pomylić się na rynku transferowym, gdyż koszt takich pomyłek jest wysoki dla zadłużonego klubu. Sprowadzenie Piattiego (7,5 mln), Víctora Ruiza (8 mln) czy Parejo (6 mln) kosztowały klub w sumie 21,5 mln euro, a zawodnicy nie spełniają pokrywanych w nich nadziei.
Pomimo ciągłej sprzedaży najlepszych graczy, drużyna pod przewodnictwem Unai’a Emery’ego była w stanie trzykrotnie z rzędu zdobyć 3. pozycję w lidze oraz awansować do Ligi Mistrzów, co wiąże się z wpływami do klubowej kasy.
Klub mógłby użyć pieniędzy na dokonanie kilku transakcji na rynku transferowym, kupując piłkarzy pewnych i perspektywicznych, aby móc sprzedać ich po sezonie lub dwóch z wielkim zyskiem (w czym klub radzi sobie świetnie). Przykład Radamela Falcao.
Czas zacząć zastanowić się, czy nie lepiej kupić jednego gracza za 16 milionów niż dwóch gorszych po 8 milionów.
5. Jak zmieniała się wysokość zadłużenia?
– 1994: Arturo Tuzón — Melchor Hoyos: zadłużenie wynosiło 12 mln.
– 1997: Francisco Roig: zadłużenie wynosiło 102 mln (wzrost o 90 mln).
– 2004: Cortes/Ortí/Llorente: zadłużenie wynosiło 148 mln (wzrost o 46 mln, ale w tej epoce Valencia osiągała sukcesy).
– 2008: Soler/Morera: zadłużenie wynosiło 436 mln (wzrost 288 mln w tym 138 mln przeznaczonych na nowy stadion). Trzeba wziąć pod uwagę również pieniądze, które klub dostał w sprawie tzw. „Porxinos“ — 84 miliony euro, bez których zadłużenie klubu urosłoby do ponad pół miliarda euro.
– 2009: Soriano: zadłużenie wynosiło 550 mln (wzrost o 114 mln). Trzeba pamiętać, że wkład Soriano w dług klubowy był niezauważalny, pomimo tego, że sytuacja pogorszyła się o 114 milionów. W głównej mierze wynikło to ze zobowiązań do zapłaty poczynionych za czasów Solera. Sam Soriano renegocjował kontrakt telewizyjny (podwyżka o 11 milionów — z 31 do 42 za sezon) oraz zdobył sponsora na koszulki – Unibet.
– 2012: Llorente: zadłużenie wynosi 377 mln (redukcja o 173 miliony, dzięki pieniądzom ze sprzedaży zawodników, redukcji kosztów oraz powiększeniu kapitału.
Przemyślenia:
Za czasów Paco Roiga bardzo dużo mówiło się o sile zespołu, było wiele nadziei związanych z potencjalnymi sukcesami, ale okres ten zakończył się totalną klapą. Zadłużenie wzrosło w ogromny, jak na tamte czasy, sposób o 90 mln euro, a zespół nie wygrał niczego.
Epoka Cortes/Ortí/Llorente była pod wieloma względami wybitna. Klub nie powiększył w drastyczny sposób swojego długu, a trofea wygrane przez Valencię zmieniły ten okres w jeden z najlepszych w historii klubu. Sprzedając najlepszych zawodników (Piojo, Mendieta, Farinós, Gerard…) i kupując innych w ich miejsce klub wygrał 2 razy ligę, 1 puchar Hiszpanii, 1 superpuchar Hiszpanii, 1 puchar UEFA, 1 Superpuchar Europy oraz zagrał w 2 finałach Ligi Mistrzów.
Czasy Juana Solera oraz po części Soriano była najgorsza w historii klubu pod względem finansowym. Soriano zawiódł w dwóch kwestiach: mówiąc, że ma coś sprzedane-co nie było prawdą (stadion) oraz przez pełnienie funkcji ambasadora Dalport w Walencji. Soler zawiódł na całej linii. Otrzymał ogromne kwoty: Porxinos (84mln), Mestalla (400 mln), Torre Nuevo Estadio (50mln) oraz wsparcie ekonomiczne od telewizji Canal 9 wraz z kontraktem telewizyjnym. Razem około 600 milionów euro. Obliczając, że za sprzedaż Mestalla otrzyma ponad 400 mln, wziął kredyt na 200 mln u Bancajy i zaczął budowę nowego stadionu, nie sprzedając starego. Co więcej ponad 150 mln euro stracił przez złe decyzje na rynku transferowym (Zigic, Fernandes, Tavano, Del Horno…) oraz wypłacając pieniądze z kontraktów przedwcześnie zwolnionym pracownikom klubu, trenerom, dyrektorom.
6. Budżet klubu od roku 2008 do roku 2013.
W latach poprzedzających sezon 2008/2009 klub co roku tracił pieniądze.Spoiler:
7. Wysokość deficytów z poprzednich lat.
04/05 — 36 mln deficytu
05/06 — 44 mln
06/07 — 42 mln
07/08 — 52 mln
08/09 — 59 mln
W sezonie 2005/2006 ogromną stratę pieniędzy można było załatać dochodami z operacji “Porxinos”.
8. Ograniczenia ekonomiczne klubu — zależność od występów w Lidze Mistrzów i potrzeba sprzedaży zawodników.
Z powyższej tabeli można zauważyć, że dochody klubu, nie wliczając w to rozgrywek europejskich i sprzedaży zawodników, krąży wokół 80 mln euro (tylko w sezonach 2009/2010 i 2010/2011 były to kwoty sporo wyższe, ponieważ w kolejnych sezonach wraz ze spadkiem liczby zakupionych karnetów oraz sprzedanych reklam, zenit dochodów zatrzymał się na 80 mln. Z drugiej strony wydatki klubu są dużo wyższe, sięgają kwot przekraczających 100 mln euro. Wynika to z tego, że klub z każdym rokiem osiąga deficyt rzędu 30–40 mln euro, który musi łatać na dwa sposoby:
a) Wpływy rozgrywek europejskich (kwoty wahają się od 18 mln za fazę grupową Ligi Mistrzów, 24 mln za przejście do 1/8 finału, co do Ligi Europy to jedynie 11 mln za grę w finale).
b) Wpływy ze sprzedaży zawodników. Niestety nawet wpływy z rozgrywek europejskich nie są w stanie pokryć corocznego deficytu budżetowego klubu, więc aby nie wyjść na minus, Valencia MUSI sprzedawać zawodników. A jeśli nie gra w Lidze Mistrzów MUSI SPRZEDAĆ ICH JESZCZE WIĘCEJ ORAZ DROŻEJ. A to wszystko w celu pokrywania deficytu, czyli nie generowania jeszcze większego długu.
– Wzmocnienia składu (Amortizaciones Plantilla) to kwota którą wydaje klub na zakup nowych zawodników w celu utrzymania jakości w grze zespołu, co przekłada się na wyniki, pozycje w lidze, być czy nie być w Lidze Mistrzów, czyli być lub nie być klubu.
– Inne wydatki (Otros Gastos de Explotación) to wydatki na przeloty, pobyty w hotelach, sprzęt sportowy, kary, utrzymanie infrastruktury, opłaty dla współpracujących z klubem firm etc.
9. Klub płaci co roku 15 mln euro za operacje bankowe.
Dotyczy to głównie oprocentowania kredytu (5%) oraz kosztów jego zabezpieczenia i utrzymania. Gdyby klub nie musiał tego robić, co rok wiązałoby się to z oszczędnością tych kilkunastu milionów, które można by wykorzystać np. na wzmocnienia pierwszego zespołu.
10. Ile kosztuje Nuevo Mestalla?
Jak do tej pory klub zainwestował w nowy stadion 167 mln euro. Z tej kwoty Valencia już zapłaciła 145 mln, a kolejne 22 mln jest winna firmie budującej stadion — FCC-Bertolín. Jednak te 145 mln euro już zapłaconych to pieniądze pochodzące z pożyczek bankowych, czyli są to pieniądze które, nie spłacone, co rok generują odsetki w wysokości 8,3 mln euro (167x0,05).
Aby ukończyć budowę Nuevo Mestalla korzystając z okrojonego i tańszego projektu, brakuje co najmniej kolejnych 145 mln euro.
"Jeśli nosisz koszulkę Arsenalu nie możesz się poddawać, bez względu na wynik." - Arsene Wenger.
http://www.goal.pl/237385-alexis-nie-za ... esiac.htmlAlexis nie zagra przez miesiąc
Wczoraj informowaliśmy o tym, że Alexis Sanchez wraca ze zgrupowania reprezentacji Chile z kontuzją. Dziś zawodnik przeszedł badania i okazało się, że ma skręcony staw skokowy w prawej nodze.
Sanchez musiał opuścić boisku już po kwadransie towarzyskiego spotkania z Serbią. Okazało się, że młody napastnik FC Barcelony skręcił staw skokowy i wypadnie z gry na najbliższy miesiąc.
Były zawodnik Udinese Calcio ominie spotkania z Realem Saragossa, Levante, Alaves, Athletic Bilbao, Betisem, Atletico Madryt, Spartakiem Moskwa i Benficą.
Przypomnijmy, że Alexis Sanchez w barwach Dumy Katalonii wystąpił 33.-krotnie i zdobył przy tym 12. bramek.
http://www.sportowefakty.pl/pilka-nozna ... -barcelonyCarles Puyol wraca do składu Barcelony
![]()
Kapitan Barcelony Charles Puyol wraca do zespołu po sześciu tygodniach przerwy spowodowanej kontuzją. - Nie ma żadnych przeszkód, by zagrał w sobotę z Saragossą - powiedział trener Tito Vilanova.
Piłkarz jest gotowy do gry wcześniej niż zakładali lekarze.
Zwichnięcia łokcia Pujol doznał 2 października w meczu Ligi Mistrzów z Benficą Lizbona (2:0). Przed feralnym upadkiem 34-letni obrońca także długo pauzował z powodu problemów z kolanem.
- Carles wypadł z rytmu sportowej rywalizacji, ale to nie znaczy, że podczas rehabilitacji nie robił nic. Na pewno będzie mógł zagrać w sobotę kilkanaście minut - dodał szkoleniowiec Katalończyków.
Trener Vilanova będzie też mógł skorzystać z innych obrońców narzekających ostatnio na kłopoty zdrowotne, między innymi Gerarda Pique.
Po 11 kolejkach hiszpańskiej ekstraklasy Barcelona jest liderem i wyprzedza drugi w tabeli zespół Athletico Madryt o trzy punkty. W 11 spotkaniach "Duma Katalonii" odniosła dziesięć zwycięstw i jeden mecz zremisowała.
eurofutbol.plNajbogatszy człowiek świata zainwestuje w trzecioligowca?
Jednak to nie Getafe, a trzecioligowy Real Oviedo będzie najprawdopodobniej klubem, w który zainwestuje Carlos Slim.
72-letni Meksykanin posiada majątek wyceniany na około 69 miliardów dolarów. W tym roku magazyn "Forbes" uznał go za najbogatszego człowieka na świecie.
Założony w 1926 roku Real Oviedo po raz ostatni grał w Primera División w sezonie 2000/01.
- DUN I LOVE
- Administrator
Aż się nie chce wierzyć, że Oviedo już od ponad dekady nie gra w La liga.
Świetny zespół kiedyś, który miał w składzie Onopkę, Oliego czy Dely Valdesa. 
12 kolejka La Liga nie przyniosła żadnych zmian, Barca i Real spokojnie dopisali po 3 punkty. Królewscy wbili 5 bramek, ale ani jednej nie zdobył CR7 - chyba pierwszy raz się taka sytuacja zdarzyła. W wyścigu po koronę najlepszego strzelca Messi powiększa przewagę (17-12).

12 kolejka La Liga nie przyniosła żadnych zmian, Barca i Real spokojnie dopisali po 3 punkty. Królewscy wbili 5 bramek, ale ani jednej nie zdobył CR7 - chyba pierwszy raz się taka sytuacja zdarzyła. W wyścigu po koronę najlepszego strzelca Messi powiększa przewagę (17-12).
MTT Titles/Finals
Spoiler:
http://www.eurofutbol.pl/news/631452-Ko ... Barcelony/Kontuzja obrońcy Barcelony
Marc Bartra doznał kontuzji ścięgna podkolanowego na dzisiejszym, porannym treningu swej drużyny. 20-letni defensor nie będzie do dyspozycji Tito Vilanovy przez najbliższe dwa lub trzy tygodnie.
Hiszpan wystąpił w sześciu ostatnich meczach Barcelony, jednak teraz podobna liczba spotkań może go ominąć.
http://www.sportowefakty.pl/pilka-nozna ... bez-zmianySto meczów Messiego bez... zmiany
![]()
Spotkanie z Realem Saragossa było setnym występem z rzędu Lionela Messiego w Barcelonie od pierwszej do ostatniej minuty. Ostatnio argentyński piłkarz został zmieniony w styczniu 2011 roku!
25-letni Messi niecodzienny jubileusz uczcił dwoma golami. To jego 77. i 78. trafienie w tym roku kalendarzowym. W klasyfikacji wszech czasów zajmuje drugie miejsce, za Niemcem Gerdem Muellerem z Bayernu Monachium, który 40 lat temu uzyskał 85 bramek.
Argentyńczyk cieszy się ogromnym zaufaniem szkoleniowców. U Tito Vilanovy, który dopiero od kilku miesięcy prowadzi wicemistrza Hiszpanii, gra w pełnym wymiarze czasu. Jego poprzednik - Josep Guardiola - też stawiał na Messiego. Ostatni raz zmienił go 12 stycznia 2011 roku.
Miało to miejsce w potyczce z drugoligowym wówczas Betisem Sewilla (5:0) w ćwierćfinale Pucharu Króla. Messi zanotował hat-tricka, a 86. minucie zastąpił go Jeffren Suarez. Zdjęcie pokazujące schodzącego gwiazdora "Barcy" przypomniała teraz gazeta "Mundo Deportivo".
Od tamtego dnia "Duma Katalonii" rozegrała 114 spotkań, a Messi aż 100 razy, kiedy zaczynał występ w podstawowej jedenastce, to grał do końca. Zdobył w tych meczach 112 goli. Pięć razy wchodził na boisko z ławki, były też sytuacje, że pauzował za kartki, a czasem w ogóle nie znalazł się w kadrze.
W tabeli Primera Division prowadzi Barcelona z przewagą sześciu punktów nad Atletico Madryt i ośmiu nad broniącym tytułu Realem Madryt.