Hiszpania - La Liga cz. I

Dla sympatyków futbolu.
Awatar użytkownika
Sempere

Re: Hiszpania - La Liga

Post autor: Sempere »

8 miesięcy przerwy Piotra Trochowskiego

Osiem miesięcy będzie pauzował urodzony w Tczewie niemiecki piłkarz Piotr Trochowski. Pomocnik Sevilli poddał się operacji prawego kolana i w tym sezonie nie zagra już w hiszpańskiej ekstraklasie.

Zabieg trwał trzy godziny i został przeprowadzony w specjalistycznej klinice w amerykańskim Vail przez doktora Richarda Steadmana. Będzie on nadzorował przez cztery tygodnie rehabilitację 28-letniego Trochowskiego, który dopiero po tym czasie ma powrócić do Sewilli na dalsze leczenie.

W obecnym sezonie niemiecki zawodnik strzelił dwa gole w Primera Division, przeciwko najsłynniejszym przeciwnikom - Realowi Madryt i Barcelonie. Pod koniec września, w konfrontacji z Katalończykami, doznał kontuzji kolana. Początkowo lekarze twierdzili, że wróci do gry po czterech miesiącach.

Trochowski, brązowy medalista mistrzostw świata 2010, przed przyjazdem do Sewilli występował w Bayernie Monachium i Hamburgerze SV. W kadrze narodowej, od 2006 roku, rozegrał 35 meczów i zdobył dwie bramki.
http://www.sportowefakty.pl/pilka-nozna/318510/osiem
"Kto jest dobry? Kto zły? Nie ma ludzi dobrych i złych, są tylko złe albo dobre uczynki. I ludzie, którzy miotają się między nimi." Éric-Emmanuel Schmitt
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Post autor: DUN I LOVE »

Za niespełna 20 minut Barcelona rozpocznie swój wyjazdowy mecz z rayo Vallecano w ramach 9 kolejki La Liga. Zdekompletowana obrona budzi niepokój (Montoya - Song, Adriano - Alba), ale obiecującym prognostykiem jest powrót w wyjściowym składzie do magcznego trójkąta ofensorów MVP (Messi - Villa - Pedro). Trzymam kciuki. :)
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Wujek Toni

Post autor: Wujek Toni »

Ja rozumiem, że umieściłeś ten wpis z lekkim przymrużeniem oka. Bo jeśli rzeczywiście obawiasz się o rezultat to stajesz się gorszym panikarzem ode mnie, a to już nie lada sztuka. :D
"Zabrałem kiedyś Rafaela wraz z Pico Monaco na ryby. Pamiętam, że chłopcy niezwykle radowali się na myśl o spędzeniu w taki sposób tamtego poranka - lato miało się już ku końcowi i była to jedna z ostatni okazji, by złowić kilka moren przed zamknięciem sezonu. Przypominam sobie bardzo dokładnie moment, gdy Rafael próbował po raz pierwszy zarzucić swoją wędkę , siedząc na skraju barki. Samą czynność wykonał nienagannie - widać było gołym okiem, że chłopak ma do wędkarstwa talent i czerpie z niego wielką przyjemność. Mimo to nie omieszkałem zbliżyć się do mojego bratanka, po czym chwyciłem go dosyć łagodnie, acz pewnie za muskularne prawe ramię, którym to przed chwilą zarzucił energicznie żyłkę wraz ze spławikiem i rzekłem: 'Którą ręką Cię uczyłem?'" Toni Nadal, Życie moje
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

KIedyś się muszą potknąć, a ich tegoroczna gra w La Liga jest dużo gorsza od uzyskiwanych wyników. Nie panikuję, ale też i nie jestem przekonany co do powodzenia dzisiejszej misji (patrz linia defensywna).

E:
Rayo nie postawiło oporu. Barca grała nieźle, a w ostatnim kwadransie rozwiązał się niezły worek z bramkami. ZNowu fatalny Alexis, któy jest pod coraz większym ostrzałem mediów i kibiców. Nie chce się w to wierzyć, kiedy się ma w pamięci to, jak fenomenalnym zawodnikiem był w Udine.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Wujek Toni

Post autor: Wujek Toni »

Jak tam Dawid, żyjesz? Wczoraj Barka znów ledwo uciekła spod topora. :D
"Zabrałem kiedyś Rafaela wraz z Pico Monaco na ryby. Pamiętam, że chłopcy niezwykle radowali się na myśl o spędzeniu w taki sposób tamtego poranka - lato miało się już ku końcowi i była to jedna z ostatni okazji, by złowić kilka moren przed zamknięciem sezonu. Przypominam sobie bardzo dokładnie moment, gdy Rafael próbował po raz pierwszy zarzucić swoją wędkę , siedząc na skraju barki. Samą czynność wykonał nienagannie - widać było gołym okiem, że chłopak ma do wędkarstwa talent i czerpie z niego wielką przyjemność. Mimo to nie omieszkałem zbliżyć się do mojego bratanka, po czym chwyciłem go dosyć łagodnie, acz pewnie za muskularne prawe ramię, którym to przed chwilą zarzucił energicznie żyłkę wraz ze spławikiem i rzekłem: 'Którą ręką Cię uczyłem?'" Toni Nadal, Życie moje
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Żyję. Pewne zwycięstwo (chociaż przyklepane w ostatnim kwadransie), ale cały czas trudno mi się przyzwyczaić do modelu Tito. W pierwszej połowie Blaugrana chyba ylko ze 2 razy urzymała się przy piłce dłużej niż 30 sekund. Normalnie grający zespół się zrobił, ale cały czas lepszy od większości rywali w lidze.

E: Messi odebrał dziś nagrodę "Złotego Buta". :)
Obrazek
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
jaccol55

Post autor: jaccol55 »

Leo Messi został ojcem

Mały Thiago Messi urodził się w piątek po południu w barcelońskim szpitalu USP Dexeus, który mieści się niedaleko Camp Nou. Antonella Roccuzzo została przyjęta do szpitala dziś rano.

Leo towarzyszył swojej partnerce przez cały dzień. Z tego też powodu nie wziął udziału w dzisiejszym treningu zespołu. Potomek Messiego urodził się na siódmym piętrze szpitala, kilka minut po godzinie 17 - napisał na Twitterze były dyrektor placówki i były dyrektor Barçy, Gabriel Masfurroll. Dokładnie o godzinie 17:46 na swoim Twitterze radosną nowinę ogłosiła siostra piłkarza.

Piętro szpitala zostało zamknięte dla gości z zewnątrz, aby zapewnić rodzinie spokój, bowiem dziennikarze od rana czekali przed wejściem do szpitala, aby dostać się do środka. Rodzice Jorge i Celia oraz rodzeństwo Matías, Rodrigo i María Sol przyjechali na miejsce o 15:30. Noworodek ma już koszulkę Barcelony z numerem 10 (prezent od Mundo Deportivo).

Informację na swoim Facebooku potwierdził sam Leo. "Dziś jestem najszczęsliwszym człowiekiem na świecie, urodził się mój syn i dziękuję Bogu za ten dar. Podziękowania dla mojej rodziny za wsparcie. Uściski dla wszystkich." - napisał.
http://www.fcbarca.com/44592-leo-messi- ... ojcem.html
Awatar użytkownika
Sempere

Vilanova pobił Guardiolę i przeszedł do historii klubu

Obrazek Obrazek

W ciekawym meczu dziewiąte zwycięstwo w tym sezonie zanotowała FC Barcelona. W pierwszym spotkaniu kolejki przegrała za to inna ekipa z podium - Malaga.

Jeszcze nigdy w historii FC Barcelona w dziesięciu pierwszych meczach nie zanotowała dziewięciu zwycięstw i remisu. Wcześniejsze najlepsze osiągnięcia należały do Louisa van Gaala, Bobby'ego Robsona, Franka Rijkaarda czy Josepa Guardioli, które w sobotni wieczór pobił aktualny trener - Tito Vilanova.

Szkoleniowiec Barcy w meczu z Celtą Vigo dość niespodziewanie postawił na trzech defensorów i dopiero później do obrony zaczął się cofać defensywny pomocnik, Sergio Busquets. Sytuacja ta mogła się zemścić na początku meczu, kiedy to do sytuacji sam na sam wyszedł Iago Aspas, ale bardzo dobrze zachował się Victor Valdes.

Prawdziwe strzelanie zaczęło się w 21. minucie, kiedy to w małym odstępie czasu dwójkowe akcji wykończyli Adriano Correia oraz David Villa. W międzyczasie kolejne niezdecydowanie linii obronnej gospodarzy wykorzystał Mario Bermejo.

Vilanova już w przerwie zdecydował się zmienić ustawienie i za Cesca Fabregasa pojawił się nominalny defensor - Marc Bartra. Po chwili Aspas strzelił tuż obok słupka, a z minuty na minutę liderzy tabeli zaczęli przejmować coraz większą inicjatywę. W efekcie wynik podwyższył Jordi Alba, który jednak w momencie podania znajdował się na prawie metrowym (!) spalonym.

Beniaminek na Camp Nou nie cofnął się do defensywy i kilkukrotnie poważnie zagrozili bramce rywala. Szczególnie aktywny był Aspas, który mógł spokojnie zapisać na swoje konto dublet. Tymczasem po drugiej stronie po raz pierwszy w roli ojca wystąpił Lionel Messi. Argentyńczyk był wyraźnie zdekoncentrowany i nie wykorzystał nawet okazji oko w oko z Javi Varasem.

FC Barcelona - Celta Vigo 3:1 (2:1)
1:0 - Adriano 21'
1:1 - Bermejo 24'
2:1 - Villa 26'
3:1 - Alba 61'

Składy:

FC Barcelona: Valdes - Adriano (39' Alves), Mascherano, Busquets, Alba - Fabregas (46' Bartra), Xavi, Iniesta - Pedro, Messi, Villa (78' Sanchez).

Celta Vigo: Javi Varas - Hugo Mallo, Tunez, Vila, Lago - Alex Lopez (80' Park), Oubina - Augusto (88' Toni), Krohn-Dehli - Bermejo (67' Lucas), Iago Aspas.

Żółte kartki: Bartra (Barcelona) oraz Oubina (Celta).
http://www.sportowefakty.pl/pilka-nozna ... orii-klubu

Setne zwycięstwo Mourinho

Obrazek Obrazek

W czwartym sezonie pracy na Santiago Bernabeu The Special One odniósł setne zwycięstwo. Tym razem Blancos w pokonanym polu zostawili imienników z Saragossy.

100 zwycięstw, 18 remisów i 15 porażek - to obecny bilans Jose Mourinho w Realu Madryt. W sobotni wieczór Portugalczyk nie mógł skorzystać z dwóch defensywnych pomocników - kontuzjowanego Sami Khediry oraz wykartkowanego Xabi Alonso. Zamiast nich w pierwszej jedenastce wybiegli Michael Essien i Luka Modrić. Ponadto na prawej stronie obrony zagrał Alvaro Arbeloa, a w środku Raul Albiol.

Aragończycy utrzymywali korzystny wynik do 23. minuty, kiedy to Gonzalo Higuain z dwóch metrów trafił praktycznie do pustej bramki. Kilka chwil później na raty swoją akcję wykończył Angel di Maria.

Na pierwszą groźniejszą akcję Saragossy musieliśmy czekać do drugiej połowy, kiedy to uderzenie Victora Rodrigueza świetnie na korner sparował Iker Casillas. Od tej pory znacznie lepsze wrażenie na boisku sprawiali właśnie goście, którym przy strzale z dystansu Jose Mari przeszkodziła im poprzeczka.

W 69. minucie do siatki trafił Helder Postiga, lecz sędzia nie uznał gola ze względu na spalonego Portugalczyka. Telewizyjne powtórki pokazały jednak, że arbiter mógł spokojnie uznać tego gola. Tymczasem serię pięciu ligowych meczów z golem przerwał Cristiano Ronaldo. Portugalczyk w końcówce meczu trafił z rzutu wolnego tylko w poprzeczkę. Zamiast niego na listę strzelców zdążyli się jeszcze wpisać Michael Essien oraz Luka Modrić.

Dzięki zwycięstwu, Królewscy awansowali na podium tabeli, gdyż w popołudniowym sobotnim meczu niespodziewanie na własnym boisku przegrała Malaga.

Real Madryt - Real Saragossa 4:0 (2:0)
1:0 - Higuain 23'
2:0 - Di Maria 25'
3:0 - Essien 89'
4:0 - Modrić 90+2'

Składy:

Real Madryt: Casillas - Ramos, Albiol, Pepe, Arbeloa (82' Nacho) - Essien, Modrić - Di Maria (73' Callejon), Oezil, Ronaldo - Higuain (70' Benzema).

Real Saragossa: Roberto - Sapunaru, Loovens, Alvaro, Abraham - Movilla, Jose Mari (87' Romaric) - Rodriguez (75' Alama), Apono, Montanes - Postiga (79' Aranda).

Żółte kartki: Modrić, Ramos (Real) oraz Abraham, Sapunaro (Saragossa).
http://www.sportowefakty.pl/pilka-nozna ... o-mourinho
"Kto jest dobry? Kto zły? Nie ma ludzi dobrych i złych, są tylko złe albo dobre uczynki. I ludzie, którzy miotają się między nimi." Éric-Emmanuel Schmitt
Awatar użytkownika
Whydack
Kontakt:

Post autor: Whydack »

Najbogatszy człowiek inwestuje w hiszpańską piłkę. Z Getafe powalczy o mistrza?

Niebawem meksykańskie pieniądze, a nie arabskie, mogą rozdawać karty w europejskim futbolu. Carlos Slim chce zainwestować w klub Primera Division.

A to nie byle kto, bo Carlos Slim Helú jest aktualnie najbogatszym człowiekiem na świecie z majątkiem szacowanym na 69 miliardów dolarów amerykańskich.

72-letni biznesmen swoich pieniędzy używał między innymi w celu promowania sportu, między innymi zorganizował największy turniej piłkarski, odnotowany w księdze rekordów Guinessa, Copa Telmex. W lidze meksykańskiej przejął jedynie 30% praw do Pachuki, czterokrotnego triumfatora Ligi Mistrzów strefy CONCACAF.

W Hiszpanii inwestycja byłaby jednak z pewnością większa. Według madryckiego dziennika "Libertad Digital" Slim wybrał już obiekt - wbrew wcześniejszym przewidywaniom ma nim być nie Atletico, a Getafe. W zespół miałoby zostać wpompowane kilkaset milionów euro. Drużyna miałaby się składać przede wszystkim z zawodników meksykańskich. W ten sposób futbol z tego kraju byłby zarazem promowany w Europie.

Slim ponoć od dłuższego czasu planuje wkroczenie na hiszpańską arenę piłkarską. Doradcy biznesmena sondowali potencjalne możliwości, z Realem Oviedo jako pierwszym faworytem. Za asturyjskim klubem miał świadczyć fakt sporego zaplecza społecznego, dość długiej historii, ale jednocześnie szansy na zbudowanie na jej podstawie nowej potęgi. Przegląd stanu zaplecza finansowego i infrastrukturalnego nie pozostawił jednak biznesmenowi złudzeń i spowodował zmianę optyki, a tym samym wybór Getafe.

Na razie prezydent madryckiego klubu, Angel Torres, zaprzecza sprawie: - Nie znam tego człowieka - miał powiedzieć zapytany o Slima. Trudno jednak spodziewać się innej reakcji po nieudanej transakcji sprzedaży Getafe z poprzedniego roku. Za niespełna 100 milionów miało je nabyć konsorcjum z Dubaju. - Ta transakcja pchnie Getafe na najwyższy poziom w Hiszpanii i pucharach europejskich - cieszył się Torres. Ostatecznie skończyło się tylko na deklaracjach, umowy nie podpisano.
transfery.info
"Jeśli nosisz koszulkę Arsenalu nie możesz się poddawać, bez względu na wynik." - Arsene Wenger.

http://www.wtatenis.pl/
Awatar użytkownika
Sempere

Puyol wraca do treningów

Obrazek

Po ponad miesięcznej przerwie spowodowanej zwichnięciem stawu łokciowego Carles Puyol wznowił dzisiaj treningi. Kapitan Barcelony może wystąpić w ligowym spotkaniu z Mallorcą.

Puyol nabawił się urazu w spotkaniu LM przeciwko Benfice.

W tym sezonie zagrał w 3 meczach Primera División, zdobywając 1 bramkę. Wystąpił w jednym spotkaniu Ligi Mistrzów.
http://www.eurofutbol.pl/news/625778-Pu ... treningow/
Trochowski poddał się drugiej operacji

Obrazek

Pomocnik Sevilli Piotr Trochowski zdaje sobie sprawę, że jeszcze przed nim długa droga zanim odzyska pełną sprawność i wróci na boisku. Piłkarz na razie nie wie dokładnie, kiedy wróci do gry.

Trochowski uszkodził wiązadła w kolanie podczas meczu z Barceloną na początku października. Zawodnik strzelił nawet bramkę, ale ze względu na uraz musiał opuścić murawę jeszcze w pierwszej połowie spotkania.

Piłkarz przeszedł jedną operację lecz lekarze stwierdzili, że nie odniosła ona oczekiwanego skutku. W ostatnim czasie gracz poddał się drugiemu zbiegowi, ale jego rehabilitacja potrwa dłużej niż przewidywano.

- Na razie jestem kontuzjowany, ale wiem na 100 procent, że wrócę do gry. Nie jest łatwo powiedzieć, jak długo potrwa aż odzyskam sprawność. Teraz jest ważne, aby ciężko pracować każdego dnia – wyznał dla niemieckiego Radio SFC pomocnik Sevilli.

- Wieżę w to, że dzięki ciężkiej pracy wkrótce wrócę do gry. W tej chwili jest lepiej. Po pierwszej operacji czułem duży ból w nodze. Teraz jest lepiej, ale miałem krwiaka i obrzęk. Czuje jednak, że jest lepiej każdego dnia – kontynuował.

- Jest bardzo nudno. Dużo czytam, oglądam telewizję, ale ogólnie się nudzę. To nie jest łatwe, muszę jednak z tym żyć, tak wygląda rehabilitacja. Takie rzeczy zdarzają się w świecie futbolu i muszę to przetrwać – powiedział Piotr Trochowski.
http://primeradivision.pl/index.php?dzi ... kul=236608
Awatar użytkownika
Sempere

Co najmniej trzy tygodnie przerwy Higuaina

Obrazek

Napastnik Realu Madryt Gonzalo Higuain najwcześniej za trzy tygodnie będzie mógł wrócić na boisko. Powodem jest kontuzja uda, której nabawił się podczas ostatniego meczu Ligi Mistrzów z Borussią Dortmund.

Argentyńczyk w czwartek przeszedł szczegółowe badania, których wyniki nie były dobre dla zawodnika. Lekarze poinformowali, że Higuain będzie mógł wrócić najwcześniej za 21 dni.

Higuain nabawił się urazu już w 15. minucie spotkania z Borussią. Trener Jose Mourinho nie zdecydował się jednak na przeprowadzenie zmiany do końca pierwszej połowy, choć od 25. minuty rozgrzewał się Jose Callejon. Młody Hiszpan zastąpił Higuaina od początku drugiej połowy,
http://www.goal.pl/236797-co-najmniej-t ... uaina.html

Julio Baptista wrócił do zdrowia

Obrazek

Po miesiącach rekonwalescencji Julio Baptista wrócił do treningów. Fakt ten ucieszył trenera Malagi, Manuela Pellegriniego: - To ważny dla nas zawodnik - stwierdził szkoleniowiec.

Baptista przeniósł się do hiszpańskiego zespołu z AS Roma w styczniu 2011 roku. Niestety jego powrót do Primera Division był okraszony wieloma urazami. Łącznie Brazylijczyk pauzował przez 10 miesięcy. Ostatnio gracz przeszedł operację ścięgna Achillesa.

Wcześniej ofensywny pomocnik występował w Arsenalu, Realu Madryt, czy Sevilli. Eksperci wyceniają go na 3 mln euro.
http://www.goal.pl/236710-julio-baptist ... rowia.html
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Wielką szansę miało Levante na urwanie ;punktów Realowi. Koszmarne boisko, remis 1-1 do 83 minuty i brak CR oraz Higuaina po stronie Królewskich. Nieoczekiwanie dośrodkowanie z rzutu wolnego wykorzystał rezerwowy Morata i wygląda na to, że nic po tej kolejce się nie zmieni, jeśli chodzi o układ tabeli. :)
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Jacuszyn

Post autor: Jacuszyn »

DUN I LOVE pisze:Nieoczekiwanie dośrodkowanie z rzutu wolnego wykorzystał rezerwowy Morata i wygląda na to, że nic po tej kolejce się nie zmieni, jeśli chodzi o układ tabeli. :)
O ile dobrze widziałem, to przy pierwszym kontakcie z piłką strzelił gola (nieco ponad minutę po wejściu na boisko). Mimo wszystko Real to mógł wyżej wygrać. Fatalnym stanem murawy nie wszystko można wytłumaczyć.
MTT World Tour (Highest rank #1, career 2009 - 2024):
Spoiler:
MTT Challenger Tour:
W:
F: Rio 25, Acapulco 25, Munich 25
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Messi wczoraj zdobył swojego 75 i 76 gola w tym roku. Argentyńczyk poprawił tym samym wynik Pelego (75 bramek) i cały czas celuje w absolutny rekord Gerda Mullera (85).
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Sempere

Khedira wrócił do treningów

Obrazek

Pomocnik Realu Madryt Sami Khedira wznowił we wtorek treningi, po przerwie spowodowanej kontuzją. 25-letni reprezentant Niemiec pauzował przez ostatnie trzy tygodnie z powodu urazu uda, którego nabawił się podczas październikowego zgrupowania drużyny narodowej.

Khedira we wtorek wrócił do normalnych treningów i wykorzystują przerwę na mecze reprezentacji, przygotowuje się do powrotu na boisko. Pomocnik powinien być do dyspozycji Jose Mourinho na najbliższe ligowe spotkanie z Athletic Bilbao.

Indywidualnie nadal trenuje Karim Benzema, który wraca do zdrowia po kontuzji uda, której nabawił się w ubiegłym tygodniu.
http://www.goal.pl/237266-khedira-wroci ... ingow.html
Awatar użytkownika
Whydack
Kontakt:

Trochę o zadłużeniu Valencii i jego spłacie :)
Valencia w liczbach

Wokół kry­zysu oraz długu Valen­cii powstało już wiele mitów i choć wszy­scy są świa­domi trud­nego poło­że­nia klubu, nie każdy orien­tuje się, z czego to wynika, w jakim punk­cie kon­kret­nie znaj­duje się walencki klub oraz dokąd zmie­rza. Dział spor­towy kanału „SER” posta­no­wił pod­su­mo­wać ostat­nie lata klubu oraz jego sytu­ację eko­no­miczną. Zapra­szamy do lek­tury cie­ka­wego tek­stu przy­go­to­wa­nego przez Michała Świer­żyń­skiego czyli MiguelaSergio!

BIULETYN INFORMACYJNY KANAŁU „SER” O KLUBIE VALENCIA C.F. NA LATA 2008–1013 z dnia 30 czerwca 2012 wraz z budże­tem na sezon 2012/13:

Infor­ma­cja do wcze­śniej­szej wia­do­mo­ści Głów­nego Zgro­ma­dze­nia Akcjo­na­riu­szy Valencii.

1. Ile wynosi zadłu­że­nie klubu?

357 milio­nów do odda­nia w krót­kim okre­sie czasu + 30 milio­nów w dłuż­szym = 387 milio­nów euro 387 milio­nów – 10 milio­nów u skarb­nika = 377 milio­nów euro brutto.

Valen­cia od 1.07.2009 do 30.06.2012 zmniej­szyła swój dług o 173 miliony euro (z 550 do 377) w dużej mie­rze przez dodatni bilans trans­ak­cyjny na rynku trans­fe­ro­wym (177 — 90,7 = +86,3 miliony) i dzięki 92 milio­nom euro netto — zyskiem z powięk­sze­nia kapi­tału doko­na­nego w 2009 roku. Z tych 92 milio­nów, 18 mln pocho­dzi ze sprze­daży akcji klubu zaku­pio­nych przez kibi­ców, a pozo­stałe 74 miliony to zysk ze sprze­daży akcji Fun­da­cji VCF, doko­na­nej dzięki pożyczce od Bancaja’y (aktu­al­nie Ban­kii) udzie­lo­nej z pomocą porę­czy­ciela wekslo­wego (Gene­ra­li­tat Valen­ciana — Rząd Regionu Auto­no­micz­nego Valencii).

Jeśli chcemy znać wyso­kość zadłu­że­nia netto, należy od sumy 377 milio­nów odjąć 29 milio­nów, które różne orga­ni­za­cje są winne klu­bowi. 377 mln — 29 mln = 348 milio­nów netto zadłużenia.

2. Komu klub jest winien 387 milio­nów euro?

W głów­nej mierze:

— Ban­kia — 200 milio­nów (kre­dyt uzy­skany w czerwcu 2012);

— Banco de Valen­cia (Bank Walen­cji) – 26 milio­nów;

— Zabez­pie­cze­nie kre­dytu od Ban­kii –17,5 milio­nów;

— Pan Euge­nio Cala­buig (Wspar­cie Miej­skie pro­win­cji Castel­lón) — 17,5 miliona (pocho­dzi z pożyczki na 50 milio­nów, by wypła­cić pił­ka­rzom ich pen­sje);

— UTE (firma budu­jąca Nuevo Mestalla) — 24 miliony;

— różne kluby spor­towe – 34 miliony (za trans­fery piłkarzy).

3. Kto jest winien Valen­cii 29 milio­nów euro?

— różne kluby spor­towe — 23,5 miliona (za trans­fery pił­ka­rzy);

– dłuż­nicy han­dlowi — 4,9 miliona;

– posia­da­cze kar­ne­tów i człon­ko­wie klubu kibica (socios) za nie­za­pła­cone składki — 406 995 euro.

4. Trans­fery zawod­ni­ków od roz­po­czę­cia rzą­dów Manu­ela Llo­rente (2009 rok).

LATO 2009

PRZYSZLI:

Moyá: 5 MLN.

Bruno: 2 MLN.

Mathieu: 2 MLN.

Deal­bert: 0 MLN.

ODESZLI:

Moretti: 3,5 MLN.

Albiol: 15 MLN.

W SUMIE — 9 MILIONÓW WYDATKU ORAZ 18,5 MILIONA ZAROBKU.

LATO 2010

PRZYSZLI:

Sol­dado: 10 MLN.

Adu­riz: 4,2 MLN.

Tino Costa: 6 MLN.

Ricardo Costa: 0 MLN.

Fegho­uli: 0 MLN.

Jonas: 1,2 MLN.

Topal: 4,5 MLN.

Stan­ke­vi­cius: 0 MLN.

ODESZLI:

Baraja: 0 MLN.

Villa: 40 MLN.

Silva: 30 MLN.

Zigic: 7 MLN.

Mar­chena: 2,5 MLN.

Ale­xis: 5 MLN.

Hugo Viana: 0 MLN.

W SUMIE — 25,9 MLN WYDATKU ORAZ 84,5 MLN ZAROBKU.

LATO 2011

PRZYSZLI:

Rami: 6 MLN.

Alves: 3 MLN.

Parejo: 6 MLN.

Piatti: 7,5 MLN.

Cana­les: 1 MLN.

Víc­tor Ruiz: 8 MLN.

Bar­ra­gán: 1,8 MLN.

Cri­stiano Pere­ira: 0 MLN.

ODESZLI:

Del Horno: 0 MLN.

Nacho Gon­zález: 0 MLN.

Mata: 28 MLN.

Joaquín: 4 MLN.

Vicente: 0 MLN.

Fer­nan­des: 2 MLN.

Isco: 6 MLN.

César: 0 MLN.

Navarro: 0 MLN.

Stan­ke­vi­cius: 0 MLN.

Renan: 0 MLN.

Aarón: 0 MLN.

Sunny: 0 MLN.

W SUMIE — 33,3 MLN WYDATKU I 40 MLN ZAROBKU.

LATO 2012

PRZYSZLI:

Jona­than Viera: 2,5 MLN.

Guar­dado: 0 MLN.

Gago: 4 MLN.

Joao Pere­ira: 3,5 MLN.

Cana­les: 7,5 MLN.

Val­dez: 0 (wyp.) MLN.

Cis­so­kho: 5 MLN.

Felipe Ramos: 0 (wyp.) MLN.

ODESZLI:

Deal­bert: 0 MLN.

Maduro: 0 MLN.

Miguel: 0 MLN.

Bruno: 0 MLN.

Michel: 0 MLN.

Moyá: 2 MLN.

Adu­riz: 2,5 MLN.

Jordi Alba: 14 MLN.

Topal: 5 MLN.

Chori Domín­guez: 0 MLN.

Paco Alcácer: 0 (wyp.) MLN.

Pablo Her­nán­dez: 7 MLN.

W SUMIE — 22,5 MLN WYDATKU I 30,5 ZAROBKU.

RAZEM ZA CZASÓW LLORENTE: 90,7 MILIONÓW WYDANYCH NA TRANSFERY 177 MILIONÓW ZAROBIONYCH NA TRANSFERACH

ZYSK: 86,3 MILIONÓW!

Prze­my­śle­nia: 1. Valen­cia nie ma prawa pomy­lić się na rynku trans­fe­ro­wym, gdyż koszt takich pomy­łek jest wysoki dla zadłu­żo­nego klubu. Spro­wa­dze­nie Piat­tiego (7,5 mln), Víc­tora Ruiza (8 mln) czy Parejo (6 mln) kosz­to­wały klub w sumie 21,5 mln euro, a zawod­nicy nie speł­niają pokry­wa­nych w nich nadziei.

Pomimo cią­głej sprze­daży naj­lep­szych gra­czy, dru­żyna pod prze­wod­nic­twem Unai’a Emery’ego była w sta­nie trzy­krot­nie z rzędu zdo­być 3. pozy­cję w lidze oraz awan­so­wać do Ligi Mistrzów, co wiąże się z wpły­wami do klu­bo­wej kasy.

Klub mógłby użyć pie­nię­dzy na doko­na­nie kilku trans­ak­cji na rynku trans­fe­ro­wym, kupu­jąc pił­ka­rzy pew­nych i per­spek­ty­wicz­nych, aby móc sprze­dać ich po sezo­nie lub dwóch z wiel­kim zyskiem (w czym klub radzi sobie świet­nie). Przy­kład Rada­mela Fal­cao.

Czas zacząć zasta­no­wić się, czy nie lepiej kupić jed­nego gra­cza za 16 milio­nów niż dwóch gor­szych po 8 milionów.

5. Jak zmie­niała się wyso­kość zadłużenia?
– 1994: Arturo Tuzón — Mel­chor Hoyos: zadłu­że­nie wyno­siło 12 mln.

– 1997: Fran­ci­sco Roig: zadłu­że­nie wyno­siło 102 mln (wzrost o 90 mln).

– 2004: Cortes/Ortí/Llorente: zadłu­że­nie wyno­siło 148 mln (wzrost o 46 mln, ale w tej epoce Valen­cia osią­gała suk­cesy).

– 2008: Soler/Morera: zadłu­że­nie wyno­siło 436 mln (wzrost 288 mln w tym 138 mln prze­zna­czo­nych na nowy sta­dion). Trzeba wziąć pod uwagę rów­nież pie­nią­dze, które klub dostał w spra­wie tzw. „Porxi­nos“ — 84 miliony euro, bez któ­rych zadłu­że­nie klubu uro­słoby do ponad pół miliarda euro.

– 2009: Soriano: zadłu­że­nie wyno­siło 550 mln (wzrost o 114 mln). Trzeba pamię­tać, że wkład Soriano w dług klu­bowy był nie­zau­wa­żalny, pomimo tego, że sytu­acja pogor­szyła się o 114 milio­nów. W głów­nej mie­rze wyni­kło to ze zobo­wią­zań do zapłaty poczy­nio­nych za cza­sów Solera. Sam Soriano rene­go­cjo­wał kon­trakt tele­wi­zyjny (pod­wyżka o 11 milio­nów — z 31 do 42 za sezon) oraz zdo­był spon­sora na koszulki – Uni­bet.

– 2012: Llo­rente: zadłu­że­nie wynosi 377 mln (reduk­cja o 173 miliony, dzięki pie­nią­dzom ze sprze­daży zawod­ni­ków, reduk­cji kosz­tów oraz powięk­sze­niu kapitału.

Prze­my­śle­nia:

Za cza­sów Paco Roiga bar­dzo dużo mówiło się o sile zespołu, było wiele nadziei zwią­za­nych z poten­cjal­nymi suk­ce­sami, ale okres ten zakoń­czył się totalną klapą. Zadłu­że­nie wzro­sło w ogromny, jak na tamte czasy, spo­sób o 90 mln euro, a zespół nie wygrał niczego.

Epoka Cortes/Ortí/Llorente była pod wie­loma wzglę­dami wybitna. Klub nie powięk­szył w dra­styczny spo­sób swo­jego długu, a tro­fea wygrane przez Valen­cię zmie­niły ten okres w jeden z naj­lep­szych w histo­rii klubu. Sprze­da­jąc naj­lep­szych zawod­ni­ków (Piojo, Men­dieta, Fari­nós, Gerard…) i kupu­jąc innych w ich miej­sce klub wygrał 2 razy ligę, 1 puchar Hisz­pa­nii, 1 super­pu­char Hisz­pa­nii, 1 puchar UEFA, 1 Super­pu­char Europy oraz zagrał w 2 fina­łach Ligi Mistrzów.

Czasy Juana Solera oraz po czę­ści Soriano była naj­gor­sza w histo­rii klubu pod wzglę­dem finan­so­wym. Soriano zawiódł w dwóch kwe­stiach: mówiąc, że ma coś sprzedane-co nie było prawdą (sta­dion) oraz przez peł­nie­nie funk­cji amba­sa­dora Dal­port w Walen­cji. Soler zawiódł na całej linii. Otrzy­mał ogromne kwoty: Porxi­nos (84mln), Mestalla (400 mln), Torre Nuevo Esta­dio (50mln) oraz wspar­cie eko­no­miczne od tele­wi­zji Canal 9 wraz z kon­trak­tem tele­wi­zyj­nym. Razem około 600 milio­nów euro. Obli­cza­jąc, że za sprze­daż Mestalla otrzyma ponad 400 mln, wziął kre­dyt na 200 mln u Ban­cajy i zaczął budowę nowego sta­dionu, nie sprze­da­jąc sta­rego. Co wię­cej ponad 150 mln euro stra­cił przez złe decy­zje na rynku trans­fe­ro­wym (Zigic, Fer­nan­des, Tavano, Del Horno…) oraz wypła­ca­jąc pie­nią­dze z kon­trak­tów przed­wcze­śnie zwol­nio­nym pra­cow­ni­kom klubu, tre­ne­rom, dyrektorom.

6. Budżet klubu od roku 2008 do roku 2013.
Spoiler:
W latach poprze­dza­ją­cych sezon 2008/2009 klub co roku tra­cił pieniądze.

7. Wyso­kość defi­cy­tów z poprzed­nich lat.

04/05 — 36 mln defi­cytu

05/06 — 44 mln

06/07 — 42 mln

07/08 — 52 mln

08/09 — 59 mln

W sezo­nie 2005/2006 ogromną stratę pie­nię­dzy można było zała­tać docho­dami z ope­ra­cji “Porxinos”.

8. Ogra­ni­cze­nia eko­no­miczne klubu — zależ­ność od wystę­pów w Lidze Mistrzów i potrzeba sprze­daży zawodników.

Z powyż­szej tabeli można zauwa­żyć, że dochody klubu, nie wli­cza­jąc w to roz­gry­wek euro­pej­skich i sprze­daży zawod­ni­ków, krąży wokół 80 mln euro (tylko w sezo­nach 2009/2010 i 2010/2011 były to kwoty sporo wyż­sze, ponie­waż w kolej­nych sezo­nach wraz ze spad­kiem liczby zaku­pio­nych kar­ne­tów oraz sprze­da­nych reklam, zenit docho­dów zatrzy­mał się na 80 mln. Z dru­giej strony wydatki klubu są dużo wyż­sze, się­gają kwot prze­kra­cza­ją­cych 100 mln euro. Wynika to z tego, że klub z każ­dym rokiem osiąga defi­cyt rzędu 30–40 mln euro, który musi łatać na dwa spo­soby:

a) Wpływy roz­gry­wek euro­pej­skich (kwoty wahają się od 18 mln za fazę gru­pową Ligi Mistrzów, 24 mln za przej­ście do 1/8 finału, co do Ligi Europy to jedy­nie 11 mln za grę w finale).

b) Wpływy ze sprze­daży zawod­ni­ków. Nie­stety nawet wpływy z roz­gry­wek euro­pej­skich nie są w sta­nie pokryć corocz­nego defi­cytu budże­to­wego klubu, więc aby nie wyjść na minus, Valen­cia MUSI sprze­da­wać zawod­ni­ków. A jeśli nie gra w Lidze Mistrzów MUSI SPRZEDAĆ ICH JESZCZE WIĘCEJ ORAZ DROŻEJ. A to wszystko w celu pokry­wa­nia defi­cytu, czyli nie gene­ro­wa­nia jesz­cze więk­szego długu.

– Wzmoc­nie­nia składu (Amor­ti­za­cio­nes Plan­tilla) to kwota którą wydaje klub na zakup nowych zawod­ni­ków w celu utrzy­ma­nia jako­ści w grze zespołu, co prze­kłada się na wyniki, pozy­cje w lidze, być czy nie być w Lidze Mistrzów, czyli być lub nie być klubu.

– Inne wydatki (Otros Gastos de Explo­ta­ción) to wydatki na prze­loty, pobyty w hote­lach, sprzęt spor­towy, kary, utrzy­ma­nie infra­struk­tury, opłaty dla współ­pra­cu­ją­cych z klu­bem firm etc.

9. Klub płaci co roku 15 mln euro za ope­ra­cje bankowe.

Doty­czy to głów­nie opro­cen­to­wa­nia kre­dytu (5%) oraz kosz­tów jego zabez­pie­cze­nia i utrzy­ma­nia. Gdyby klub nie musiał tego robić, co rok wią­za­łoby się to z oszczęd­no­ścią tych kil­ku­na­stu milio­nów, które można by wyko­rzy­stać np. na wzmoc­nie­nia pierw­szego zespołu.

10. Ile kosz­tuje Nuevo Mestalla?

Jak do tej pory klub zain­we­sto­wał w nowy sta­dion 167 mln euro. Z tej kwoty Valen­cia już zapła­ciła 145 mln, a kolejne 22 mln jest winna fir­mie budu­ją­cej sta­dion — FCC-Bertolín. Jed­nak te 145 mln euro już zapła­co­nych to pie­nią­dze pocho­dzące z poży­czek ban­ko­wych, czyli są to pie­nią­dze które, nie spła­cone, co rok gene­rują odsetki w wyso­ko­ści 8,3 mln euro (167x0,05).

Aby ukoń­czyć budowę Nuevo Mestalla korzy­sta­jąc z okro­jo­nego i tań­szego pro­jektu, bra­kuje co naj­mniej kolej­nych 145 mln euro.
vcf.pl
"Jeśli nosisz koszulkę Arsenalu nie możesz się poddawać, bez względu na wynik." - Arsene Wenger.

Awatar użytkownika
Sempere

Alexis nie zagra przez miesiąc

Obrazek

Wczoraj informowaliśmy o tym, że Alexis Sanchez wraca ze zgrupowania reprezentacji Chile z kontuzją. Dziś zawodnik przeszedł badania i okazało się, że ma skręcony staw skokowy w prawej nodze.

Sanchez musiał opuścić boisku już po kwadransie towarzyskiego spotkania z Serbią. Okazało się, że młody napastnik FC Barcelony skręcił staw skokowy i wypadnie z gry na najbliższy miesiąc.

Były zawodnik Udinese Calcio ominie spotkania z Realem Saragossa, Levante, Alaves, Athletic Bilbao, Betisem, Atletico Madryt, Spartakiem Moskwa i Benficą.

Przypomnijmy, że Alexis Sanchez w barwach Dumy Katalonii wystąpił 33.-krotnie i zdobył przy tym 12. bramek.
http://www.goal.pl/237385-alexis-nie-za ... esiac.html
Carles Puyol wraca do składu Barcelony

Obrazek Obrazek

Kapitan Barcelony Charles Puyol wraca do zespołu po sześciu tygodniach przerwy spowodowanej kontuzją. - Nie ma żadnych przeszkód, by zagrał w sobotę z Saragossą - powiedział trener Tito Vilanova.

Piłkarz jest gotowy do gry wcześniej niż zakładali lekarze.

Zwichnięcia łokcia Pujol doznał 2 października w meczu Ligi Mistrzów z Benficą Lizbona (2:0). Przed feralnym upadkiem 34-letni obrońca także długo pauzował z powodu problemów z kolanem.

- Carles wypadł z rytmu sportowej rywalizacji, ale to nie znaczy, że podczas rehabilitacji nie robił nic. Na pewno będzie mógł zagrać w sobotę kilkanaście minut - dodał szkoleniowiec Katalończyków.

Trener Vilanova będzie też mógł skorzystać z innych obrońców narzekających ostatnio na kłopoty zdrowotne, między innymi Gerarda Pique.

Po 11 kolejkach hiszpańskiej ekstraklasy Barcelona jest liderem i wyprzedza drugi w tabeli zespół Athletico Madryt o trzy punkty. W 11 spotkaniach "Duma Katalonii" odniosła dziesięć zwycięstw i jeden mecz zremisowała.
http://www.sportowefakty.pl/pilka-nozna ... -barcelony
Awatar użytkownika
Whydack
Kontakt:

Najbogatszy człowiek świata zainwestuje w trzecioligowca?

Jednak to nie Getafe, a trzecioligowy Real Oviedo będzie najprawdopodobniej klubem, w który zainwestuje Carlos Slim.

72-letni Meksykanin posiada majątek wyceniany na około 69 miliardów dolarów. W tym roku magazyn "Forbes" uznał go za najbogatszego człowieka na świecie.

Założony w 1926 roku Real Oviedo po raz ostatni grał w Primera División w sezonie 2000/01.
eurofutbol.pl

Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Aż się nie chce wierzyć, że Oviedo już od ponad dekady nie gra w La liga. :o Świetny zespół kiedyś, który miał w składzie Onopkę, Oliego czy Dely Valdesa. :P

12 kolejka La Liga nie przyniosła żadnych zmian, Barca i Real spokojnie dopisali po 3 punkty. Królewscy wbili 5 bramek, ale ani jednej nie zdobył CR7 - chyba pierwszy raz się taka sytuacja zdarzyła. W wyścigu po koronę najlepszego strzelca Messi powiększa przewagę (17-12).
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Sempere

Kontuzja obrońcy Barcelony

Obrazek

Marc Bartra doznał kontuzji ścięgna podkolanowego na dzisiejszym, porannym treningu swej drużyny. 20-letni defensor nie będzie do dyspozycji Tito Vilanovy przez najbliższe dwa lub trzy tygodnie.

Hiszpan wystąpił w sześciu ostatnich meczach Barcelony, jednak teraz podobna liczba spotkań może go ominąć.
http://www.eurofutbol.pl/news/631452-Ko ... Barcelony/

Sto meczów Messiego bez... zmiany

Obrazek Obrazek

Spotkanie z Realem Saragossa było setnym występem z rzędu Lionela Messiego w Barcelonie od pierwszej do ostatniej minuty. Ostatnio argentyński piłkarz został zmieniony w styczniu 2011 roku!

25-letni Messi niecodzienny jubileusz uczcił dwoma golami. To jego 77. i 78. trafienie w tym roku kalendarzowym. W klasyfikacji wszech czasów zajmuje drugie miejsce, za Niemcem Gerdem Muellerem z Bayernu Monachium, który 40 lat temu uzyskał 85 bramek.

Argentyńczyk cieszy się ogromnym zaufaniem szkoleniowców. U Tito Vilanovy, który dopiero od kilku miesięcy prowadzi wicemistrza Hiszpanii, gra w pełnym wymiarze czasu. Jego poprzednik - Josep Guardiola - też stawiał na Messiego. Ostatni raz zmienił go 12 stycznia 2011 roku.

Miało to miejsce w potyczce z drugoligowym wówczas Betisem Sewilla (5:0) w ćwierćfinale Pucharu Króla. Messi zanotował hat-tricka, a 86. minucie zastąpił go Jeffren Suarez. Zdjęcie pokazujące schodzącego gwiazdora "Barcy" przypomniała teraz gazeta "Mundo Deportivo".

Od tamtego dnia "Duma Katalonii" rozegrała 114 spotkań, a Messi aż 100 razy, kiedy zaczynał występ w podstawowej jedenastce, to grał do końca. Zdobył w tych meczach 112 goli. Pięć razy wchodził na boisko z ławki, były też sytuacje, że pauzował za kartki, a czasem w ogóle nie znalazł się w kadrze.

W tabeli Primera Division prowadzi Barcelona z przewagą sześciu punktów nad Atletico Madryt i ośmiu nad broniącym tytułu Realem Madryt.
http://www.sportowefakty.pl/pilka-nozna ... bez-zmiany
Zablokowany