Monte Carlo 2021

Obrazek
Awatar użytkownika
Damian
Moderator
Kontakt:

Re: Monte Carlo 2021

Post autor: Damian »

MTT - OSIĄGNIĘCIA:
MTT (Singiel) - Tytuły (36) / Finały (23)
Spoiler:
Awatar użytkownika
Mario

Post autor: Mario »

Bombardiero pisze: 14 kwie 2021, 20:40A podczas AO faktycznie jakoś tak w każdym było więcej negatywnych emocji.
To bez dwóch zdań pokłosie obecności raków, jednak niesamowicie negatywne emocje są w stanie wygenerować we mnie Nadal z Djokovicem i ich, wydurniający się w trakcie gry, rywale. Dziś na forum trochę dostało się Sinnerowi, ale w, nazwijmy to, wiadomościach prywatnych zjechałem go 10 razy bardziej. Doszło do tego, że cieszę się, że jutrzejszym rywalem Serba jest Evans, bo przynajmniej nie będzie co chwilę wygrywał punktów po skrócie (pewnie też tyle ich nie zagra, bo Dan w takich gierkach jest o klasę lepszy), na który już nie mogę patrzeć po popisach tych wszystkich Fritzów, Zverevów, Daniiłów i dziś Włocha (btw, mocna grupa śmierci w grze na małe pola na paraolimpiadzie by to była, może nawet któryś powalczyłby o medal), kompromitujących się przy niemal każdym odegraniu.

Przynajmniej bicie randomów przez Nadala, zwłaszcza na cegle, już tak spowszedniało, że nawet jak mam włączone to i tak robię dziesięć innych rzeczy i nie oglądam.
MTT bilans finałów (22-29)
W: Queen's Club 13, Monte Carlo 14, Australian Open 15, Nottingham 15, Chennai 16, Rio de Janeiro 17, Wiedeń 17, Acapulco 18, Madryt 18, Queen's Club 21, Cincinnati 21, Indian Wells 21, World Tour Finals 21, s-Hertogenbosch 22, Roland Garros 23, Astana 23, Hong Kong 24, Madryt 24, Umag 24, Tokio 24, Australian Open 2025, Dallas 25
F: Auckland 14, Miami 14, Roland Garros 14, Waszyngton 14, World Tour Finals 14, Rio de Janeiro 15, US Open 15, Estoril 16, Pekin 17, Rio de Janeiro 18, Monte Carlo 18, Rzym 18, Lyon 18, Metz 18, Hamburg 20, Madryt 21, St. Petersburg 21, Adelajda-2 22, Buenos Aires 22, Rio de Janeiro 22, Cincinnati 22, Astana 22, Rio de Janeiro 23, Bastad 23, Rio de Janeiro 24, Dubaj 24, Basel 24, Brisbane 25, Buenos Aires 25
Awatar użytkownika
Damian
Moderator
Kontakt:

Obrazek Obrazek

Monte Carlo - wyniki I rundy turnieju deblowego:

[1] Juan Sebastian Cabal 🇨🇴 / Robert Farah 🇨🇴 wolna runda
Felix Auger-Aliassime 🇨🇦 / Hubert Hurkacz 🇵🇱 d. [WC] Romain Arneodo 🇲🇨 / Hugo Nys 🇲🇨 5‑2 i krecz S. Noble
Fabio Fognini 🇮🇹 / Diego Schwartzman 🇦🇷 d. Oliver Marach 🇦🇹 / Luke Saville 🇦🇺 6‑4 7‑5 A. Gabas
[6] Wesley Koolhof 🇳🇱 / Łukasz Kubot 🇵🇱 d. Adrian Mannarino 🇫🇷 / Benoit Paire 🇫🇷 7‑6(2) 6‑3 C. Rask

[3] Ivan Dodig 🇭🇷 / Filip Polasek 🇸🇰 wolna runda
Daniel Evans 🇬🇧 / Neal Skupski 🇬🇧 d. Sander Gille 🇧🇪 / Joran Vliegen 🇧🇪 7‑6(5) 3‑6 10‑8 F. Lutz
Raven Klaasen 🇿🇦 / Ben Mclachlan 🇯🇵 d. Alex De Minaur 🇦🇺 / John Peers 🇦🇺 7‑6(3) 3‑6 11‑9 A. Gabas
[5] Rajeev Ram 🇺🇸 / Joe Salisbury 🇬🇧 d. Marcelo Melo 🇧🇷 / Jean-Julien Rojer 🇳🇱 4‑6 6‑1 10‑8 F. Lutz

[WC] Petros Tsitsipas 🇬🇷 / Stefanos Tsitsipas 🇬🇷 d. [8] Kevin Krawietz 🇩🇪 / Horia Tecau 🇷🇴 7‑6(4) 3‑6 11‑9 A. Gabas
Christian Garin 🇨🇱 / Guido Pella 🇦🇷 d. Jamie Murray 🇬🇧 / Jan-Lennard Struff 🇩🇪 4‑6 7‑6(4) 10‑5 C. Bernardes
Karen Chaczanow 🇷🇺 / Andriej Rubliow 🇷🇺 d. Jeremy Chardy 🇫🇷 / Fabrice Martin 🇫🇷 6‑7(7) 6‑4 10‑4 E. Joseph
[4] Marcel Granollers 🇪🇸 / Horacio Zeballos 🇦🇷 wolna runda

[7] Pierre-Hugues Herbert 🇫🇷 / Nicolas Mahut 🇫🇷 d. [WC] Simone Bolelli 🇮🇹 / Jannik Sinner 🇮🇹 6‑4 6‑4 A. Tourte
Henri Kontinen 🇫🇮 / Edouard Roger-Vasselin 🇫🇷 d. [Alt] Alexander Bublik 🇰🇿 / Dusan Lajovic 🇷🇸 6‑4 6‑4 S. Noble
[Alt] Ariel Behar 🇺🇾 / Gonzalo Escobar 🇪🇨 d. Grigor Dimitrov 🇧🇬 / David Goffin 🇧🇪 6‑4 6‑3 R. Concas
[2] Nikola Mektic 🇭🇷 / Mate Pavic 🇭🇷 wolna runda

MTT - OSIĄGNIĘCIA:
Spoiler:
Awatar użytkownika
Damian
Moderator
Kontakt:

Obrazek Obrazek

Monte Carlo - pary II rundy turnieju deblowego:

[1] Juan Sebastian Cabal 🇨🇴 / Robert Farah 🇨🇴 vs Felix Auger-Aliassime 🇨🇦 / Hubert Hurkacz 🇵🇱
Fabio Fognini 🇮🇹 / Diego Schwartzman 🇦🇷 vs [6] Wesley Koolhof 🇳🇱 / Łukasz Kubot 🇵🇱
[3] Ivan Dodig 🇭🇷 / Filip Polasek 🇸🇰 vs Daniel Evans 🇬🇧 / Neal Skupski 🇬🇧
Raven Klaasen 🇿🇦 / Ben Mclachlan 🇯🇵 vs [5] Rajeev Ram 🇺🇸 / Joe Salisbury 🇬🇧

[WC] Petros Tsitsipas 🇬🇷 / Stefanos Tsitsipas 🇬🇷 vs Christian Garin 🇨🇱 / Guido Pella 🇦🇷
Karen Chaczanow 🇷🇺 / Andriej Rubliow 🇷🇺 vs [4] Marcel Granollers 🇪🇸 / Horacio Zeballos 🇦🇷
[7] Pierre-Hugues Herbert 🇫🇷 / Nicolas Mahut 🇫🇷 vs Henri Kontinen 🇫🇮 / Edouard Roger-Vasselin 🇫🇷
[Alt] Ariel Behar 🇺🇾 / Gonzalo Escobar 🇪🇨 vs [2] Nikola Mektic 🇭🇷 / Mate Pavic 🇭🇷

MTT - OSIĄGNIĘCIA:
Spoiler:
Awatar użytkownika
Robertinho

Post autor: Robertinho »

Mario pisze: 14 kwie 2021, 21:59
Bombardiero pisze: 14 kwie 2021, 20:40A podczas AO faktycznie jakoś tak w każdym było więcej negatywnych emocji.
To bez dwóch zdań pokłosie obecności raków, jednak niesamowicie negatywne emocje są w stanie wygenerować we mnie Nadal z Djokovicem i ich, wydurniający się w trakcie gry, rywale. Dziś na forum trochę dostało się Sinnerowi, ale w, nazwijmy to, wiadomościach prywatnych zjechałem go 10 razy bardziej. Doszło do tego, że cieszę się, że jutrzejszym rywalem Serba jest Evans, bo przynajmniej nie będzie co chwilę wygrywał punktów po skrócie (pewnie też tyle ich nie zagra, bo Dan w takich gierkach jest o klasę lepszy), na który już nie mogę patrzeć po popisach tych wszystkich Fritzów, Zverevów, Daniiłów i dziś Włocha (btw, mocna grupa śmierci w grze na małe pola na paraolimpiadzie by to była, może nawet któryś powalczyłby o medal), kompromitujących się przy niemal każdym odegraniu.

Przynajmniej bicie randomów przez Nadala, zwłaszcza na cegle, już tak spowszedniało, że nawet jak mam włączone to i tak robię dziesięć innych rzeczy i nie oglądam.
Nadal przynajmniej na cegle ciągle jednak rywali konkretnie dominuje, zaś Nole już totalnie ogranicza się czasem do dawania okazji do kompromitacji. Więc dużo boleśniej się to ogląda...
Czołem Uśmiechniętej Polsce!
Awatar użytkownika
Bombardiero

Post autor: Bombardiero »

Mario pisze: 14 kwie 2021, 21:59 To bez dwóch zdań pokłosie obecności raków, jednak niesamowicie negatywne emocje są w stanie wygenerować we mnie Nadal z Djokovicem i ich, wydurniający się w trakcie gry, rywale. Dziś na forum trochę dostało się Sinnerowi, ale w, nazwijmy to, wiadomościach prywatnych zjechałem go 10 razy bardziej. Doszło do tego, że cieszę się, że jutrzejszym rywalem Serba jest Evans, bo przynajmniej nie będzie co chwilę wygrywał punktów po skrócie (pewnie też tyle ich nie zagra, bo Dan w takich gierkach jest o klasę lepszy), na który już nie mogę patrzeć po popisach tych wszystkich Fritzów, Zverevów, Daniiłów i dziś Włocha (btw, mocna grupa śmierci w grze na małe pola na paraolimpiadzie by to była, może nawet któryś powalczyłby o medal), kompromitujących się przy niemal każdym odegraniu.

Zdecydowanie, może wynikało to też z tego, że jednak szlem przyciąga więcej ludzi i budzi więcej emocji. Sam byłem niejednokrotnie zażenowany podczas tego turnieju, czego dałem wyraz. :D

Sinner jak najbardziej zasłużył na krytykę, bo wypieprzył tyle piłek, że wystarczyło tylko przebijać na drugą stronę. Nadrobiłem trochę to, co straciłem przez pracę i w sumie miałem obraz zagubionego dzieciaka, który za bardzo nie wie, co robić. Wyjaśnił go Serb, a i sam Włoch nie był w stanie przeforsować żadnego argumentu, które przecież w swoim repertuarze posiada. Może presją, może coś innego. Mecz jak najbardziej do zapomnienia.

A Nadal mnie dzisiaj trochę uśpił, chociaż to też Delbobis zupełnie nic nie grał, więc nie ma w tym nic dziwnego. Oklepane zagrania i mecz przebiegał w treningowej atmosferze. Wspominałeś @Mario o skrótach Novaka, ja wspomnę o skrótach Rafy. Szczerze mówiąc nie wiem, jakim cudem niektóre z nich były wygrywające, bo ani nie zagrywał ich przeciw nogom, ani specjalnie krótko. :D
Robertinho pisze: 14 kwie 2021, 22:06 Nadal przynajmniej na cegle ciągle jednak rywali konkretnie dominuje, zaś Nole już totalnie ogranicza się czasem do dawania okazji do kompromitacji. Więc dużo boleśniej się to ogląda...
To chyba już taka tendencja we wszystkich ostatnich turniejach. Serb chce jak najmniej się zaangażować mecz, a Hiszpan robi wszystko, żeby zakończyć go jak najszybciej, bo później oddycha rękawami. :)
MTT - tytuły (14):
2025
: Marsylia; 2024: Monte Carlo, Rotterdam; 2023: Toronto; 2022: Montreal, Newport, Eastbourne, Queen's Club, Madryt, Monachium; 2021: Metz, US Open, Parma, Barcelona

MTT - finały(10):
2024: Antwerpia, Montreal, Halle; 2022: Bazylea, Atlanta, Barcelona, Indian Wells; 2021: WTF, Antwerpia, Roland Garros
Awatar użytkownika
Robertinho

Bombardiero pisze: 14 kwie 2021, 22:16
Mario pisze: 14 kwie 2021, 21:59 To bez dwóch zdań pokłosie obecności raków, jednak niesamowicie negatywne emocje są w stanie wygenerować we mnie Nadal z Djokovicem i ich, wydurniający się w trakcie gry, rywale. Dziś na forum trochę dostało się Sinnerowi, ale w, nazwijmy to, wiadomościach prywatnych zjechałem go 10 razy bardziej. Doszło do tego, że cieszę się, że jutrzejszym rywalem Serba jest Evans, bo przynajmniej nie będzie co chwilę wygrywał punktów po skrócie (pewnie też tyle ich nie zagra, bo Dan w takich gierkach jest o klasę lepszy), na który już nie mogę patrzeć po popisach tych wszystkich Fritzów, Zverevów, Daniiłów i dziś Włocha (btw, mocna grupa śmierci w grze na małe pola na paraolimpiadzie by to była, może nawet któryś powalczyłby o medal), kompromitujących się przy niemal każdym odegraniu.

Zdecydowanie, może wynikało to też z tego, że jednak szlem przyciąga więcej ludzi i budzi więcej emocji. Sam byłem niejednokrotnie zażenowany podczas tego turnieju, czego dałem wyraz. :D

Sinner jak najbardziej zasłużył na krytykę, bo wypieprzył tyle piłek, że wystarczyło tylko przebijać na drugą stronę. Nadrobiłem trochę to, co straciłem przez pracę i w sumie miałem obraz zagubionego dzieciaka, który za bardzo nie wie, co robić. Wyjaśnił go Serb, a i sam Włoch nie był w stanie przeforsować żadnego argumentu, które przecież w swoim repertuarze posiada. Może presją, może coś innego. Mecz jak najbardziej do zapomnienia.

A Nadal mnie dzisiaj trochę uśpił, chociaż to też Delbobis zupełnie nic nie grał, więc nie ma w tym nic dziwnego. Oklepane zagrania i mecz przebiegał w treningowej atmosferze. Wspominałeś @Mario o skrótach Novaka, ja wspomnę o skrótach Rafy. Szczerze mówiąc nie wiem, jakim cudem niektóre z nich były wygrywające, go ani nie zagrywał ich przeciw nogom, ani specjalnie krótko. :D
Robertinho pisze: 14 kwie 2021, 22:06 Nadal przynajmniej na cegle ciągle jednak rywali konkretnie dominuje, zaś Nole już totalnie ogranicza się czasem do dawania okazji do kompromitacji. Więc dużo boleśniej się to ogląda...
To chyba już taka tendencja we wszystkich ostatnich turniejach. Serb chce jak najmniej się zaangażować mecz, a Hiszpan robi wszystko, żeby zakończyć go jak najszybciej, bo później oddycha rękawami. :)
A mówiłem o tym z Dawidem, ewidentnie puchnie w długich meczach Nadal, już trochę inny gracz pod tym względem niż dekadę temu. Niestety w Paryżu dalej zrobienie z nim piątki jest poza zasięgiem, a zaczyna te mecze w WS bardzo mocno. Nole zaś może sobie umierać, dalej niezniszczalny atletycznie potrafi być.
Awatar użytkownika
Bombardiero

Robertinho pisze: 14 kwie 2021, 22:21

A mówiłem o tym z Dawidem, ewidentnie puchnie w długich meczach Nadal, już trochę inny gracz pod tym względem niż dekadę temu. Niestety w Paryżu dalej zrobienie z nim piątki jest poza zasięgiem, a zaczyna te mecze w WS bardzo mocno. Nole zaś może sobie umierać, dalej niezniszczalny atletycznie potrafi być.
Ciekawe, czy przy jakiejś bardzo niewygodnej drabince takie trzy czterosetówki albo jakaś jedna pięciosetówka byłyby w stanie go umordować na tyle, że w finale piąty set byłby już gwoździem do trumny. Jest coś w tym, że na krótkich dystansach potrafi grać świetnie, a na długich nie ma już tej efektywności. Ale to takie dywagacje, bo ugranie z nim seta w Paryżu to już wielki sukces.

A skąd taka wytrzymałość u Novaka w tym wieku, to niebywałe. Jak za nim nie przepadam, to muszę przyznać, że kondycję ma fenomenalną.
MTT - tytuły (14):
2025
: Marsylia; 2024: Monte Carlo, Rotterdam; 2023: Toronto; 2022: Montreal, Newport, Eastbourne, Queen's Club, Madryt, Monachium; 2021: Metz, US Open, Parma, Barcelona

MTT - finały(10):
2024: Antwerpia, Montreal, Halle; 2022: Bazylea, Atlanta, Barcelona, Indian Wells; 2021: WTF, Antwerpia, Roland Garros
Awatar użytkownika
Kamileki

Post autor: Kamileki »

Od kilku lat wypada wytrzymałościowo Hiszpan jak zaporożec przy Ferreri w porównaniu do Novaka. Serb może tracić seryjnie sety z leszczami i jeszcze na tym skorzysta bo dobrze potrenuje i się rozegra, a Hiszpan gwałci kelnerów byle zachować energię na najważniejsze fazy. Truchło niesamowite, ale nie ma komu napocząć więc na krótkim dystansie i wypoczęty wygląda wciąż rewelacyjnie.
Awatar użytkownika
Damian
Moderator
Kontakt:

Dan! :ok:

Obrazek

MTT - OSIĄGNIĘCIA:
Spoiler:
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Post autor: DUN I LOVE »

Nadal to 0.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Robertinho

Bombardiero pisze: 14 kwie 2021, 22:30

Ciekawe, czy przy jakiejś bardzo niewygodnej drabince takie trzy czterosetówki albo jakaś jedna pięciosetówka byłyby w stanie go umordować na tyle, że w finale piąty set byłby już gwoździem do trumny. Jest coś w tym, że na krótkich dystansach potrafi grać świetnie, a na długich nie ma już tej efektywności. Ale to takie dywagacje, bo ugranie z nim seta w Paryżu to już wielki sukces.

A skąd taka wytrzymałość u Novaka w tym wieku, to niebywałe. Jak za nim nie przepadam, to muszę przyznać, że kondycję ma fenomenalną.
Raczej zupełnie normalne, w sportach typowo wytrzymałościowych 33 lata to peak, a w tych opartych jak tenis na powtarzalnym wysiłku beztlenowym, też to może być dobry wiek. Zwykle problemem zawodników opierających się na bieganiu są kontuzje, a Nole na razie unika urazów aparatu ruchu i to chyba klucz do tego, co widzimy.

Kamileki pisze: 14 kwie 2021, 22:33
Od kilku lat wypada wytrzymałościowo Hiszpan jak zaporożec przy Ferreri w porównaniu do Novaka. Serb może tracić seryjnie sety z leszczami i jeszcze na tym skorzysta bo dobrze potrenuje i się rozegra, a Hiszpan gwałci kelnerów byle zachować energię na najważniejsze fazy. Truchło niesamowite, ale nie ma komu napocząć więc na krótkim dystansie i wypoczęty wygląda wciąż rewelacyjnie.
Kompletnie nie śledzę doniesień z obozu Hiszpana(poza rytualnymi płaczami, że umiera, walczy z nieznanym ludzkości bólem piętnasty rok, magiczna wkładka uratowała turniej itp), ale coś mi się zdaje, że problem rozpadających się kolan rozwiązano głównie modyfikacją treningu i zmianą stylu gry, więc zwyczajnie mniej piłuje takie typowe katorżnicze schematy i ogólnie zmniejszył objętość/intensywność i to wychodzi po trzech godzinach gry.
Awatar użytkownika
Damian
Moderator
Kontakt:

Rolex Monte-Carlo Masters

Obrazek Obrazek

Monte Carlo - plan gier na czwartek:

Court Rainier III - start o 11:
[4] Stefanos Tsitsipas 🇬🇷 vs [16] Christian Garin 🇨🇱
[1] Novak Djoković 🇷🇸 vs Daniel Evans 🇬🇧
[14] Grigor Dimitrov 🇧🇬 vs [3] Rafael Nadal 🇪🇸
[6] Andriej Rubliow 🇷🇺 vs [9] Roberto Bautista Agut 🇪🇸

Court Des Princes - start o 11:
[WC] Lucas Pouille 🇫🇷 vs Alejandro Davidovich Fokina 🇪🇸

Nie przed 13:
[11] David Goffin 🇧🇪 vs [5] Alexander Zverev 🇩🇪
[15] Fabio Fognini 🇮🇹 vs Filip Krajinović 🇷🇸
Casper Ruud 🇳🇴 vs [12] Pablo Carreño Busta 🇪🇸

Court 2 - start o 11:
[1] Juan Sebastian Cabal 🇨🇴 / Robert Farah 🇨🇴 vs Felix Auger-Aliassime 🇨🇦 / Hubert Hurkacz 🇵🇱
[Alt] Ariel Behar 🇺🇾 / Gonzalo Escobar 🇪🇨 vs [2] Nikola Mektic 🇭🇷 / Mate Pavic 🇭🇷
[3] Ivan Dodig 🇭🇷 / Filip Polasek 🇸🇰 vs Daniel Evans 🇬🇧 / Neal Skupski 🇬🇧

MTT - OSIĄGNIĘCIA:
Spoiler:
Awatar użytkownika
Damian
Moderator
Kontakt:

Thursday Preview: Tsitsipas To Take On Garin In Monte-Carlo
Spoiler:
https://www.atptour.com/en/news/tsitsip ... ay-preview

MTT - OSIĄGNIĘCIA:
Spoiler:
Awatar użytkownika
Bombardiero

MTT - tytuły (14):
2025

MTT - finały(10):
Awatar użytkownika
Damian
Moderator
Kontakt:

Obrazek vs Obrazek

[4] Stefanos Tsitsipas 🇬🇷 1 - 0 [16] Christian Garin 🇨🇱

Obrazek

Chair Umpire - Richard Haigh 🇬🇧

MTT - OSIĄGNIĘCIA:
Spoiler:
Awatar użytkownika
Damian
Moderator
Kontakt:

Obrazek vs Obrazek

[WC] Lucas Pouille 🇫🇷 0 - 0 Alejandro Davidovich Fokina 🇪🇸

Chair Umpire - Christian Rask 🇩🇰

MTT - OSIĄGNIĘCIA:
Spoiler:
Awatar użytkownika
Bombardiero

Artystyczne fotki z Monako! Ekskluziw!
MTT - tytuły (14):
2025

MTT - finały(10):
Awatar użytkownika
Damian
Moderator
Kontakt:

Coraz szybciej na głównej arenie. :ok:
Spoiler:

MTT - OSIĄGNIĘCIA:
Spoiler:
Awatar użytkownika
Barty
Administrator

Post autor: Barty »

Damian pisze: 14 kwie 2021, 22:54 Dan! :ok:

Obrazek
O proszę, a jeszcze tydzień temu się śmiano z Musettiego, jak śmiał grać trzy sety z tym ceglanym nonejmem.
Tytuły (30):
2025: Miami 2024: Montreal, Bazylea 2023: Wiedeń 2022: Miami, Astana, Bazylea, WTF Turyn 2021: Monte Carlo, Madryt, Winston-Salem 2019: Newport, US Open, 2018: Brisbane, Quito, Indian Wells, Monte Carlo, Monachium, Roland Garros, 2017: Auckland, Waszyngton, Shenzen, 2015: Doha, Sydney, Houston, Roland Garros, 2013: US Open, 2012: Nicea, 2011: Los Angeles, WTF Londyn, Wcześniej: Za słaba era, żeby coś wpisywać.
Finały (38):
2025: Barcelona 2024: Brisbane, Cordoba, Estoril, WTF Turyn 2023: Auckland, Rotterdam, Dubaj, Barcelona 2022: Rotterdam, Monte Carlo, Monachium, Rzym, Newport, Hamburg, Gijon 2021: Monachium, Rzym, 2020: Rzym, Antwerpia, 2019: Rotterdam, Rzym, Roland Garros, 2018: Halle, 2017: Stuttgart, 2016: Tokio, Shanghai, Bazylea, 2015: Wiedeń, WTF Londyn, 2014: Doha, 2013: Cincinnati, 2012: Monte Carlo, Roland Garros, Sztokholm, 2011: Marsylia, Monte Carlo, Wimbledon, US Open, Wcześniej: Za słaba era, żeby coś wpisywać.
Zablokowany