Daj spokój, naprawdę.
Roland Garros 2021
Re: Roland Garros 2021
No nie wiem, ale to raczej każdy realnie myślący obstawiał zwycięstwo Nadała.
Idąc tym tokiem myślenia można by zakładać zwycięstwa Nadala w Paryżu do nieskończoności nie zważając na formę jaką Hiszpan prezentuje - a było naprawdę słabo - bo de facto nie powinien wygrać ani jednego turnieju poprzedzającego. Dlatego wiele wskazywało, że w tym roku w końcu przegra po raz trzeci. Ze dwa razy jeszcze może oczywiście wygrać ceglanego Szlema, ale nie róbmy z Rafała omnipotenta.
Ciekawe zagadnienie, mi się wydaje, że to jest co najmniej miecz obosieczny. Gracze przy utracie szybkości/dynamiki pewnie wykonują uderzenia z nieoptymalnych pozycji(niekoniecznie chodzi tylko o spóźnienie, ale balans ciała etc), co może przekładać się na zwiększone obciążenia i w konsekwencji mikrourazy, które później przekładają się na samą grę albo prowadzą wręcz do poważniejszych urazów. Pozostaje oczywiście wiele innych kwestii, jak dopasowanie profilu gry do osobistej biomechaniki(casus Sira między innymi), natury organizmu, korekty techniki uderzeń i wiele innych.Robertinho pisze: ↑12 cze 2021, 16:19
Ale jeśli idzie o tenis, to też mam wrażenie, że gracze głównie przez urazy tracą szybkość i aby dochodzić do piłek muszą dawać nie powiedzmy 95%, tylko 100%, bardziej czują wymiany i stąd jest to wrażenie gorszej wytrzymałości/przez urazy nie mogą trenować jak kiedyś i mają wszystkie parametry gorsze, ale to raczej temat na doktorat z fizjologii.
I wydaje mi się, że te powroty fabsterów po dość długich rozłąkach; niezależnie od poziomu touru; są dla mnie jednym z większych wyznaczników ich talentu/predyspozycji do tego sportu. I bardzo jestem ciekawy kulisów ich rywalizacji pod kątem pracy całych sztabów. Nie do końca wierzę w pokonanie psychicznych barier przy powrotach takich jak Fed na Ao 2017, Djoko na WM 2018(wiem, że już dłużej grał wcześniej, ale kopał się po czole), czy o Nadalu nie wspominając. Według mnie to wszystko w dużej mierze sprowadza się raczej do szeroko-pojętej dyspozycji fizycznej i czucia się swobodnie podczas meczów.
- DUN I LOVE
- Administrator
MTT - Tytuły (8) 2024:(1) Bastad, 2023:(1) Pune, 2022:(1) Melbourne, 2021:(5) Mallorca, Wimbledon, Toronto, Antwerpia, Sztokholm
MTT - Finały (5)
2022:(4) Dubaj, Estoril, Tokio, Paryż-Bercy 2021:(1) Wiedeń
MTT - Finały (5)
- Bombardiero
MTT - tytuły (14):
2025: Marsylia; 2024: Monte Carlo, Rotterdam; 2023: Toronto; 2022: Montreal, Newport, Eastbourne, Queen's Club, Madryt, Monachium; 2021: Metz, US Open, Parma, Barcelona
MTT - finały(10):
2024: Antwerpia, Montreal, Halle; 2022: Bazylea, Atlanta, Barcelona, Indian Wells; 2021: WTF, Antwerpia, Roland Garros
2025: Marsylia; 2024: Monte Carlo, Rotterdam; 2023: Toronto; 2022: Montreal, Newport, Eastbourne, Queen's Club, Madryt, Monachium; 2021: Metz, US Open, Parma, Barcelona
MTT - finały(10):
2024: Antwerpia, Montreal, Halle; 2022: Bazylea, Atlanta, Barcelona, Indian Wells; 2021: WTF, Antwerpia, Roland Garros
- LokalnyEkspert
Kocham takie ujęcia. Fajnie widać jak świetną mają pracę nóg. Miejscówka całkiem spoko, przy ręcznikach. 

Twitter Reacts: Nadal and Djokovic Play Out Classic
https://www.atptour.com/en/news/twitter-reacts
Spoiler:
MTT - OSIĄGNIĘCIA:
MTT (Singiel) - Tytuły (36) / Finały (23)
Spoiler:
Nole jutro w 4 setach i 19 tytuł WS.
Roland Garros

Roland Garros - plan gier na niedzielę:
Court Philippe-Chatrier - start o 11:30:
Iga Świątek
/ Bethanie Mattek-Sands
vs Katerina Siniakova
/ Barbora Krejcikova
(
Domański/Sidor)
Nie przed 15:
[1] Novak Djoković
vs [5] Stefanos Tsitsipas
(
Stopa/Sidor)

Roland Garros - plan gier na niedzielę:
Court Philippe-Chatrier - start o 11:30:
Iga Świątek
Nie przed 15:
[1] Novak Djoković
MTT - OSIĄGNIĘCIA:
Spoiler:
Preview: Djokovic, Tsitsipas & The Biggest Mountain At Roland Garros
https://www.atptour.com/en/news/roland- ... -tsitsipas
Spoiler:
MTT - OSIĄGNIĘCIA:
Spoiler:
Stefan myślę seta urwie, może nawet będzie to ciężki mecz dla Serba, ale te 3-1 chyba optymalnie w 3h.
Za kilkanaście lub kilka dziesiątek lat pojawi się pewien tenisista. Być może jest on teraz miłym w odbiorze oseskiem, być może jest on dopiero w planach, a być może dopiero jego rodzice są w planach. W każdym razie pojawi się, wiecie że tak, On, Ten, Omen, Jeździec Apokalipsy. Osobnik arogancki, bezczelny, obdarzony nienaturalnymi warunkami i talentem, człowiek nieludzki, zimny, obcy. Osobnik który będzie szedł lekkim krokiem lidera przez całe lata i sezony. Będzie połykał kolejne rekordy, karmiąc nimi swoje ego. Minie Rafę, minie Rogera, zostanie mu tylko jeden jedyny rekord do pokonania...
liczba zdobytych szlemów, należący dla mojej ówczesnej, wielce nielubianej postaci - Djokovic'a.
Novak, w pamięci wielu jeszcze żyjących ludzi, zostanie człowiekiem z tamtej ery, mimo wszystko bardziej ludzkiej,
namacalnej, tej z podwórka. On i jego rekord szlemów zostanie jedynym co jeszcze łączy tych wypchniętych na boczny tor kibiców ubiegłej ery tenisa z tym co współczesne. Człowiek który grywał z artystą Federerem, wojownikiem Nadalem, ludźmi z naszych czasów, zaczynających karierę jeszcze wtedy, kiedy ludzie mieli Króla Lwa na VHS................. Ówczesny rekord Novaka, tak znienawidzony, również przeze mnie, teraz gdy On, Ten, Omen, ma niedługo rozpocząć mecz finałowy, którego wygrana daje mu absolutną dominację we wszystkich statystykach, jest jedynym co pozwala czuć się nam starym jeszcze dumnym, że za naszego pokolenia, naszych czasów, można było inaczej, bardziej ludzko, być po prostu sportowcem. Czy rywal Omena obroni naszą młodość, ocali jedyny łącznik w postaci tego rekordu z naszymi idolami? Walcz chłopaku....... Spójrzmy na dzisiejszy finał inaczej. Walczmy o swoją przyszłość, o swoje wspomnienia.
liczba zdobytych szlemów, należący dla mojej ówczesnej, wielce nielubianej postaci - Djokovic'a.
Novak, w pamięci wielu jeszcze żyjących ludzi, zostanie człowiekiem z tamtej ery, mimo wszystko bardziej ludzkiej,
namacalnej, tej z podwórka. On i jego rekord szlemów zostanie jedynym co jeszcze łączy tych wypchniętych na boczny tor kibiców ubiegłej ery tenisa z tym co współczesne. Człowiek który grywał z artystą Federerem, wojownikiem Nadalem, ludźmi z naszych czasów, zaczynających karierę jeszcze wtedy, kiedy ludzie mieli Króla Lwa na VHS................. Ówczesny rekord Novaka, tak znienawidzony, również przeze mnie, teraz gdy On, Ten, Omen, ma niedługo rozpocząć mecz finałowy, którego wygrana daje mu absolutną dominację we wszystkich statystykach, jest jedynym co pozwala czuć się nam starym jeszcze dumnym, że za naszego pokolenia, naszych czasów, można było inaczej, bardziej ludzko, być po prostu sportowcem. Czy rywal Omena obroni naszą młodość, ocali jedyny łącznik w postaci tego rekordu z naszymi idolami? Walcz chłopaku....... Spójrzmy na dzisiejszy finał inaczej. Walczmy o swoją przyszłość, o swoje wspomnienia.
- no-handed backhand
MTT - Tytuły (8) 2024:(1) Bastad, 2023:(1) Pune, 2022:(1) Melbourne, 2021:(5) Mallorca, Wimbledon, Toronto, Antwerpia, Sztokholm
MTT - Finały (5)
MTT - Finały (5)
MTT - OSIĄGNIĘCIA:
Spoiler:
- Starigniter
Też mi się podoba. Widać też jak piłka przelatuje nad siatką, no i przede wszystkim dynamiczność gry. Tylko jakby kamera była umieszczona wyżej, to mogliby tak, jak dla mnie, transmitować każdy jeden mecz.LokalnyEkspert pisze: ↑12 cze 2021, 22:11 Kocham takie ujęcia. Fajnie widać jak świetną mają pracę nóg. Miejscówka całkiem spoko, przy ręcznikach.
@Kamileki
To w dalszym ciągu jinx czy już teraz na poważnie, bo już nie potrafię odróżnić?
Tenis ► Roger
☼ ~ IX 2012
† 24 IX 2022
Dziękuję!
☼ ~ IX 2012
† 24 IX 2022
Dziękuję!
- Starigniter
Kilka statystyk i ciekawostek:
WP Sportowe Fakty pisze: Dla Djokovicia będzie to 29. wielkoszlemowy finał. Więcej ma jedynie Roger Federer (31). W decydującym spotkaniu Rolandzie Garrosie wystąpi po raz szósty i pod tym względem ustępuje jedynie Nadalowi (13). Jeśli wygra, zdobędzie 19. tytuł Wielkiego Szlema i na jeden zbliży się do rekordzistów - Federera i Nadala ([po] 20). Wywalczy także drugi triumf w Paryżu (poprzednio wygrał w 2016 roku) i zostaniedrugim(trzecim, IMO) w dziejach tenisistą z co najmniej dwoma zwycięstwami w każdej wielkoszlemowej imprezie, obok Roda Lavera i Roya Emersona.
Z kolei Tsitsipas został pierwszym greckim finalistą wielkoszlemowym. Stanie przed szansę, by stać się premierowym tenisistą, który wygra swój debiutancki finał w Wielkim Szlemie od US Open 2014 i triumfu Marina Cilicia, oraz pierwszym, który dokona w Paryżu od sukcesu Nadala z 2005 roku.
Mający 34 lata i 22 dni Serb rozegra ósmy wielkoszlemowy finał po ukończeniu 30. roku życia (6-1), czym wyrównał rekordowe osiągnięcia Nadala (6-2), Federera (4-4) i Kena Rosewalla (4-4). Może zostać trzecim 34-latkiem z tytułem w Rolandzie Garrosie, po Nadalu (2020 rok) i Andresie Gimeno (1972).
Z kolei tak młodego finalisty Wielkiego Szlema jak Tsitsipas (22 lata i 305 dni) nie było od Australian Open 2010, gdy o tytuł zagrał liczący sobie wówczas 22 lata i 261 dni Andy Murray. Jeśli Grek wygra, zostanie najmłodszym mistrzem wielkoszlemowym od triumfu w US Open 2009 mającego wtedy 20 lat i 355 dni Juana Martina del Potro oraz najmłodszym w Paryżu od 2008 roku, kiedy to Nadal zwyciężył w wieku 22 lat i pięciu dni.
Tenis ► Roger
☼ ~ IX 2012
† 24 IX 2022
Dziękuję!
☼ ~ IX 2012
† 24 IX 2022
Dziękuję!