Australian Open 2022

Obrazek
Awatar użytkownika
CajraX

Re: Australian Open 2022

Post autor: CajraX »

DUN I LOVE pisze: 16 sty 2022, 14:13
CajraX pisze: 16 sty 2022, 14:00Po co te demagogiczne porównania? Czy Sampras wygrywał Szlemy, bo usuwali Agassiego z imprez? Chyba mi nie powiesz, że normalną sytuacją jest, iż usuwa się najlepszego gracza danej dyscypliny i mamy to traktować jakby nic się nie stało? Rozumiem ogólną niechęć do Novaka, ale ta zawiść przesłania wam jasność umysłu.
Nie jest to sytuacja normalna oczywiście, ale nie było innego wyjścia. Novak chciał wjechać na teren obcego państwa, nie stosując się do panujących tam przepisów. Agassi zaś sam się z kilku szlemów usunął (np. nie latał do Australii do 1995 roku), ale jeżeli chcesz lepszego porównania to przychodzi mi do głowy Rod Laver, któremu przepisy przez bodajże 5 czy 6 lat nie pozwalały rywalizować (pewnie gdyby było inaczej to do dziś jego rekordy byłyby wciąż do zaatakowania).

No i nie jestem hejterem Novaka, zwracam jedynie uwagę, że Serb był przekonany, że stoi ponad australijskim prawem.
Porównanie z Laverem już dużo lepsze. Nie zmienia to faktu, że Novak wyleciał z powodów pozasportowych. I dlatego taka sytuacja totalnie obrzydza mi odbiór tego turnieju, jak i całego tenisa. Jest to sprawa niejako polityczna i światopoglądowa. Nie ma nic gorszego niż wpieprzanie się tego szajstwa do sportu. Może wymagam za dużo i żyję wyimaginowanymi ideałami, ale to moje odczucia. Forum chyba nie jest tylko po to żeby się ciągle nawzajem lizać po jajach :)
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Post autor: DUN I LOVE »

CajraX pisze: 16 sty 2022, 14:24Porównanie z Laverem już dużo lepsze. Nie zmienia to faktu, że Novak wyleciał z powodów pozasportowych. I dlatego taka sytuacja totalnie obrzydza mi odbiór tego turnieju, jak i całego tenisa. Jest to sprawa niejako polityczna i światopoglądowa. Nie ma nic gorszego niż wpieprzanie się tego szajstwa do sportu. Może wymagam za dużo i żyję wyimaginowanymi ideałami, ale to moje odczucia. Forum chyba nie jest tylko po to żeby się ciągle nawzajem lizać po jajach :)
Owszem, nigdy. Internet generalnie nie jest po to, żeby mieć święty spokój. :)

No ale co byś zrobił, mając na uwadze wydane w październiku/listopadzie zarządzenie, że trzeba być zaszczepionym? Wpuściłbyś Novaka i miałby on startować na równych prawach z pozostałymi zawodnikami, którzy do przepisów się zastosowali? Co z australijskim społeczeństwem, który przez twardą politykę władz przeszedł piekło w ostatnich miesiącach?

Moim zdaniem wybrali mniejsze zło (jeżeli już tak to rozpatrujemy). Okoliczności żałosne, ale o tym już pisaliśmy.

balech pisze: 16 sty 2022, 14:12 Cajrax ma rację - trzeba być nieźle zacietrzewionym żeby uważać, że ten szlem będzie pełnowartościowy.
Ja osobiście będę oglądał, jednak niesmak pozostanie.
Ja mam trochę inne podejście i nigdy tu nie osiągniemy konsensusu. Dalej trzeba wygrać 7 meczów w Bo5, a dla takiego Basilaszwiliego ogranie 7 graczy w tej formule, gdzie połowa jest lepsza od niego/na tym samym poziomie to cały czas dużo wyższa skala trudności niż wygranie turnieju przez Novaka, gdzie 99% rywali jest gorsza od niego. Nie przywiązuję wagi do personaliów generalnie i pewnie dlatego jestem w stanie się wkręcić w prawie każdy turniej tenisowy cyklu ATP.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Jacques D.

Post autor: Jacques D. »

DUN I LOVE pisze: 16 sty 2022, 14:13 Nie jest to sytuacja normalna oczywiście, ale nie było innego wyjścia.
Co chyba nie przeszkadza uczciwie przyznać, że rywalizacja sportowa w turnieju zdecydowanie została wypaczona i zubożona przez decyzje o charakterze typowo politycznym?
I know the pieces fit.
Spoiler:
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Jacques D. pisze: 16 sty 2022, 14:35Co chyba nie przeszkadza uczciwie przyznać, że rywalizacja sportowa w turnieju zdecydowanie została wypaczona i zubożona przez decyzje o charakterze typowo politycznym?
Przyznać mogę, więc PRZYZNAJĘ, ale mam to tam, gdzie @Kiefer większość rzeczy.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Jacques D.

DUN I LOVE pisze: 16 sty 2022, 14:38
Jacques D. pisze: 16 sty 2022, 14:35Co chyba nie przeszkadza uczciwie przyznać, że rywalizacja sportowa w turnieju zdecydowanie została wypaczona i zubożona przez decyzje o charakterze typowo politycznym?
Przyznać mogę, więc PRZYZNAJĘ, ale mam to tam, gdzie @Kiefer większość rzeczy.
Czy dobrze rozumiem - jako miłośnik sportu masz gdzieś, że polityka wypacza sportową rywalizację?
I know the pieces fit.
Spoiler:
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Jacques D. pisze: 16 sty 2022, 14:40Czy dobrze rozumiem - jako miłośnik sportu masz gdzieś, że polityka wypacza sportową rywalizację?
Tak.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
jaccol55

Post autor: jaccol55 »

No tak. A antyszczepy dalej nie mogą pojąć, że dany kraj ustala na jakich zasadach można do niego wjechać, czy to się komuś podoba czy nie. Niektórzy zostali w domu, inni się zaszczepili, a Novak myśląc, że jest ponad prawem, chciał się wbić na krzywy ryj. Nie wyszło i zaczyna się biadolenie, że wszyscy wokół są winni, a sam Novak padł ofiarą.
Awatar użytkownika
CajraX

jaccol55 pisze: 16 sty 2022, 14:41 No tak. A antyszczepy dalej nie mogą pojąć, że dany kraj ustala na jakich zasadach można do niego wjechać, czy to się komuś podoba czy nie. Niektórzy zostali w domu, inni się zaszczepili, a Novak myśląc, że jest ponad prawem, chciał się wbić na krzywy ryj. Nie wyszło i zaczyna się biadolenie, że wszyscy wokół są winni, a sam Novak padł ofiarą.
Jak rozumiem do zbioru antyszczepów wrzucamy jakiegokolwiek osobnika, który śmie zadać nawet najmniejsze pytanie wątpiące w dobroduszność koncernów i słuszność linii władzy? Przykre jest to, że musimy w wątku sportowym wrzucać wstawki ideologiczne, ale to jednak polityka światowa weszła z butami w świat sportu. Novak chciał obejść przepisy i jak widać po przebiegu sprawy, same władze państwowe niektórych instancji zezwalały mu jednak na pobyt. Został wywalony by nie siać fermentu. Świetna to była argumentacja. Skoro tamtejsza federacja tenisowa podejmuje się organizacji tak dużego turnieju, to powinna zapewnić wszystkim chętnym możliwość startu. Choćby poprzez testowanie co 24 godziny. Jednak nie było na to chęci. Cała ta historia zostanie zapisana w annałach. Sami zrobili z Novaka męczennika.
Awatar użytkownika
Damian
Moderator
Kontakt:

Post autor: Damian »

MTT - OSIĄGNIĘCIA:
MTT (Singiel) - Tytuły (36) / Finały (23)
Spoiler:
Awatar użytkownika
Nadalito

Post autor: Nadalito »

Może są kraje, w których ta podła światowa polityka, ma swoje uzasadnienie i w których życie ludzkie ma większą wartość. Nie można w kontekście Novaka zapominać, ile Australijczyków kosztowało, za zmarło tam tylko kilka tysięcy obywateli. To są fakty.
Awatar użytkownika
Jacques D.

jaccol55 pisze: 16 sty 2022, 14:41 No tak. A antyszczepy dalej nie mogą pojąć, że dany kraj ustala na jakich zasadach można do niego wjechać, czy to się komuś podoba czy nie.
Już pomijam użyty w tym zdaniu przykład żałosnej totalitarnej nowomowy, ale naprawdę tak trudno zrozumieć, że KAŻDA ingerencja polityki w sport (podobnie jak w inne dziedziny, np.naukę, sztukę) jest zła i szkodliwa dla tych dziedzin, niezależnie pd tego, czy jest czyniona z politycznie słusznych, czy też niesłusznych pobudek?
I know the pieces fit.
Spoiler:
Awatar użytkownika
The Djoker

Post autor: The Djoker »

Niee3eeerrerrrrerrrere
Awatar użytkownika
Kiefer

Post autor: Kiefer »

CajraX pisze: 16 sty 2022, 14:24 Porównanie z Laverem już dużo lepsze. Nie zmienia to faktu, że Novak wyleciał z powodów pozasportowych. I dlatego taka sytuacja totalnie obrzydza mi odbiór tego turnieju, jak i całego tenisa. Jest to sprawa niejako polityczna i światopoglądowa. Nie ma nic gorszego niż wpieprzanie się tego szajstwa do sportu. Może wymagam za dużo i żyję wyimaginowanymi ideałami, ale to moje odczucia. Forum chyba nie jest tylko po to żeby się ciągle nawzajem lizać po jajach.
Oczywiście, że wizerunek turnieju będzie nadszarpnięty i nad triumfatorem będzie windniało "ale", również w kontekście najbardziej utytułowanego w historii. No bo mogę sobie wyobrazić sytuację, że Nadal dokłada na swoim ulubionym turnieju 2 RG, a Novak w swoim królestwie dostaje bana na 3 lata i tak naprawdę to czym się ekscytowano przez ostatnią dekadę zostaje zupełnie zburzone przez idiotyczne, pozbawione zdrowego rozsądku restrykcje. Zdaje sobię jednak sprawę, że może to irytować niewielki % fanów tenisa, 99,99% ma to w poważaniu.

Z drugiej strony jest Djokovic, typ który kłamał przy każdej możliwej okazji i robił to w tak żenujący sposób, że kolejnymi kłamstwami zaprzeczał tym poprzednim, a jego rodzina odstawiała teatr robiąc z niego ofiarę. Niestety dobrze wiemy, że niczego ich to nie nauczy.

Oni zrobili po prostu wszystko, żeby decyzję Australijskich władz o wydaleniu zrozumieć i mieć niewiele argumentów na jego obronę, zwłaszcza mając świadomość jak wyglądała w Australii przez cały ten czas walka z wirusem, po prostu nie bardzo mogli podjąć innej decyzji, kiedy sam Serb ma tyle za uszami.

Djokovic oczywiście nie jest jedynym winnym, on był przekonany, że to co ma wystarczy, bo władze stanu Wiktoria i organizator turnieju dali mu zielone światło. Serb musiał być jednak wyjątkowo naiwny jeśli naprawdę myślał, że na luzie sobie zagra. Od razu jak poinformował, że dostał zgodę i wyrusza na podbój AO miało się wrażenie, że coś może z tego jeszcze wyniknąć, bo to po prostu jest zbyt proste.
Kulfon bez moniki

Post autor: Kulfon bez moniki »

Po co mu Australian Open, skoro może się przytulić do drzewa i osiągnąć dobrostan? Edyta Górniak tenisa.
Awatar użytkownika
Nadalito

Post autor: Nadalito »

Ostatnio ta wredna polityka dotknęła mojego przyjaciela przy wyjeździe na narty do Włoch. Wdarła się butami w jego prywatny świat przeżywania narciarskich doznań. Zostawi tona nim ślad do końca życia.
Awatar użytkownika
jaccol55

Post autor: jaccol55 »

No dobra. Od początku, po raz kolejny i po raz ostatni.

Granica państwa nie jest wyłącznie linią ciągłą na mapie. Australia po jakimś rocznym zamknięciu granic, zdecydowała o ich otwarciu. Na swoich zasadach. Na podobnych (mniej lub bardziej rygorystycznych) zasadach, co większość wysoko rozwiniętych krajów. Jednym się to podoba innym nie, ale nie ma to większego znaczenia w kontekście możliwości wjazdu. Na lotnisku urzędnik ma za zadanie wpuścić lub odmówić wjazdu turyście/ imigrantowi, na podstawie obowiązujących przepisów. Jak spełniasz kryteria, wjeżdżasz, jak nie spełniasz, to dziękuję bardzo. Zapraszam do samolotu. Sandgren to rozumiał. Tsitsipas to rozumiał. Tylko Novak uznał, że warto kombinować.

Twierdzicie, że to jest kwestia polityczna? Jest, jak najbardziej, ale nie mieliśmy tutaj odmowy wjazdu Novaka do Australii, ponieważ jest Serbem, tylko dlatego, że nie jest zaszczepiony. Zasady są takie same, bez względu na paszport.

Jakieś twierdzenia, że zrobiono z niego męczennika, są dosyć zabawne, skoro sam sobie na to zapracował. A że w jego opowieści nic się ze sobą nie klei, oczywiście nie ma znaczenia?

A pomyśleć, że wystarczyłoby zrobić to, co sporo osób choćby w naszym kraju, zrobiło. Zapłacić za papier stwierdzający, że jest się zaszczepionym. Tylko wtedy okazałoby się, że Novak traci posłuch u osób, które uważają, że potrafi zmieniać wodę dzięki emocjom. A na to pozwolić sobie nie mógł (jak się okazuje).

https://ftw.usatoday.com/2020/05/novak- ... nce-babble

Pech polega trochę na tym, że Australia i AO są na początku kalendarza tenisowego, więc to właśnie tutaj rozegrała się cała saga. W marcu będzie IW, i jak Novak się nie zaszczepi (naprawdę albo na papierze), za chwilę po raz kolejny polityka wykluczy go z możliwości walki o tytuł. I potem w jakimś innym kraju i innym. I znowu będzie lament.

I żeby nie było. Jestem zaszczepiony, ale więcej się szczepić nie zamierzam, bo zwątpiłem w te szczepionki. Osoby zaszczepione i tak chorują (jak ja teraz). Być może się na tym przejadę, jak zachoruję po raz kolejny i okaże się, że to właśnie dzięki szczepionce tak łagodnie przechorowałem covida po raz pierwszy. I nie piszę tego w ramach szczepionkowego coming outu, tyko żeby powiedzieć, że jeśli będę wyjeżdżał za granicę, szedł do kina albo restauracji, a bez aktualnego szczepienia nie zostanę wpuszczony, to się obrócę na pięcie i wrócę do domu. Novak uznał, że spróbuje wykiwać służby graniczne Australii. Nie wyszło. Jego problem, który w najbliższych miesiącach będzie się powtarzał, jeśli czegoś nie zmieni.

Jacques D. pisze: 16 sty 2022, 16:08 (...) naprawdę tak trudno zrozumieć, że KAŻDA ingerencja polityki w sport (podobnie jak w inne dziedziny, np.naukę, sztukę) jest zła i szkodliwa dla tych dziedzin, niezależnie od tego, czy jest czyniona z politycznie słusznych, czy też niesłusznych pobudek?
Jest zła, ale dopóki imprezy sportowe rozgrywane są w państwach, to nic na to nie poradzisz. Kraje kształtują politykę wedle własnego uznania i jako osoba z zewnątrz, musisz się nagiąć albo zostać w domu.

Jeśli jakiś Holender zapomni przed wylotem do Singapuru zostawić narkotyki w domu, to w tym małym azjatyckim kraju pożegna się z życiem (jeśli go złapią). Czy mi się to podoba? Nie. Novaka po prostu wydalono z kraju, bo nie był zaszczepiony. Czy mi się to podoba. Nie do końca. Australijczycy mają tyle zakażeń, że jeden Novak w te czy we wte, moim zdaniem nic nie zmienia. Ale jak już ktoś zaczyna się bawić w kotka i myszkę z władzą, szczególnie ze służbami granicznymi, to jego sprawa i ewentualnie problem. Ja bym się nie odważył lecieć do Australii bez szczepienia. Tak samo jak Tsitsipas, Sandgren. Novak się odważył. Przegrał. Tyle.

Nie wiem po co pisałem taki elaborat, ale jak już napisałem, to wyślę. :roll:
Awatar użytkownika
Bombardiero

Post autor: Bombardiero »

MTT - tytuły (14):
2025
: Marsylia; 2024: Monte Carlo, Rotterdam; 2023: Toronto; 2022: Montreal, Newport, Eastbourne, Queen's Club, Madryt, Monachium; 2021: Metz, US Open, Parma, Barcelona

MTT - finały(10):
2024: Antwerpia, Montreal, Halle; 2022: Bazylea, Atlanta, Barcelona, Indian Wells; 2021: WTF, Antwerpia, Roland Garros
Awatar użytkownika
CajraX

Panowie @Kiefer i @jaccol55 ładnie wyraziliście swoje spostrzeżenia i z większością z nich się zgadzam. Jest kilka różnic, ale to już właśnie kwestia światopoglądu. Dla mnie temat już zostal wyczerpany i mam nadzieję, że będziecie czerpali radość z obserwowania tego turnieju :)
Awatar użytkownika
Bombardiero

MTT - tytuły (14):
2025
: Marsylia; 2024: Monte Carlo, Rotterdam; 2023: Toronto; 2022: Montreal, Newport, Eastbourne, Queen's Club, Madryt, Monachium; 2021: Metz, US Open, Parma, Barcelona

MTT - finały(10):
2024: Antwerpia, Montreal, Halle; 2022: Bazylea, Atlanta, Barcelona, Indian Wells; 2021: WTF, Antwerpia, Roland Garros
Awatar użytkownika
Bombardiero

Podpisuję się pod tym w stu procentach.
MTT - tytuły (14):
2025

MTT - finały(10):
Zablokowany