Australian Open 2022

Obrazek
Awatar użytkownika
Jacques D.

Re: Australian Open 2022

Post autor: Jacques D. »

jaccol55 pisze: 16 sty 2022, 16:48
Jacques D. pisze: 16 sty 2022, 16:08 (...) naprawdę tak trudno zrozumieć, że KAŻDA ingerencja polityki w sport (podobnie jak w inne dziedziny, np.naukę, sztukę) jest zła i szkodliwa dla tych dziedzin, niezależnie od tego, czy jest czyniona z politycznie słusznych, czy też niesłusznych pobudek?
Jest zła, ale dopóki imprezy sportowe rozgrywane są w państwach, to nic na to nie poradzisz. Kraje kształtują politykę wedle własnego uznania i jako osoba z zewnątrz, musisz się nagiąć albo zostać w domu.
Na tej zasadzie można by w ogóle zamknąć forum i wszystkie fora, bo te opinie nie mają żadnej użyteczności praktycznej.

Po co krytykować Djokovicia za nieuczciwe i bezsensowne zachowanie (z czym się zgadzam) i tak go zapewne nie zmieni, a już na pewno nie pod wpływem naszych wynurzeń.

Po co narzekać, że nawierzchnie za wolne, federacje i tak mają to w dupie, i jeszcze bardziej je zwolnią.

Po co jęczeć, że Federer to mentalna oferma i biadolić nad 40-15, i tak prędzej zrobi kolejne niż się ogarnie.

I tak dalej, i tak dalej.

I co do robienia z Djokovicia męczennika, to jak najbardziej prawda. Cała ta drama i wydłużony do granic możliwości cyrk z decyzją ws deportacji są idealnie na rękę Djokoviciowi, jego rodzicom i naprawdę mogą go wykreować jako antysystemową gwiazdę. Jeśli więc wspaniały australijski rząd tak bardzo boi się strasznych antyszczepionkowców, to właśnie zadziałał idealnie na ich korzyść.
I know the pieces fit.
Spoiler:
Awatar użytkownika
Kiefer

Post autor: Kiefer »

CajraX pisze: 16 sty 2022, 17:15 Panowie @Kiefer i @jaccol55 ładnie wyraziliście swoje spostrzeżenia i z większością z nich się zgadzam. Jest kilka różnic, ale to już właśnie kwestia światopoglądu. Dla mnie temat już zostal wyczerpany i mam nadzieję, że będziecie czerpali radość z obserwowania tego turnieju :)
Ja tam akurat specjalnie nie wyczekuję, godziny turnieju wybitnie nie dla mnie, a nie będę ukrywał, że wycofanie Djokovica w ogóle nie wpływa na postrzeganie przeze mnie tegorocznego Australian Open. Trochę nawet zasmucił mnie @Kamileki, który napisał, że w czasie turnieju ma nie być testowania. Naprawdę szkoda, taki cyrk chętnie bym zobaczył, walkower w finale byłby idealnym podsumowaniem tego wariactwa. :kocham:
No ale może jakiś bodziec spowoduje, że się bardziej wkręcę, 2 kuponiki już poszły, a to zawsze mobilizuje do obserwacji, poza tym turnieju kobiecego akcja z Novakiem nie dotyka, a tam może być ciekawie.
Jacques D. pisze: 16 sty 2022, 18:54 I co do robienia z Djokovicia męczennika, to jak najbardziej prawda. Cała ta drama i wydłużony do granic możliwości cyrk z decyzją ws deportacji są idealnie na rękę Djokoviciowi, jego rodzicom i naprawdę mogą go wykreować jako antysystemową gwiazdę. Jeśli więc wspaniały australijski rząd tak bardzo boi się strasznych antyszczepionkowców, to właśnie zadziałał idealnie na ich korzyść.
To na pewno, ale nie w Australii, a głównie tym się kierowali podejmując decyzję o deportacji. Tutaj poszedł sygnał, że każdy jest traktowany równo.
Awatar użytkownika
Robertinho

Post autor: Robertinho »

No nie mogę, Szur Di martwi się, że biedny wydalony Nole zostanie bohaterem antyszczepów. :D
Czołem Uśmiechniętej Polsce!
Awatar użytkownika
jaccol55

Post autor: jaccol55 »

Ktoś się śmiał, że w Polsce sprawa by się zaczęła za rok, więc czy ten wydłużony do granic możliwości cyrk rzeczywiście jest prawdą?

Nole mógł wsiąść w samolot już dawno. Walczył na drodze sądowej. To był jego (jakże męczeński) wybór.
Bialas55

Post autor: Bialas55 »

Jacques D. pisze: 16 sty 2022, 14:35
DUN I LOVE pisze: 16 sty 2022, 14:13 Nie jest to sytuacja normalna oczywiście, ale nie było innego wyjścia.
Co chyba nie przeszkadza uczciwie przyznać, że rywalizacja sportowa w turnieju zdecydowanie została wypaczona i zubożona przez decyzje o charakterze typowo politycznym?
Turniej się skończył na Kill ’Em jak i moje życie okołotenisowe 😞
Awatar użytkownika
Nando

Post autor: Nando »

Nie mogę się doczekać jutrzejszego ranka i polskiego okna w eurosporcie :kocham: Jutro chyba gra tylko Hubertos z naszych i oczywiście timing jego spotkania nałoży się na spotkanie Rafy :ok:
MTT - Tytuły (8) 2024:(1) Bastad, 2023:(1) Pune, 2022:(1) Melbourne, 2021:(5) Mallorca, Wimbledon, Toronto, Antwerpia, Sztokholm

MTT - Finały (5)
2022:(4) Dubaj, Estoril, Tokio, Paryż-Bercy 2021:(1) Wiedeń
Awatar użytkownika
Damian
Moderator
Kontakt:

Post autor: Damian »

Scouting Report: Nadal Targets Slam Record, Can Medvedev & Co. Stop Him?
Spoiler:
https://www.atptour.com/en/news/austral ... ing-report

MTT - OSIĄGNIĘCIA:
MTT (Singiel) - Tytuły (36) / Finały (23)
Spoiler:
Awatar użytkownika
Damian
Moderator
Kontakt:

Nando pisze: 16 sty 2022, 19:43 Nie mogę się doczekać jutrzejszego ranka i polskiego okna w eurosporcie :kocham: Jutro chyba gra tylko Hubertos z naszych i oczywiście timing jego spotkania nałoży się na spotkanie Rafy :ok:
Wedle zapowiedzi, polskie okno dopiero około 5 rano i zapowiadana jest końcówka HH. :|

MTT - OSIĄGNIĘCIA:
Spoiler:
Awatar użytkownika
Nando

Damian pisze: 16 sty 2022, 19:46
Nando pisze: 16 sty 2022, 19:43 Nie mogę się doczekać jutrzejszego ranka i polskiego okna w eurosporcie :kocham: Jutro chyba gra tylko Hubertos z naszych i oczywiście timing jego spotkania nałoży się na spotkanie Rafy :ok:
Wedle zapowiedzi, polskie okno dopiero około 5 rano i zapowiadana jest końcówka HH. :|
Rafa pewnie też coś koło 4:30-5:00 dopiero wyjdzie.

Jakieś próby przekonania do tefałen player przez takie działanie? Mam cały czas eurosport player, wiec najwyżej tam obejrzę.
MTT - Tytuły (8) 2024:(1) Bastad, 2023:(1) Pune, 2022:(1) Melbourne, 2021:(5) Mallorca, Wimbledon, Toronto, Antwerpia, Sztokholm

MTT - Finały (5)
Awatar użytkownika
Damian
Moderator
Kontakt:

Australian Open

ObrazekObrazek

Australian Open 2022 - plan gier na poniedziałek:

Rod Laver Arena - start o 01:
Tatjana Maria 🇩🇪 vs. [5] Maria Sakkari 🇬🇷 Obrazek 🎙️Żbik
Camila Osorio 🇨🇴 vs. [13] Naomi Osaka 🇯🇵 Obrazek 🎙️Żbik

Nie przed 04:
Marcos Giron 🇺🇸 vs. [6] Rafael Nadal 🇪🇸 Obrazek 🎙️Domański

Nie przed 09:
[1] Ashleigh Barty 🇦🇺 vs. [Q] Lesia Tsurenko 🇺🇦 Obrazek 🎙️Domański
[3] Alexander Zverev 🇩🇪 vs. Daniel Altmaier 🇩🇪 Obrazek 🎙️Stopa/Sierzputowski

Margaret Court Arena - start o 01:
Fiona Ferro 🇫🇷 vs. [15] Elina Svitolina 🇺🇦 🎙️Lewandowski
Brandon Nakashima 🇺🇸 vs. [7] Matteo Berrettini 🇮🇹 Obrazek 🎙️Wolfke
Qiang Wang 🇨🇳 vs. [18] Coco Gauff 🇺🇸 Obrazek 🎙️Sidor

Nie przed 09:
Feliciano Lopez 🇪🇸 vs. John Millman 🇦🇺 Obrazek 🎙️Sidor
Alja Tomljanovic 🇦🇺 vs. [8] Paula Badosa 🇪🇸 Obrazek 🎙️Olejniczak

John Cain Arena - start o 01:
Laslo Djere 🇷🇸 vs. [14] Denis Shapovalov 🇨🇦
[10] Hubert Hurkacz 🇵🇱 vs. Egor Gerasimov 🇧🇾 Obrazek (końcówka) 🎙️Furjan/Szymanik

Nie przed 07:
[11] Sofia Kenin 🇺🇸 vs. Madison Keys 🇺🇸 Obrazek 🎙️Furjan
Jaume Munar 🇪🇸 vs. [18] Aslan Karatsev 🇷🇺 Obrazek 🎙️Lewandowski

Kia Arena - start o 01:
[22] Belinda Bencic 🇨🇭 vs. Kristina Mladenovic 🇫🇷
[17] Gael Monfils 🇫🇷 vs. Federico Coria 🇦🇷
[12] Cameron Norrie 🇬🇧 vs. Sebastian Korda 🇺🇸
[4] Barbora Krejcikova 🇨🇿 vs. Andrea Petkovic 🇩🇪 Obrazek

1573 Arena -start o 01:
[Q] Arianne Hartono 🇳🇱 vs. Amanda Anisimova 🇺🇸
[28] Karen Khachanov 🇷🇺 vs. Dennis Kudla 🇺🇸

Nie przed 05:
[9] Ons Jabeur 🇹🇳 vs. Nuria Parrizas 🇪🇸

Nie przed 07:
[LL] Salvatore Caruso 🇮🇹 vs. Miomir Kecmanovic 🇷🇸

Court 3 - start o 01:
[WC] Aleksandar Vukic 🇦🇺 vs. [30] Lloyd Harris 🇿🇦
Dayana Yastremska 🇺🇦 vs. Madison Brengle 🇺🇸

Nie przed 05:
[24] Viktoria Azarenka 🇧🇾 vs. Panna Udvardy 🇭🇺

Nie przed 07:
[Q] Yannick Hanfmann 🇩🇪 vs. [WC] Thanasi Kokkinakis 🇦🇺

Court 5 - start o 01:
Radu Albot 🇲🇩 [Q] vs. Yoshihito Nishioka 🇯🇵
Tereza Martincova 🇨🇿 vs. Lauren Davis 🇺🇸
Anhelina Kalinina 🇺🇦 vs. [21] Jessica Pegula 🇺🇸

Nie przed 06:
Oscar Otte 🇩🇪 vs. [WC] Chun-Hsin Tseng 🇹🇼

Court 6 - start o 01:
Anastasia Potapova 🇷🇺 vs. [30] Camila Giorgi 🇮🇹
[32] Sara Sorribes 🇪🇸 32 vs. Kirsten Flipkens 🇧🇪
[Q] Tomas Etcheverry 🇦🇷 vs. [19] Pablo Carreño 🇪🇸

Nie przed 06:
Tallon Griekspoor 🇳🇱 vs. Fabio Fognini 🇮🇹

Court 7 - start o 01:
[31] Carlos Alcaraz 🇪🇸 vs. [Q] Alejandro Tabilo 🇨🇱
James Duckworth 🇦🇺 vs. Adrian Mannarino 🇫🇷
[Q] Viktoria Kuzmova 🇸🇰 vs. [WC] Xiyu Wang 🇨🇳
Saisai Zheng 🇨🇳 vs. [Q] Martina Trevisan 🇮🇹

Court 8 - start o 01:
Aliaksandra Sasnovich 🇧🇾 vs. [Q] Q. Zheng 🇨🇳
Diane Parry 🇫🇷 [WC] vs. Marta Kostyuk 🇺🇦
Corentin Moutet 🇫🇷 vs. [WC] Lucas Pouille 🇫🇷
Petra Martic 🇭🇷 vs. Jil Teichmann 🇨🇭

Court 12 - start o 01:
Holger Rune 🇩🇰 vs. Soonwon Kwon 🇰🇷
Alexander Bublik 🇰🇿 vs. [LL] Ernesto Escobedo 🇺🇸
Elena Ruse 🇷🇴 vs. Jasmine Paolini 🇮🇹

Court 13 - start o 01:
Facundo Bagnis 🇦🇷 vs. [16] Cristian Garin 🇨🇱
[28] Veronika Kudermetova 🇷🇺 vs. Claire Liu 🇺🇸

Nie przed 05:
Donna Vekic 🇭🇷 vs. Alison Riske 🇺🇸

Nie przed 07:
[23] Reilly Opelka 🇺🇸 vs. Kevin Anderson 🇿🇦

Court 14 - start o 01:
Marton Fucsovics 🇭🇺 vs. Dusan Lajovic 🇷🇸
Maryna Zanevska 🇧🇪 vs. Kaja Juvan 🇭🇷
[Q] Nikola Milojevic 🇷🇸 vs. Mackenzie Mcdonald 🇺🇸
Greet Minnen 🇧🇪 vs. Jaqueline Cristian 🇷🇴

Court 15 - start o 01:
Benjamin Bonzi 🇫🇷 vs. Peter Gojowczyk 🇩🇪
Bernarda Pera 🇺🇸 vs. Ekaterina Alexandrova 🇷🇺
Dominik Koepfer 🇩🇪 vs. Carlos Taberner 🇪🇸

Court 16 - start o 01:
Yulia Putintseva 🇰🇿 vs. Harmony Tan 🇫🇷
[WC] Stefan Kozlov 🇺🇸 vs. Jiri Vesely 🇨🇿
Varvara Gracheva 🇷🇺 vs. [Q] Lucia Bronzetti 🇮🇹
Sam Querrey 🇺🇸 vs. [25] Lorenzo Sonego 🇮🇹

Court 17 - start o 01:
Federico Delbonis 🇦🇷 vs. Pedro Martinez 🇪🇸
Alison van Uytvanck 🇧🇪 vs. [Q] Cristina Bucsa 🇪🇸
Anna Schmiedlova 🇸🇮 vs. [26] Jelena Ostapenko 🇱🇻
[Q] Mikhail Kukushkin 🇰🇿 vs. Tommy Paul 🇺🇸

Wszystkie mecze dostępne w: Obrazek

MTT - OSIĄGNIĘCIA:
Spoiler:
Awatar użytkownika
CajraX

Post autor: CajraX »

Kiefer pisze: 16 sty 2022, 19:01 ...Trochę nawet zasmucił mnie @Kamileki, który napisał, że w czasie turnieju ma nie być testowania. Naprawdę szkoda, taki cyrk chętnie bym zobaczył, walkower w finale byłby idealnym podsumowaniem tego wariactwa. :kocham:
No ale może jakiś bodziec spowoduje, że się bardziej wkręcę, 2 kuponiki już poszły, a to zawsze mobilizuje do obserwacji, poza tym turnieju kobiecego akcja z Novakiem nie dotyka, a tam może być ciekawie.
Z pragnieniem zobaczenia cyrku łączę się całkowicie ;) Naprawdę szkoda, że pewnie nic takiego się nie stanie.
Ja postawiłem wiadomo na kogo, ale tym razem bez podatku ;-D
Awatar użytkownika
Bombardiero

Post autor: Bombardiero »

Zapomniałem już, jak wygląda sprawa z Eurosport Playerem, którego jeszcze subskrybuję, ale dawno nie korzystałem. Wiecie może, czy da się tam oglądać powtórki wszystkich spotkań z kortów, na których są kamery? Niestety, chyba nie dam rady się podłączać od 1:00. :(
MTT - tytuły (14):
2025
: Marsylia; 2024: Monte Carlo, Rotterdam; 2023: Toronto; 2022: Montreal, Newport, Eastbourne, Queen's Club, Madryt, Monachium; 2021: Metz, US Open, Parma, Barcelona

MTT - finały(10):
2024: Antwerpia, Montreal, Halle; 2022: Bazylea, Atlanta, Barcelona, Indian Wells; 2021: WTF, Antwerpia, Roland Garros
Awatar użytkownika
Damian
Moderator
Kontakt:

Day 1 Preview: Zverev Has Golden Feeling; Nadal Guns For 21
Spoiler:
https://www.atptour.com/en/news/zverev- ... pen-action

MTT - OSIĄGNIĘCIA:
Spoiler:
Awatar użytkownika
Damian
Moderator
Kontakt:

Bombardiero pisze: 16 sty 2022, 19:49 Zapomniałem już, jak wygląda sprawa z Eurosport Playerem, którego jeszcze subskrybuję, ale dawno nie korzystałem. Wiecie może, czy da się tam oglądać powtórki wszystkich spotkań z kortów, na których są kamery? Niestety, chyba nie dam rady się podłączać od 1:00. :(
Tak jest, wszystkie powtórki dostępne przez co najmniej kilkanaście dni.

MTT - OSIĄGNIĘCIA:
Spoiler:
Awatar użytkownika
Nando

Bombardiero pisze: 16 sty 2022, 19:49 Zapomniałem już, jak wygląda sprawa z Eurosport Playerem, którego jeszcze subskrybuję, ale dawno nie korzystałem. Wiecie może, czy da się tam oglądać powtórki wszystkich spotkań z kortów, na których są kamery? Niestety, chyba nie dam rady się podłączać od 1:00. :(
W poprzednich dwóch latach - dało się nawet po turnieju, więc pewnie tak.

Witek na Rafe :o

MTT - Finały (5)
hokej

Post autor: hokej »

Jacques D. pisze: 16 sty 2022, 18:54
jaccol55 pisze: 16 sty 2022, 16:48
Jacques D. pisze: 16 sty 2022, 16:08 (...) naprawdę tak trudno zrozumieć, że KAŻDA ingerencja polityki w sport (podobnie jak w inne dziedziny, np.naukę, sztukę) jest zła i szkodliwa dla tych dziedzin, niezależnie od tego, czy jest czyniona z politycznie słusznych, czy też niesłusznych pobudek?
Jest zła, ale dopóki imprezy sportowe rozgrywane są w państwach, to nic na to nie poradzisz. Kraje kształtują politykę wedle własnego uznania i jako osoba z zewnątrz, musisz się nagiąć albo zostać w domu.
Na tej zasadzie można by w ogóle zamknąć forum i wszystkie fora, bo te opinie nie mają żadnej użyteczności praktycznej.

Po co krytykować Djokovicia za nieuczciwe i bezsensowne zachowanie (z czym się zgadzam) i tak go zapewne nie zmieni, a już na pewno nie pod wpływem naszych wynurzeń.

Po co narzekać, że nawierzchnie za wolne, federacje i tak mają to w dupie, i jeszcze bardziej je zwolnią.

Po co jęczeć, że Federer to mentalna oferma i biadolić nad 40-15, i tak prędzej zrobi kolejne niż się ogarnie.

I tak dalej, i tak dalej.

I co do robienia z Djokovicia męczennika, to jak najbardziej prawda. Cała ta drama i wydłużony do granic możliwości cyrk z decyzją ws deportacji są idealnie na rękę Djokoviciowi, jego rodzicom i naprawdę mogą go wykreować jako antysystemową gwiazdę. Jeśli więc wspaniały australijski rząd tak bardzo boi się strasznych antyszczepionkowców, to właśnie zadziałał idealnie na ich korzyść.
Kolejna, jakże ślicznie napisana odpowiedź na twierdzenie z cytatu, która ma tyle wspólnego z cytowaną opinią, co nosorożec z baletem.

Pozwól więc, że w imieniu @jaccol55 napiszę to mniej wyszukanymi słowy - jeśli zaproszony na przyjęcie gość nasra Ci na środku salonu, to w zależności od przyjętych u Gospodarza zasad albo wyrzucisz go oknem, albo drzwiami. Natomiast dyskusja czy kazać mu to wcześniej zeżreć jest o tyle twórcza, że może się przyczynić do rozpowszechnienia zasad powszechnie stosowanych w tego typu sytuacjach.
Mam nadzieję, że pomogłem w zrozumieniu tekstu, siadaj, trzy minus.
Awatar użytkownika
Nando

Dwa pojedynki które zamierzałem śledzić i dwóch moich ulubionych komentatorów na nie - Wolfke i Domański :-)

MTT - Finały (5)
Awatar użytkownika
Bombardiero

Post autor: Bombardiero »

@Damian, @Nando, dziękuję Panowie. :)
MTT - tytuły (14):
2025
: Marsylia; 2024: Monte Carlo, Rotterdam; 2023: Toronto; 2022: Montreal, Newport, Eastbourne, Queen's Club, Madryt, Monachium; 2021: Metz, US Open, Parma, Barcelona

MTT - finały(10):
2024: Antwerpia, Montreal, Halle; 2022: Bazylea, Atlanta, Barcelona, Indian Wells; 2021: WTF, Antwerpia, Roland Garros
Bialas55

Post autor: Bialas55 »

Wspomnicie moje słowa, że wygra to grzebacz.
Awatar użytkownika
Jacques D.

Post autor: Jacques D. »

hokej pisze: 16 sty 2022, 19:53 Mam nadzieję, że pomogłem w zrozumieniu tekstu, siadaj, trzy minus.
To się zadziało w twojej wyobraźni. Teraz wytłumaczę ci, co dzieje się w rzeczywistości. Z naszej dwójki wyłącznie ja posiadam kompetencje - zawodowe, ale i, nawiasem mówiąc, intelektualne (co znakomicie ilustruje poziom wywodu w twoim ostatnim poście) - żeby oceniać czyjekolwiek rozumienie (i formułowanie) tekstu. Twoje oceniam na poniżej 30% w realiach obecnej matury z polskiego, która stoi na, być może, najbardziej żenującym poziomie w historii. Czyli, niestety, podobnie do wielu uczniów, których diagnozuję pod tym kątem na początku każdego kolejnego roku. Różnica polega na tym, iż oni mają, praktycznie zawsze, pewien niewykorzystany potencjał (czasem naprawdę spory) i perspektywy na to, by wykorzystać go i choć trochę się poprawić (co, zresztą, na koniec każdego kolejnego roku praktycznie zawsze się dzieje). Ty ów potencjał masz nieporównywalnie mniejszy (jeśli w ogóle jakiś) i, co za tym idzie, zerowe szanse na poprawę.
I know the pieces fit.
Spoiler:
Zablokowany