Ależ wierzę, egzamin w naszej edukacji jest w stanie zdać średnio inteligentna pacynka z komputerem. Ale że tylko egzamin? Cóż za pauperyzacja misji życiowej, współczuję.Jacques D. pisze: ↑16 sty 2022, 22:53Generalnie mam zasadę, że nie dyskutuję z ludźmi, których posty prezentują taki poziom, ale uczynię wyjątek. Otóż mój post przekazywał (to tak a propos czytania ze zrozumieniem), że ci ludzie przychodzą do mnie z taką a nie inną (zazwyczaj ubogą) wiedzą. Mój udział w ich niewiedzy jest więc raczej skromny, skoro to najczęściej uczniowie 8kl/licealiści, którzy mnie nigdy wcześniej nie widzieli. Moim zadaniem jest więc doprowadzić ich do stanu egzaminacyjnej używalności, co najczęściej mi się jednak udaje (w to ostatnie oczywiście pewnie i tak nie uwierzysz).
Australian Open 2022
Re: Australian Open 2022
Skończmy już z tym Djokovicem emocjonujący się tenisem.
- DUN I LOVE
- Administrator
Five Challenger Stars To Watch At The Australian Open
https://www.atptour.com/en/news/austral ... r-to-watch
Spoiler:
MTT - OSIĄGNIĘCIA:
MTT (Singiel) - Tytuły (36) / Finały (23)
Spoiler:
- Jacques D.
Nie wiem, jak to jest u ciebie, ale moja misja życiowa realizuje się na różnych polach - nie zamierzam ich opisywać, bo i tak byś nie zrozumiał (z powodów światopoglądowo - etycznych nawet bardziej niż intelektualnych). Praca jest tylko jednym z nich i to zdecydowanie nie najważniejszym. Natomiast, samo uczenie, przekazywanie wiedzy w różnych swoich aspektach - nie tylko przygotowaniu do egzaminów/konkursów, ale też pomocy w trudnościach i przede wszystkim rozwoju talentów jest oczywiście misją niezwykle szlachetną i jedną z ważniejszych w życiu społecznym w ogóle. Jednym z symboli patologii i idiotyzmu naszych czasów jest to, że nauczyciel jest postrzegany jako oderwany od rzeczywistości, smętny frajer i życiowa oferma.hokej pisze: ↑16 sty 2022, 23:09Ależ wierzę, egzamin w naszej edukacji jest w stanie zdać średnio inteligentna pacynka z komputerem. Ale że tylko egzamin? Cóż za pauperyzacja misji życiowej, współczuję.Jacques D. pisze: ↑16 sty 2022, 22:53Generalnie mam zasadę, że nie dyskutuję z ludźmi, których posty prezentują taki poziom, ale uczynię wyjątek. Otóż mój post przekazywał (to tak a propos czytania ze zrozumieniem), że ci ludzie przychodzą do mnie z taką a nie inną (zazwyczaj ubogą) wiedzą. Mój udział w ich niewiedzy jest więc raczej skromny, skoro to najczęściej uczniowie 8kl/licealiści, którzy mnie nigdy wcześniej nie widzieli. Moim zadaniem jest więc doprowadzić ich do stanu egzaminacyjnej używalności, co najczęściej mi się jednak udaje (w to ostatnie oczywiście pewnie i tak nie uwierzysz).
I know the pieces fit.
Spoiler:
Australian Open

Australian Open 2022 - drabinka turnieju deblowego:
[1] Nikola Mektic
/ Mate Pavic
vs Facundo Bagnis
/ Federico Delbonis
[WC] Alex Bolt
/ James McCabe
vs [WC] Thanasi Kokkinakis
/ Nick Kyrgios
Dominik Koepfer
/ Jan-Lennard Struff
vs Filip Krajinovic
/ Matej Sabanov
Tomislav Brkic
/ Nikola Cacic
vs [15] Ariel Behar
/ Gonzalo Escobar
[11] Sander Gille
/ Joran Vliegen
vs Benjamin Bonzi
/ Arthur Rinderknech
[WC] Jason Kubler
/ Christopher O'Connell
vs Alejandro Davidovich Fokina
/ Jaume Munar
Laslo Djere
/ Stefano Travaglia
vs Roberto Carballes Baena
/ Hugo Gaston
Nicholas Monroe
/ Frances Tiafoe
vs [6] Tim Puetz
/ Michael Venus
[3] Marcel Granollers
/ Horacio Zeballos
vs Marton Fucsovics
/ Tommy Paul
Mackenzie McDonald
/ John Millman
vs Jonny O'Mara
/ Andrei Vasilevski
Pablo Andujar
/ Pedro Martinez
vs Dusan Lajovic
/ Ivan Sabanov
Robin Haase
/ Botic van de Zandschulp
vs [14] Marcelo Arevalo
/ Jean-Julien Rojer
[11] Kevin Krawietz
/ Andreas Mies
vs Santiago Gonzalez
/ Andres Molteni
[WC] Andrew Harris
/ Aleksandar Vukic
vs Austin Krajicek
/ Sam Querrey
Matt Reid
/ Jordan Thompson
vs [WC] Rinky Hijikata
/ Tristan Schoolkate
Luke Saville
/ John-Patrick Smith
vs [5] John Peers
/ Filip Polasek
[7] Nicolas Mahut
/ Fabrice Martin
vs Aleksandr Nedovyesov
/ Aisam-Ul-Haq Qureshi
Marcos Giron
/ Soonwoo Kwon
vs Alexander Bublik
/ Jan Zieliński
Carlos Alcaraz
/ Pablo Carreno Busta
vs Gianluca Mager
/ Lorenzo Musetti
Romain Arneodo
/ Benoit Paire
vs [10] Wesley Koolhof
/ Neal Skupski
[13] Raven Klaasen
/ Ben McLachlan
vs Matwe Middelkoop
/ Philipp Oswald
Dominic Inglot
/ Ken Skupski
vs Tallon Griekspoor
/ Andrea Vavassori
Jonathan Erlich
/ Andre Goransson
vs Matthew Ebden
/ Max Purcell 
Lloyd Harris
/ Alexei Popyrin
vs [4] Juan Sebastian Cabal
/ Robert Farah
[8] Jamie Murray
/ Bruno Soares
vs James Duckworth
/ Marc Polmans
Lloyd Glasspool
/ Harri Heliovaara
vs Federico Coria
/ Albert Ramos-Vinolas
Rafael Matos
/ Felipe Meligeni Rodrigues Alves
vs Simone Bolelli
/ Fabio Fognini
Adrian Mannarino
/ Hugo Nys
vs [9] Ivan Dodig
/ Marcelo Melo
[16] Andrey Golubev
/ Franko Skugor
vs [WC] Dane Sweeny
/ Li Tu
Rohan Bopanna
/ Edouard Roger-Vasselin
vs [WC] Treat Huey
/ Christopher Rungkat
Marcus Daniell
/ Frederik Nielsen
vs Aslan Karatsev
/ Artem Sitak 
Nikoloz Basilashvili
/ Miomir Kecmanovic
vs [2] Rajeev Ram
/ Joe Salisbury 

Australian Open 2022 - drabinka turnieju deblowego:
[1] Nikola Mektic
[WC] Alex Bolt
Dominik Koepfer
Tomislav Brkic
[11] Sander Gille
[WC] Jason Kubler
Laslo Djere
Nicholas Monroe
[3] Marcel Granollers
Mackenzie McDonald
Pablo Andujar
Robin Haase
[11] Kevin Krawietz
[WC] Andrew Harris
Matt Reid
Luke Saville
[7] Nicolas Mahut
Marcos Giron
Carlos Alcaraz
Romain Arneodo
[13] Raven Klaasen
Dominic Inglot
Jonathan Erlich
Lloyd Harris
[8] Jamie Murray
Lloyd Glasspool
Rafael Matos
Adrian Mannarino
[16] Andrey Golubev
Rohan Bopanna
Marcus Daniell
Nikoloz Basilashvili
MTT - OSIĄGNIĘCIA:
Spoiler:
Kokkinakis/Kyrgios Potential Second-Round Foes For Mektic/Pavic
https://www.atptour.com/en/news/austral ... es-preview
Spoiler:
MTT - OSIĄGNIĘCIA:
Spoiler:
Właśnie się tak zastanawiam, kiedy się ta gównoburza skończy. Trwa to już dość długo, ale widać, że emocje sięgają zenitu. Mnie osobiście sam wyrok nie zdziwił. Po pierwszym wstępnym posiedzeniu, które odbyło się dzień przed rozprawą główną jasnym było, że Djokovic nie ma wielkich szans. Może dlatego nie miałem większego problemu, gdy ostateczny wyrok zapadł. Zresztą pisałem o tym w krótkim komentarzu zamieszczonym w tym wątku. Więc nie jest tak, że chce tu zgrywać kozaka, który zarzeka się post factum, że wszystko przewidział. Gdyby strona rządowa zakwestionowała legalność działań Serba w procesie ubiegania się o wizę, jego prawnicy mieliby jakiś punkt zaczepienia. A skoro argumentacja skupiała się na ogólnych obawach, co do wpływu Nowaka na Australijczyków, niewiele dało się ugrać. Na koniec sąd stwierdził, że nie jest władny cofnąć decyzji strony rządowej, bo w tym trybie w ogóle nie rozpatruje jej zasadności, tylko czy została wydana legalnie. Gdyby przykładowo skupili się na braku informacji w formularzu wizowym co do pobytu w Hiszpanii i to było podstawą anulacji wizy, w takim wypadku prawnicy mogli znaleźć odpowiednie paragrafy, pokazujące, że taka przyczyna jest niezgodna z prawem. Czy to by zmieniło werdykt? Trudno teraz stwierdzić, ale szanse byłyby większe.
Biedaszlem biedaszlemem, ale zerknę czasem na to, co tam się dzieje. Dla mnie problem nie polega tylko na braku Djokovica. W ciągu tego ostatniego tygodnia przestałem kibicować Nadalowi, który niepotrzebnie się uzewnętrzniał i dolewał oliwy do ognia. No ale spoko. To tylko sport, a ja jestem tylko kibicem w kapciach. Są ciekawsze zajęcia niż śledzenie rozgrywek sportowych. Na pewno będę śledził poczynania Polaków, czyli najprawdopodobniej w drugim tygodniu zmagań w Melbourne ograniczę się już tylko do sprawdzania wyników.
p.s. Nie wchodzę w żadne dyskusje. Napisałem ten przydługawy post, tylko dlatego, żeby zabić czas do rozpoczęcia meczu Hurkacza. A przejrzałem już wszystkie dzisiejsze partie szachowe turnieju w Wijk aan Zee.
Biedaszlem biedaszlemem, ale zerknę czasem na to, co tam się dzieje. Dla mnie problem nie polega tylko na braku Djokovica. W ciągu tego ostatniego tygodnia przestałem kibicować Nadalowi, który niepotrzebnie się uzewnętrzniał i dolewał oliwy do ognia. No ale spoko. To tylko sport, a ja jestem tylko kibicem w kapciach. Są ciekawsze zajęcia niż śledzenie rozgrywek sportowych. Na pewno będę śledził poczynania Polaków, czyli najprawdopodobniej w drugim tygodniu zmagań w Melbourne ograniczę się już tylko do sprawdzania wyników.
p.s. Nie wchodzę w żadne dyskusje. Napisałem ten przydługawy post, tylko dlatego, żeby zabić czas do rozpoczęcia meczu Hurkacza. A przejrzałem już wszystkie dzisiejsze partie szachowe turnieju w Wijk aan Zee.

Ostatnio zmieniony 17 sty 2022, 0:07 przez Marcelo, łącznie zmieniany 2 razy.
2025 = Stuttgart - (F, PF, PF) - WTA 500 - Ostapenko - Sabalenka 2-0, Sabalenka - Paolini 2-0, Ostapenko - Aleksandrowa 2-0; 2024 = Paryż - (F, ĆF, ĆF) - ATP Masters 1000 Zverev - Humbert 2-0, Chaczanow - Dimitrow 2-0, Humbert - Thompson 2-0; Halle - (F) - ATP 500 Sinner - Hurkacz 2-0 2023 = Sztokholm - (F) - ATP 250 Monfils - Kotow 2-1; Madryt - (4R, 3R) - ATP Masters 1000 Alcaraz - Zverev 2-0, Tsitsipas - Báez 2-1 - (ĆF ,4R) - WTA 1000 Sakkari - Begu 2-1, Świątek - Aleksandrowa 2-1 2022 = Turyn - (PF) - ATP Finals Djoković - Fritz 2-0; Barcelona - (F) - ATP 500 Alcaraz - Carreño-Busta 2-0
- Jacques D.
Wsteczne odliczanie.
Tytuły (30):
2025: Miami 2024: Montreal, Bazylea 2023: Wiedeń 2022: Miami, Astana, Bazylea, WTF Turyn 2021: Monte Carlo, Madryt, Winston-Salem 2019: Newport, US Open, 2018: Brisbane, Quito, Indian Wells, Monte Carlo, Monachium, Roland Garros, 2017: Auckland, Waszyngton, Shenzen, 2015: Doha, Sydney, Houston, Roland Garros, 2013: US Open, 2012: Nicea, 2011: Los Angeles, WTF Londyn, Wcześniej: Za słaba era, żeby coś wpisywać.
Finały (38):
2025: Barcelona 2024: Brisbane, Cordoba, Estoril, WTF Turyn 2023: Auckland, Rotterdam, Dubaj, Barcelona 2022: Rotterdam, Monte Carlo, Monachium, Rzym, Newport, Hamburg, Gijon 2021: Monachium, Rzym, 2020: Rzym, Antwerpia, 2019: Rotterdam, Rzym, Roland Garros, 2018: Halle, 2017: Stuttgart, 2016: Tokio, Shanghai, Bazylea, 2015: Wiedeń, WTF Londyn, 2014: Doha, 2013: Cincinnati, 2012: Monte Carlo, Roland Garros, Sztokholm, 2011: Marsylia, Monte Carlo, Wimbledon, US Open, Wcześniej: Za słaba era, żeby coś wpisywać.
2025: Miami 2024: Montreal, Bazylea 2023: Wiedeń 2022: Miami, Astana, Bazylea, WTF Turyn 2021: Monte Carlo, Madryt, Winston-Salem 2019: Newport, US Open, 2018: Brisbane, Quito, Indian Wells, Monte Carlo, Monachium, Roland Garros, 2017: Auckland, Waszyngton, Shenzen, 2015: Doha, Sydney, Houston, Roland Garros, 2013: US Open, 2012: Nicea, 2011: Los Angeles, WTF Londyn, Wcześniej: Za słaba era, żeby coś wpisywać.
Finały (38):
2025: Barcelona 2024: Brisbane, Cordoba, Estoril, WTF Turyn 2023: Auckland, Rotterdam, Dubaj, Barcelona 2022: Rotterdam, Monte Carlo, Monachium, Rzym, Newport, Hamburg, Gijon 2021: Monachium, Rzym, 2020: Rzym, Antwerpia, 2019: Rotterdam, Rzym, Roland Garros, 2018: Halle, 2017: Stuttgart, 2016: Tokio, Shanghai, Bazylea, 2015: Wiedeń, WTF Londyn, 2014: Doha, 2013: Cincinnati, 2012: Monte Carlo, Roland Garros, Sztokholm, 2011: Marsylia, Monte Carlo, Wimbledon, US Open, Wcześniej: Za słaba era, żeby coś wpisywać.
On sobie ostatnio lubi popier*olić na różne tematy i głupoty powypisywać.
MTT - Tytuły (8) 2024:(1) Bastad, 2023:(1) Pune, 2022:(1) Melbourne, 2021:(5) Mallorca, Wimbledon, Toronto, Antwerpia, Sztokholm
MTT - Finały (5)
2022:(4) Dubaj, Estoril, Tokio, Paryż-Bercy 2021:(1) Wiedeń
MTT - Finały (5)
Startujemy !
MTT - Tytuły (8) 2024:(1) Bastad, 2023:(1) Pune, 2022:(1) Melbourne, 2021:(5) Mallorca, Wimbledon, Toronto, Antwerpia, Sztokholm
MTT - Finały (5)
MTT - Finały (5)
- DUN I LOVE
- Administrator
Danił to bierze 
Chmury nad Melbourne, pojawią się łzy za Nowakiem?

Chmury nad Melbourne, pojawią się łzy za Nowakiem?
MTT - Finały (5)
MTT - Finały (5)
- DUN I LOVE
- Administrator
Też bardzo ok.
Holger Rune jako pierwszy wygrał gema na AO22.
Dobranoc.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
MTT - Finały (5)
MTT - Finały (5)
Tępota na twarzy, tępota w grze, chyba nie będę fanem Nakashimy. Beret ze sraczką, ledwo biega, a dalej z przodu w tym meczu.
- DUN I LOVE
- Administrator
Oddawałem głos do studia, kiedy Rune wygrywał gema. Później wziął jeszcze 2 sety, ale w turnieju już go nie ma. To tak z kronikarskiego obowiązku.
Garin z Bagnisem zagrali 4,5 godzinny mecz, Beret męczy bułę, Monfils i Alcaraz uwinęli się błyskawicznie i chyba mogą mieć spore oczekiwania co do tego turnieju.
Gdzie jest polskie okno?
Garin z Bagnisem zagrali 4,5 godzinny mecz, Beret męczy bułę, Monfils i Alcaraz uwinęli się błyskawicznie i chyba mogą mieć spore oczekiwania co do tego turnieju.
Z kolei Pan Sebastian Korda bardzo ładnie. Miał jego mecz z Norrim potencjał na niespodziankę, ale chyba nie na aż taką demolkę jak w dwóch pierwszych setach.
Gdzie jest polskie okno?
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Hubert zamiast pewnego 3:0 pewnie wda sie w orke i przerznie w 5 
Nadal pewnie, ale rywal kiepski.

Nadal pewnie, ale rywal kiepski.
Ostatnio zmieniony 17 sty 2022, 6:07 przez bogas1985, łącznie zmieniany 1 raz.