Australian Open 2022

Obrazek
hokej

Re: Australian Open 2022

Post autor: hokej »

Jacques D. pisze: 16 sty 2022, 22:53
hokej pisze: 16 sty 2022, 22:20 I nie wyprowadzi, diagnoza doskonała. A wiesz co w tym wszystkim jest najlepsze? To, że Zeus nie dostrzega swojego udziału w "produkcji" tychże nieduczonych poddanych. Taki geniusz, a nie potrafi nic przekazać.
Generalnie mam zasadę, że nie dyskutuję z ludźmi, których posty prezentują taki poziom, ale uczynię wyjątek. Otóż mój post przekazywał (to tak a propos czytania ze zrozumieniem), że ci ludzie przychodzą do mnie z taką a nie inną (zazwyczaj ubogą) wiedzą. Mój udział w ich niewiedzy jest więc raczej skromny, skoro to najczęściej uczniowie 8kl/licealiści, którzy mnie nigdy wcześniej nie widzieli. Moim zadaniem jest więc doprowadzić ich do stanu egzaminacyjnej używalności, co najczęściej mi się jednak udaje (w to ostatnie oczywiście pewnie i tak nie uwierzysz).
Ależ wierzę, egzamin w naszej edukacji jest w stanie zdać średnio inteligentna pacynka z komputerem. Ale że tylko egzamin? Cóż za pauperyzacja misji życiowej, współczuję.
Awatar użytkownika
juniorro

Post autor: juniorro »

Skończmy już z tym Djokovicem emocjonujący się tenisem.
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Post autor: DUN I LOVE »

juniorro pisze: 16 sty 2022, 23:10 Skończmy już z tym Djokovicem emocjonujący się tenisem.
:ok: Tak trzymać.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Damian
Moderator
Kontakt:

Post autor: Damian »

Five Challenger Stars To Watch At The Australian Open
Spoiler:
https://www.atptour.com/en/news/austral ... r-to-watch

MTT - OSIĄGNIĘCIA:
MTT (Singiel) - Tytuły (36) / Finały (23)
Spoiler:
Awatar użytkownika
Jacques D.

Post autor: Jacques D. »

hokej pisze: 16 sty 2022, 23:09
Jacques D. pisze: 16 sty 2022, 22:53
hokej pisze: 16 sty 2022, 22:20 I nie wyprowadzi, diagnoza doskonała. A wiesz co w tym wszystkim jest najlepsze? To, że Zeus nie dostrzega swojego udziału w "produkcji" tychże nieduczonych poddanych. Taki geniusz, a nie potrafi nic przekazać.
Generalnie mam zasadę, że nie dyskutuję z ludźmi, których posty prezentują taki poziom, ale uczynię wyjątek. Otóż mój post przekazywał (to tak a propos czytania ze zrozumieniem), że ci ludzie przychodzą do mnie z taką a nie inną (zazwyczaj ubogą) wiedzą. Mój udział w ich niewiedzy jest więc raczej skromny, skoro to najczęściej uczniowie 8kl/licealiści, którzy mnie nigdy wcześniej nie widzieli. Moim zadaniem jest więc doprowadzić ich do stanu egzaminacyjnej używalności, co najczęściej mi się jednak udaje (w to ostatnie oczywiście pewnie i tak nie uwierzysz).
Ależ wierzę, egzamin w naszej edukacji jest w stanie zdać średnio inteligentna pacynka z komputerem. Ale że tylko egzamin? Cóż za pauperyzacja misji życiowej, współczuję.
Nie wiem, jak to jest u ciebie, ale moja misja życiowa realizuje się na różnych polach - nie zamierzam ich opisywać, bo i tak byś nie zrozumiał (z powodów światopoglądowo - etycznych nawet bardziej niż intelektualnych). Praca jest tylko jednym z nich i to zdecydowanie nie najważniejszym. Natomiast, samo uczenie, przekazywanie wiedzy w różnych swoich aspektach - nie tylko przygotowaniu do egzaminów/konkursów, ale też pomocy w trudnościach i przede wszystkim rozwoju talentów jest oczywiście misją niezwykle szlachetną i jedną z ważniejszych w życiu społecznym w ogóle. Jednym z symboli patologii i idiotyzmu naszych czasów jest to, że nauczyciel jest postrzegany jako oderwany od rzeczywistości, smętny frajer i życiowa oferma.
I know the pieces fit.
Spoiler:
Awatar użytkownika
Kiefer

Post autor: Kiefer »

Nando pisze: 16 sty 2022, 20:42
Ale Pan Andrzej odleciał. :D
Awatar użytkownika
Damian
Moderator
Kontakt:

Australian Open

ObrazekObrazek

Australian Open 2022 - drabinka turnieju deblowego:

[1] Nikola Mektic 🇭🇷 / Mate Pavic 🇭🇷 vs Facundo Bagnis 🇦🇷 / Federico Delbonis 🇦🇷
[WC] Alex Bolt 🇦🇺 / James McCabe 🇦🇺 vs [WC] Thanasi Kokkinakis 🇦🇺 / Nick Kyrgios 🇦🇺
Dominik Koepfer 🇩🇪 / Jan-Lennard Struff 🇩🇪 vs Filip Krajinovic 🇷🇸 / Matej Sabanov 🇷🇸
Tomislav Brkic 🇧🇦 / Nikola Cacic 🇷🇸 vs [15] Ariel Behar 🇺🇾 / Gonzalo Escobar 🇪🇨
[11] Sander Gille 🇧🇪 / Joran Vliegen 🇧🇪 vs Benjamin Bonzi 🇫🇷 / Arthur Rinderknech 🇫🇷
[WC] Jason Kubler 🇦🇺 / Christopher O'Connell 🇦🇺 vs Alejandro Davidovich Fokina 🇪🇸 / Jaume Munar 🇪🇸
Laslo Djere 🇷🇸 / Stefano Travaglia 🇮🇹 vs Roberto Carballes Baena 🇪🇸 / Hugo Gaston 🇫🇷
Nicholas Monroe 🇺🇸 / Frances Tiafoe 🇺🇸 vs [6] Tim Puetz 🇩🇪 / Michael Venus 🇳🇿

[3] Marcel Granollers 🇪🇸 / Horacio Zeballos 🇦🇷 vs Marton Fucsovics 🇭🇺 / Tommy Paul 🇺🇸
Mackenzie McDonald 🇺🇸 / John Millman 🇦🇺 vs Jonny O'Mara 🇬🇧 / Andrei Vasilevski 🇧🇾
Pablo Andujar 🇪🇸 / Pedro Martinez 🇪🇸 vs Dusan Lajovic 🇷🇸 / Ivan Sabanov 🇷🇸
Robin Haase 🇳🇱 / Botic van de Zandschulp 🇳🇱 vs [14] Marcelo Arevalo 🇸🇻 / Jean-Julien Rojer 🇳🇱
[11] Kevin Krawietz 🇩🇪 / Andreas Mies 🇩🇪 vs Santiago Gonzalez 🇲🇽 / Andres Molteni 🇦🇷
[WC] Andrew Harris 🇦🇺 / Aleksandar Vukic 🇦🇺 vs Austin Krajicek 🇺🇸 / Sam Querrey 🇺🇸
Matt Reid 🇦🇺 / Jordan Thompson 🇦🇺 vs [WC] Rinky Hijikata 🇦🇺 / Tristan Schoolkate 🇦🇺
Luke Saville 🇦🇺 / John-Patrick Smith 🇦🇺 vs [5] John Peers 🇦🇺 / Filip Polasek 🇸🇰

[7] Nicolas Mahut 🇫🇷 / Fabrice Martin 🇫🇷 vs Aleksandr Nedovyesov 🇰🇿 / Aisam-Ul-Haq Qureshi 🇵🇰
Marcos Giron 🇺🇸 / Soonwoo Kwon 🇰🇷 vs Alexander Bublik 🇰🇿 / Jan Zieliński 🇵🇱
Carlos Alcaraz 🇪🇸 / Pablo Carreno Busta 🇪🇸 vs Gianluca Mager 🇮🇹 / Lorenzo Musetti 🇮🇹
Romain Arneodo 🇲🇨 / Benoit Paire 🇫🇷 vs [10] Wesley Koolhof 🇳🇱 / Neal Skupski 🇬🇧
[13] Raven Klaasen 🇿🇦 / Ben McLachlan 🇯🇵 vs Matwe Middelkoop 🇳🇱 / Philipp Oswald 🇦🇹
Dominic Inglot 🇬🇧 / Ken Skupski 🇬🇧 vs Tallon Griekspoor 🇳🇱 / Andrea Vavassori 🇮🇹
Jonathan Erlich 🇮🇱 / Andre Goransson 🇸🇪 vs Matthew Ebden 🇦🇺 / Max Purcell 🇦🇺
Lloyd Harris 🇿🇦 / Alexei Popyrin 🇦🇺 vs [4] Juan Sebastian Cabal 🇨🇴 / Robert Farah 🇨🇴

[8] Jamie Murray 🇬🇧 / Bruno Soares 🇧🇷 vs James Duckworth 🇦🇺 / Marc Polmans 🇦🇺
Lloyd Glasspool 🇬🇧 / Harri Heliovaara 🇫🇮 vs Federico Coria 🇦🇷 / Albert Ramos-Vinolas 🇪🇸
Rafael Matos 🇧🇷 / Felipe Meligeni Rodrigues Alves 🇧🇷 vs Simone Bolelli 🇮🇹 / Fabio Fognini 🇮🇹
Adrian Mannarino 🇫🇷 / Hugo Nys 🇲🇨 vs [9] Ivan Dodig 🇭🇷 / Marcelo Melo 🇧🇷
[16] Andrey Golubev 🇰🇿 / Franko Skugor 🇭🇷 vs [WC] Dane Sweeny 🇦🇺 / Li Tu 🇦🇺
Rohan Bopanna 🇮🇳 / Edouard Roger-Vasselin 🇫🇷 vs [WC] Treat Huey 🇵🇭 / Christopher Rungkat 🇮🇩
Marcus Daniell 🇳🇿 / Frederik Nielsen 🇩🇰 vs Aslan Karatsev 🇷🇺 / Artem Sitak 🇳🇿
Nikoloz Basilashvili 🇬🇪 / Miomir Kecmanovic 🇷🇸 vs [2] Rajeev Ram 🇺🇸 / Joe Salisbury 🇬🇧

MTT - OSIĄGNIĘCIA:
Spoiler:
Awatar użytkownika
Damian
Moderator
Kontakt:

Kokkinakis/Kyrgios Potential Second-Round Foes For Mektic/Pavic
Spoiler:
https://www.atptour.com/en/news/austral ... es-preview

MTT - OSIĄGNIĘCIA:
Spoiler:
Awatar użytkownika
Marcelo

Post autor: Marcelo »

Właśnie się tak zastanawiam, kiedy się ta gównoburza skończy. Trwa to już dość długo, ale widać, że emocje sięgają zenitu. Mnie osobiście sam wyrok nie zdziwił. Po pierwszym wstępnym posiedzeniu, które odbyło się dzień przed rozprawą główną jasnym było, że Djokovic nie ma wielkich szans. Może dlatego nie miałem większego problemu, gdy ostateczny wyrok zapadł. Zresztą pisałem o tym w krótkim komentarzu zamieszczonym w tym wątku. Więc nie jest tak, że chce tu zgrywać kozaka, który zarzeka się post factum, że wszystko przewidział. Gdyby strona rządowa zakwestionowała legalność działań Serba w procesie ubiegania się o wizę, jego prawnicy mieliby jakiś punkt zaczepienia. A skoro argumentacja skupiała się na ogólnych obawach, co do wpływu Nowaka na Australijczyków, niewiele dało się ugrać. Na koniec sąd stwierdził, że nie jest władny cofnąć decyzji strony rządowej, bo w tym trybie w ogóle nie rozpatruje jej zasadności, tylko czy została wydana legalnie. Gdyby przykładowo skupili się na braku informacji w formularzu wizowym co do pobytu w Hiszpanii i to było podstawą anulacji wizy, w takim wypadku prawnicy mogli znaleźć odpowiednie paragrafy, pokazujące, że taka przyczyna jest niezgodna z prawem. Czy to by zmieniło werdykt? Trudno teraz stwierdzić, ale szanse byłyby większe.

Biedaszlem biedaszlemem, ale zerknę czasem na to, co tam się dzieje. Dla mnie problem nie polega tylko na braku Djokovica. W ciągu tego ostatniego tygodnia przestałem kibicować Nadalowi, który niepotrzebnie się uzewnętrzniał i dolewał oliwy do ognia. No ale spoko. To tylko sport, a ja jestem tylko kibicem w kapciach. Są ciekawsze zajęcia niż śledzenie rozgrywek sportowych. Na pewno będę śledził poczynania Polaków, czyli najprawdopodobniej w drugim tygodniu zmagań w Melbourne ograniczę się już tylko do sprawdzania wyników.

p.s. Nie wchodzę w żadne dyskusje. Napisałem ten przydługawy post, tylko dlatego, żeby zabić czas do rozpoczęcia meczu Hurkacza. A przejrzałem już wszystkie dzisiejsze partie szachowe turnieju w Wijk aan Zee. :)
Ostatnio zmieniony 17 sty 2022, 0:07 przez Marcelo, łącznie zmieniany 2 razy.
2025 = Stuttgart - (F, PF, PF) - WTA 500 - Ostapenko - Sabalenka 2-0, Sabalenka - Paolini 2-0, Ostapenko - Aleksandrowa 2-0; 2024 = Paryż - (F, ĆF, ĆF) - ATP Masters 1000 Zverev - Humbert 2-0, Chaczanow - Dimitrow 2-0, Humbert - Thompson 2-0; Halle - (F) - ATP 500 Sinner - Hurkacz 2-0 2023 = Sztokholm - (F) - ATP 250 Monfils - Kotow 2-1; Madryt - (4R, 3R) - ATP Masters 1000 Alcaraz - Zverev 2-0, Tsitsipas - Báez 2-1 - (ĆF ,4R) - WTA 1000 Sakkari - Begu 2-1, Świątek - Aleksandrowa 2-1 2022 = Turyn - (PF) - ATP Finals Djoković - Fritz 2-0; Barcelona - (F) - ATP 500 Alcaraz - Carreño-Busta 2-0
Awatar użytkownika
Jacques D.

Post autor: Jacques D. »

Marcelo_Rios pisze: 17 sty 2022, 0:00 Biedaszlem biedaszlem
em
I know the pieces fit.
Spoiler:
Awatar użytkownika
Barty
Administrator

Post autor: Barty »

Wsteczne odliczanie.

Tytuły (30):
2025: Miami 2024: Montreal, Bazylea 2023: Wiedeń 2022: Miami, Astana, Bazylea, WTF Turyn 2021: Monte Carlo, Madryt, Winston-Salem 2019: Newport, US Open, 2018: Brisbane, Quito, Indian Wells, Monte Carlo, Monachium, Roland Garros, 2017: Auckland, Waszyngton, Shenzen, 2015: Doha, Sydney, Houston, Roland Garros, 2013: US Open, 2012: Nicea, 2011: Los Angeles, WTF Londyn, Wcześniej: Za słaba era, żeby coś wpisywać.
Finały (38):
2025: Barcelona 2024: Brisbane, Cordoba, Estoril, WTF Turyn 2023: Auckland, Rotterdam, Dubaj, Barcelona 2022: Rotterdam, Monte Carlo, Monachium, Rzym, Newport, Hamburg, Gijon 2021: Monachium, Rzym, 2020: Rzym, Antwerpia, 2019: Rotterdam, Rzym, Roland Garros, 2018: Halle, 2017: Stuttgart, 2016: Tokio, Shanghai, Bazylea, 2015: Wiedeń, WTF Londyn, 2014: Doha, 2013: Cincinnati, 2012: Monte Carlo, Roland Garros, Sztokholm, 2011: Marsylia, Monte Carlo, Wimbledon, US Open, Wcześniej: Za słaba era, żeby coś wpisywać.
Awatar użytkownika
Nando

Post autor: Nando »

Kiefer pisze: 16 sty 2022, 23:57
Nando pisze: 16 sty 2022, 20:42
Ale Pan Andrzej odleciał. :D
On sobie ostatnio lubi popier*olić na różne tematy i głupoty powypisywać.
MTT - Tytuły (8) 2024:(1) Bastad, 2023:(1) Pune, 2022:(1) Melbourne, 2021:(5) Mallorca, Wimbledon, Toronto, Antwerpia, Sztokholm

MTT - Finały (5)
2022:(4) Dubaj, Estoril, Tokio, Paryż-Bercy 2021:(1) Wiedeń
Awatar użytkownika
Nando

Startujemy !
MTT - Tytuły (8) 2024:(1) Bastad, 2023:(1) Pune, 2022:(1) Melbourne, 2021:(5) Mallorca, Wimbledon, Toronto, Antwerpia, Sztokholm

MTT - Finały (5)
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Sasza, bardzo proszę. :)

Obrazek
pinterest.com
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Nando

Danił to bierze ;-)

Chmury nad Melbourne, pojawią się łzy za Nowakiem?

MTT - Finały (5)
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Nando pisze: 17 sty 2022, 1:02 Danił to bierze ;-)
Też bardzo ok.

Holger Rune jako pierwszy wygrał gema na AO22.

Dobranoc.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Nando

MTT - Finały (5)
Awatar użytkownika
COA

Post autor: COA »

Tępota na twarzy, tępota w grze, chyba nie będę fanem Nakashimy. Beret ze sraczką, ledwo biega, a dalej z przodu w tym meczu.
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Oddawałem głos do studia, kiedy Rune wygrywał gema. Później wziął jeszcze 2 sety, ale w turnieju już go nie ma. To tak z kronikarskiego obowiązku.

Garin z Bagnisem zagrali 4,5 godzinny mecz, Beret męczy bułę, Monfils i Alcaraz uwinęli się błyskawicznie i chyba mogą mieć spore oczekiwania co do tego turnieju.

COA pisze: 17 sty 2022, 5:47Tępota na twarzy, tępota w grze, chyba nie będę fanem Nakashimy. Beret ze sraczką, ledwo biega, a dalej z przodu w tym meczu.
Z kolei Pan Sebastian Korda bardzo ładnie. Miał jego mecz z Norrim potencjał na niespodziankę, ale chyba nie na aż taką demolkę jak w dwóch pierwszych setach.

Gdzie jest polskie okno?
MTT Titles/Finals
Spoiler:
bogas1985

Post autor: bogas1985 »

Hubert zamiast pewnego 3:0 pewnie wda sie w orke i przerznie w 5 :-)

Nadal pewnie, ale rywal kiepski.
Ostatnio zmieniony 17 sty 2022, 6:07 przez bogas1985, łącznie zmieniany 1 raz.
Zablokowany