Wimbledon 2022

Obrazek
Awatar użytkownika
Kiefer

Re: Wimbledon 2022

Post autor: Kiefer »

Bez żartów, wiadomo, że rywale się mocno posypali, ale ten Djokovic ciągle grał, już trochę słabiej, okej, ale cały czas robił finały USO, Paryża, WTF i za każdym razem świetnie przygotowany Murray stawał mu na drodze. Generalnie wiadomo było, że Andrzej będzie potrzebował trochę słabszej dyspozycji pozostałych, bo zwyczajnie sam nie był aż tak dobry, ale jednak 2 kroki przed resztą.
Awatar użytkownika
Kamileki

Post autor: Kamileki »

Kiefer pisze: 21 cze 2022, 10:34 Bez żartów, wiadomo, że rywale się mocno posypali, ale ten Djokovic ciągle grał, już trochę słabiej, okej, ale cały czas robił finały USO, Paryża, WTF i za każdym razem świetnie przygotowany Murray stawał mu na drodze.
Od początku 2017 roku powrócił na stałe Nadal i Federer na chwilę. Z Kolei od połowy 2018 powrócił na stałe Novak. A w drugiej połowie 2016 nie mieliśmy ani jednego typka z big 3 w przyzwoitej formie.
Awatar użytkownika
Kiefer

Jakoś nie mam przekonania czy ten zmartwychwstały Nadal był specjalnie lepszy niż ten Murray z 2016 roku, oczywiście nie licząc kortów ziemnych. Szkocina wygrał w tamtym roku 9 turniejów, rozegrał chyba ponad 80 spotkań na 90% skuteczności, no nie da się grać przeciętnie czy też słabo i robić takie wyniki. Generalnie nie mam złudzeń, że osiągnął sukces, który za te wszystkie lata zwyczajnie sobie zasłużył i do którego dążył.

Ja pewnie mógłen forsować podobną opinię 6 lat temu i nawet bym się specjalnie nie mylił, bo nie da się ukryć, że Murray musiał wyczekać swój moment i sam nie był w stanie pogodzić wszystkich trzech.

Jednak robić to dalej w 2022 roku obserwując obecny syf?
Awatar użytkownika
Kamileki

Kiefer pisze: 21 cze 2022, 10:49 Jakoś nie mam przekonania czy ten zmartwychwstały Nadal był specjalnie lepszy niż ten Murray z 2016 roku, oczywiście nie licząc kortów ziemnych. Szkocina wygrał w tamtym roku 9 turniejów, rozegrał chyba ponad 80 spotkań na 90% skuteczności, no nie da się grać przeciętnie czy też słabo i robić takie wyniki. Generalnie nie mam złudzeń, że osiągnął sukces, który za te wszystkie lata zwyczajnie sobie zasłużył i do którego dążył.

Ja pewnie mógłen forsować podobną opinię 6 lat temu i nawet bym się specjalnie nie mylił, bo nie da się ukryć, że Murray musiał wyczekać swój moment i sam nie był w stanie pogodzić wszystkich trzech.

Jednak robić to dalej w 2022 roku obserwując obecny syf?
Skoro Murray był lepszy od zdziadziałego Nadala to skąd porażka z Nishikorim na US Open? Oczywiście na trawie Szkot był lepszy od Hiszpana i tu się zgodzę. Jednak na hardzie Djokovic od połowy 2018 i Nadal od 2017 nie przegrali ani jednego spotkania w szlemie z zawodnikiem na poziomie Nishikoriego (nie liczę dyskwalifikacji z Bustą na USO 2020).
Murray sobie wypracował tamten sukces, ale twierdzę, że szczęśliwie się dla niego wszystko ułożyło. Nie mam większego przekonania czy wygrałby WTF na tym zmęczeniu co wtedy z solidnym żenem. Raczej w końcówce 2016 nikt nie grał w hali na poziomie np. Zvereva z 2021 czy Daniiła z 2020 więc turnieju kończącego Szkot by nie wziął - pamiętajmy, że ledwo ograł Raonica w półfinale przecież.
Awatar użytkownika
Kiefer

A to na podstawie pojedynczego meczu mam ocenić jego dyspozycję i stwierdzić, że był słabszy? Nie lepiej na podstawie bilansu 65 do 5 od maja do połowy listopada? A wydaje mi się, że tam po tym combo jaki sobie zapodał od okresu gry na mączce, przez trawę i Igrzyska przyszedł jednak mini kryzys i Nishikori to po prostu wykorzystał.
Awatar użytkownika
Kamileki

Kiefer pisze: 21 cze 2022, 11:18 A to na podstawie pojedynczego meczu mam ocenić jego dyspozycję i stwierdzić, że był słabszy? Nie lepiej na podstawie bilansu 65 do 5 od maja do połowy listopada? A wydaje mi się, że tam po tym combo jaki sobie zapodał od okresu gry na mączce, przez trawę i Igrzyska przyszedł jednak mini kryzys i Nishikori to po prostu wykorzystał.
To był taki bardzo chwilowy okres przejściowy - wszyscy trzej czołowi fabsterzy nieobecni albo wypaleni mentalnie, a opór stanowiło tylko i wyłącznie bezużyteczne pokolenie - żeni jednak w bo3 grają ciut lepiej niż Dimitrov, Raonic czy Nishikori. Wg mnie nie wygrałby teraz tylu turniejów po kolei Murray bo jak mówię, młodzi w bo 3 coś tam jednak czasem grają, a sukces Murraya opierał się właśnie na takich meczach bo szlema w 2016 wygrał tylko jednego.
Awatar użytkownika
Kiefer

Wygrał jednego, zrobił 3 finały, zaliczył wpadkę na USO. Chwilowy okres przejściowy masz od wielu lat, kogo ten Nadal pokonał w 2017 zgarniając 2 Szlemy? Nie było Djokovica, nie było Murraya i jeszcze na USO Federer, który go akurat orał się kontuzjował 2 tygodnie wcześniej.
Awatar użytkownika
Kamileki

Kiefer pisze: 21 cze 2022, 11:33 Wygrał jednego, zrobił 3 finały, zaliczył wpadkę na USO. Chwilowy okres przejściowy masz od wielu lat, kogo ten Nadal pokonał w 2017 zgarniając 2 Szlemy? Nie było Djokovica, nie było Murraya i jeszcze na USO Federer, który go akurat orał się kontuzjował 2 tygodnie wcześniej.
Chwilowy okres jest cały czas to prawda, ale jeśli chodzi o szlemy. Tu rozgrywki męskie są zakałą od wielu lat. Jednak w turniejach bo3 dzięki którym Andy zrobił jedynkę sytuacja wygląda inaczej i dziś miałby ciężej niż w 2016. Tylko to mam na myśli. Sądzisz, że Murray wygrałby Szanghaj w 2016 gdyby po drugiej stronie stanął Federer 2017?
Ostatnio zmieniony 21 cze 2022, 11:40 przez Kamileki, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Robertinho

Post autor: Robertinho »

Upiorny jesteś Kamilu. :D
Czołem Uśmiechniętej Polsce!
Awatar użytkownika
Kamileki

Robertinho pisze: 21 cze 2022, 11:40 Upiorny jesteś Kamilu. :D
Uważasz, że umęczony Murray z końcówki 2016 ograłby Daniiła z WTF 2020 czy Zvereva z WTF 2021?
Awatar użytkownika
Kiefer

A to on nigdy nie pokonywał rywali na podobnym poziomie? Ten Zverev to jeszcze, ale już potężny Danił to jest jakiś absurd, jest jakiś element w którym on jest lepszy niż Murray w prime?
Awatar użytkownika
Kamileki

Kiefer pisze: 21 cze 2022, 11:45 A to on nigdy nie pokonywał rywali na podobnym poziomie? Ten Zverev to jeszcze, ale już potężny Danił to jest jakiś absurd, jest jakiś element w którym on jest lepszy niż Murray w prime?
Serwis?
Awatar użytkownika
Kiefer

Wątpię by mu dawał większą przewagę, zresztą nawet nie mam przekonania czy jakoś bardzo odstaje Murray w tym elemencie.
Awatar użytkownika
Robertinho

Post autor: Robertinho »

Kamileki pisze: 21 cze 2022, 11:41
Uważasz, że umęczony Murray z końcówki 2016 ograłby Daniiła z WTF 2020 czy Zvereva z WTF 2021?
Uważam, że Murray to jeden z najbardziej poszkodowanych wynikowo zawodników w historii tenisa. Przez większość kariery rywalizował z topowym rafole i mającym jeszcze całkiem niezłe okresy gry Federerem.

Patrząc na samą sylwetkę tenisisty, to jest zupełnie inna półka niż Danił. Może serwis Rosjanin ma trochę lepszy, ale to tyle. Technika uderzeń, taktyka, zagrania techniczne sensu stricto, atletyzm - tu jest przepaść między tymi zawodnikami. Nawet elementy będące siłą Medvedeva, jak bh, return, defensywa, miał lepsze Szkot.

Co do Zvereva, to powiedziałbym, że grał Andy tak, jak chciałby Sasza, o ile nie ma botowania serwisem(a kiedy trzeba nigdy go nie było). Tu pewnie peak Zvereva może być na tym poziomie co Murray, ale dokąd nawet jednego Szlema nie ma Sasza, to średnio sensowna dyskusja.

Generalnie porównujemy faceta, który mordował się z dwoma-trzema fabsterami, z typami których przerasta np wygranie meczu mając 2-0 w setach i starszego o dekadę rywala na łopatkach.
Czołem Uśmiechniętej Polsce!
Awatar użytkownika
Kiefer

No Wawrinka był zapewne w peaku lepszy niż Murray, ale o nim jest sens to pisać, a o Zverevie już nie bardzo, bo gość jak przychodzi do formatu BO5 to zamienia się w ostatnią pokrakę.

Brat, jak chcesz to przyjmij ster, mnie zmęczył Kamilos.
Awatar użytkownika
Kamileki

Kiefer pisze: 21 cze 2022, 11:53 Wątpię by mu dawał większą przewagę, zresztą nawet nie mam przekonania czy jakoś bardzo odstaje Murray w tym elemencie.
Na hardzie w każdym aspekcie odstaje. Słabsza zarówno jedynka jak i dwója - niewiele ale jednak oraz mniejszy procent trafiania pierwszym - tutaj nawet bardziej.
Awatar użytkownika
no-handed backhand

Post autor: no-handed backhand »

Murray? Gdyby urodził się później, to teraz byłyby rozdzielane szlemy między niego a big2.
Ostatnio zmieniony 21 cze 2022, 12:19 przez no-handed backhand, łącznie zmieniany 1 raz.
Yoshihito Nishioka do Ciebie jedzie
Awatar użytkownika
Kamileki

Robertinho pisze: 21 cze 2022, 12:00
Kamileki pisze: 21 cze 2022, 11:41
Uważam, że Murray to jeden z najbardziej poszkodowanych wynikowo zawodników w historii tenisa. Przez większość kariery rywalizował z topowym rafole i mającym jeszcze całkiem niezłe okresy gry Federerem.

Patrząc na samą sylwetkę tenisisty, to jest zupełnie inna półka niż Danił. Może serwis Rosjanin ma trochę lepszy, ale to tyle. Technika uderzeń, taktyka, zagrania techniczne sensu stricto, atletyzm - tu jest przepaść między tymi zawodnikami. Nawet elementy będące siłą Medvedeva, jak bh, return, defensywa, miał lepsze Szkot.

Co do Zvereva, to powiedziałbym, że grał Andy tak, jak chciałby Sasza, o ile nie ma botowania serwisem(a kiedy trzeba nigdy go nie było). Tu pewnie peak Zvereva może być na tym poziomie co Murray, ale dokąd nawet jednego Szlema nie ma Sasza, to średnio sensowna dyskusja.

Generalnie porównujemy faceta, który mordował się z dwoma-trzema fabsterami, z typami których przerasta np wygranie meczu mając 2-0 w setach i starszego o dekadę rywala na łopatkach.
Generalnie to ja porównuję Murraya (w formie, ale umęczonego) z końcówki 2016 do botującego Saszy z WTF który w bo 3 nie pęka. Nie ma żadnego tematu jeśli chodzi o szlemy bo tu Szkot jest wyraźnie lepszy od żenów.

A z tym, że Szkot jest poszkodowany to spora przesada bo w żadnej erze tenisowej nie wygrałby specjalnie więcej. To, że musiał rywalizować z Federerem i Rafolami to prawda, ale prawdą jest też to że zawsze mu dużo do nich brakowało więc jakby grał w erze Borga, McEnroe, Connorsa albo Lendla Beckera, Edberga, a potem Samprasa i Agassiego nie ugrałby specjalnie więcej - maks 5 szlemów. No chyba, że masz nam myśli erę w której jest sam Murray i ani jednego kandydata na all time great, ale to już czysta fantazja bo od zawsze w każdym dziesięcioleciu było minimum dwóch-trzech takich kandydatów. I myślę, że z każdym takim kandydatem Szkot dostawałby zazwyczaj po głowie. Byłby to ogromny brak szacunku do dawnych mistrzów jakbyśmy zakładali, że Murray byłby dominatorem w ich czasach. Nie, nie byłby. I mówię to przy całym szacunku i sympatii jaką posiadam do Andy'ego. Dużo, czasem bardzo dużo go dzieliło od Novaka na hard, starszy Federer mielił Szkota jak chciał, podobnie jak Nadal poza hard (bardzo źle wyglądały te mecze na trawie). Jeśli jesteś ewidentnie czwarty z dużą stratą do trójki to po usunięciu tej trójki nie ma żadnej pewności, że zaczniesz wygrywać wszystkie zawody w których zajmowałeś 4 miejsce (tak kiedyś myślałem i też przez jakiś czas byłem gotów stwierdzić, że Szkot jest mocno poszkodowany i na pewno wygrałby wyraźnie więcej gdyby urodził się wcześniej albo później, ale nie akurat w tym czasie na którym przypadł jego prime). Ba, nie ma nawet pewności, że w ogóle zaczniesz je kiedykolwiek wygrywać (tak uważam teraz).
Awatar użytkownika
Damian
Moderator
Kontakt:

Post autor: Damian »

About seeding at The Championships
Spoiler:
https://www.wimbledon.com/en_GB/atoz/seeds.html

MTT - OSIĄGNIĘCIA:
MTT (Singiel) - Tytuły (36) / Finały (23)
Spoiler:
Awatar użytkownika
Damian
Moderator
Kontakt:

Post autor: Damian »

Obrazek

MTT - OSIĄGNIĘCIA:
MTT (Singiel) - Tytuły (36) / Finały (23)
Spoiler:
Zablokowany