GOAT - debata

Obrazek

Kto jest GOAT?

Pete Sampras
2
7%
Andre Agassi
0
Brak głosów
Björn Borg
0
Brak głosów
John McEnroe
0
Brak głosów
Jimmy Connors
0
Brak głosów
Rod Laver
0
Brak głosów
Roger Federer
7
26%
Rafael Nadal
6
22%
Novak Djoković
11
41%
Inny gracz (odpowiedź w komentarzu)
1
4%

Liczba głosów: 27
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Re: GOAT - debata

Post autor: DUN I LOVE »

balech pisze: 31 sty 2023, 18:07 Przecież nazwisko claymana w kontekście GOAT-a nie powinno nawet być rozpatrywane. Facet najlepszy na jednej nawierzchni, na pozostałych pod koniec pierwszej dziesiątki.
8 szlemów pod cegłą wygrał. Jeżeli 22-krotny triumfator ma nie być rozpatrywany, to kto powinien być? ;)
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Lucas

Post autor: Lucas »

Tylko Djokovic zrozum.

Jak tu czlowiek nieraz coś przeczyta, to naprawdę ręce opadają. Dobrze, że jestem niespotykanie spokojnym człowiekiem i takie rzeczy nie są już w stanie mnie na poważnie uruchomić. Pozostaje wzruszyć ramionami i iść dalej.
“I doubt about myself, I think the doubts are good in life. The people who don’t have doubts I think only two things: arrogance or not intelligence.”- Rafa Nadal

"There are other tournaments in which I would like to win. However, in the end, trophies are just pieces of metal. The main thing that I took from tennis is love. She will remain with me forever, and I am sincerely grateful for this “ - David Ferrer
Awatar użytkownika
Kiefer

Post autor: Kiefer »

Imo Djokovic z tej trójki wyróżnia się na tyle najmocniej, że Fed i Rafa walczą już tylko o 2 miejsce. No i tutaj nie ukrywam sam nie wiem, kto jest lepszy, Szwajcar czy Hiszpan.

Rafa z jednej strony oczywiście wygrał więcej WS i jest znacznie lepszy w bezpośredniej rywalizacji, tłukł Federera w Australii, pokonał go na Wimbledonie.

Jednak to Fed osiągnął poziom wieloletniej dominacji, czego Rafa nie był nawet bliski, spędził o 1/3 więcej tygodni na jedynce i był bardziej uniwersalny, rewelacyjnie grał pod dachem, 6-krotnie zwyciężył w WTF.

Oczywiście Hiszpan jeszcze może powielać swoje sukcesy, ale prawdę mówiąc kolejne tytuły w Paryżu niewiele tutaj zmienią, bo królem mączki jest od wielu lat i tak już zostanie.
balech

Post autor: balech »

DUN I LOVE pisze: 01 lut 2023, 21:08
balech pisze: 31 sty 2023, 18:07 Przecież nazwisko claymana w kontekście GOAT-a nie powinno nawet być rozpatrywane. Facet najlepszy na jednej nawierzchni, na pozostałych pod koniec pierwszej dziesiątki.
8 szlemów pod cegłą wygrał. Jeżeli 22-krotny triumfator ma nie być rozpatrywany, to kto powinien być? ;)
Rozpatrywany może być, ale poza jakimiś tam fanatykami typu Lucas czy Coa, większość wie jaka jest prawda ;)
Mimo wszystko dekada panowania, w czasie gdy aktywnie byli i/lub są Nadal, Federer, szeroko pojęci Wawrinki, żeni, farmsi, i Bóg wie kto jeszcze.
Jest taka liczba wskaźników wskazująca na to, że facet jest nawybitniejszy w historii, że szkoda strzępić. Lucasom tego świata i tego forum pozostaje tylko zżymać się na mój styl pisania czy brak przecinków.
GOAT jest jeden zrozumcie
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Ok, to już czytałem, pytam o konkrety. :)
MTT Titles/Finals
Spoiler:
balech

Dun naprawdę?
1. 22 szlemy
2. 38 mastersów
3. 6 atp finałów
4. Tygodnie na jedynce wywindowane niebotycznie.
5. Procenty zwyciestw.
6. Liczba zwycięstw nad tenisistami z pierwszej dziesiątki.
7. Każdy masters wygrany po dwa razy, WS zresztą też.
8. Procent wygranych dużych tytułów w stosunku do wszystkich tytułów.
Mało?
Awatar użytkownika
Robertinho

Post autor: Robertinho »

No przecież podał Ci konkrety. Rekordy i pokonanie w bezpośrednim starciu głównych rywali w najbardziej epickich meczach (finały AO 12 i Wimledonu 19), wasalizacji Federera na trawie i dwie wygrane z Nadalem w Paryżu. Całkiem mocne argumenty.
Czołem Uśmiechniętej Polsce!
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Konkrety dlaczego Nadal nie powinien być rozpatrywany. :)

@balech, znam te liczby, ale też znam historię tenisa ostatnich 2 dekad, wiem jak się zmieniał tenis i układ sił. Statystycznie nie ma wątpliwości, ale tenisowo/warsztatowo to nie wiem, czy nigdy nie pojawił się ktoś lepszy od Novaka. Nie da się tego rozstrzygnąć.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Kiefer

No bo ta dyskusja tak naprawdę dotyczy tylko wiadomej trójki, tenisistów z którymi faktycznie Serb się mierzył i od których okazał się lepszy. Tego czy jest lepszy od np. Samprasa faktycznie już nie da się rozstrzygnąć, bo to zupełnie inne pokolenia, grali w innych czasach, kiedy warunki były inne i tenis wyglądał inaczej.
Ostatnio zmieniony 01 lut 2023, 22:11 przez Kiefer, łącznie zmieniany 1 raz.
balech

Ja akurat lubię styl gry Novaka, ale rozumiem, że niektórzy wolą inną estetykę tenisową.
Warsztatowo Nole to szczyt - wybitny return, podobny bh, świetny fh, przyspieszanie gry, kąty, coraz lepszy serwis, taktyka, poruszanie się po korcie, fizyka.
Nadal jest zbyt jednostronny, wiadomo na hardzie i trawie swoje zdobył, ale to nie to.
Awatar użytkownika
Kiefer

Tutaj przede wszystkim trzeba zdać sobie sprawę, że gdyby nie pandemia, to Serb już dawno by odjechał w liczbach, dorzuciłby Wimbledon 20, AO 22, miałby lekko 24 GS i nie byłoby w ogóle już tematu.
balech

Według mnie mimo pandemii nie ma tematu, ale jak kto chce brnąć to jego prawo.
Awatar użytkownika
Robertinho

Post autor: Robertinho »

Kiefer pisze: 01 lut 2023, 22:17 Tutaj przede wszystkim trzeba zdać sobie sprawę, że gdyby nie pandemia, to Serb już dawno by odjechał w liczbach, dorzuciłby Wimbledon 20, AO 22, miałby lekko 24 GS i nie byłoby w ogóle już tematu.
Niby tak, ale nie do końca. Tak jak Nadal dostał od Billa Gatesa w prezencie RG20 , AO22 i generalnie dodatkowe życie jeśli idzie o tenisową rywalizację, tak Nole przez te wymuszone przerwy pewnie z sezon dobrej gry też. I mam tu na myśli zarówno kwestie fizyczne, jak i przede wszystkim ukochaną przez Serba pozycję skrzywdzonej ofiary, z której będzie chciał za wszelką cenę coś udowodnić złemu światu.

Kto wie, może marzenie @Kamileki o 25 WS Novaka będzie miało okazję się spełnić.
Czołem Uśmiechniętej Polsce!
Awatar użytkownika
Kiefer

W dalszym okresie czasu możliwe i finalnie on faktycznie pewnie skończy z podobną liczbą tytułów, ale na ten moment to już byłaby bardzo duża przewaga, a Wimbledon 2020 czy AO 22 by go nie zmęczył.
Awatar użytkownika
Kamileki

Post autor: Kamileki »

Robertinho pisze: 01 lut 2023, 22:28
Kiefer pisze: 01 lut 2023, 22:17 Tutaj przede wszystkim trzeba zdać sobie sprawę, że gdyby nie pandemia, to Serb już dawno by odjechał w liczbach, dorzuciłby Wimbledon 20, AO 22, miałby lekko 24 GS i nie byłoby w ogóle już tematu.
Niby tak, ale nie do końca. Tak jak Nadal dostał od Billa Gatesa w prezencie RG20 , AO22 i generalnie dodatkowe życie jeśli idzie o tenisową rywalizację, tak Nole przez te wymuszone przerwy pewnie z sezon dobrej gry też. I mam tu na myśli zarówno kwestie fizyczne, jak i przede wszystkim ukochaną przez Serba pozycję skrzywdzonej ofiary, z której będzie chciał za wszelką cenę coś udowodnić złemu światu.

Kto wie, może marzenie @Kamileki o 25 WS Novaka będzie miało okazję się spełnić.
Marzę to o 30. Bezpieczne 25 jest na potrzeby zakładu z Barty.

Nadal zyskał sporo na pandemii, a dlaczego sporo o tym na końcu*. Nole wbrew pozorom również skorzystał, ale w innym sensie. Ostatecznie wygra tyle ile miał wygrać, ale fakt, że zrobi to z pozycji pokrzywdzonego bohatera jest dla niego niewątpliwym atutem. No i wyprzedzi Hiszpana w tym, a najpóźniej w 2024 roku więc opóźnione przejęcie korony będzie tylko bardziej epickie (bo bez Billa Gatesa Serb wyszedłby na prowadzenie najpewniej w roku 2021, a najpóźniej w 2022).

* Nadal być może nigdy nie zostałby samodzielnym liderem szlemowym gdyby nie pandemia. Wg mnie to pozytywne i symboliczne dla kariery Rafy, że choć przez krótki okres był nr 1 w liczbie wygranych szlemów -w końcu przede wszystkim wokół tych turniejów (głównie jednego) rosła jego legenda. Bo trzeba pamiętać, że Federer miał swoje 10 lat, a Novak dostanie wieczność.
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

@Kamileki, 11 samodzielnie (Wimby 09 - RG20), prawie 13 licząc współdzielenie (RG09 - AO22).
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Kamileki

Post autor: Kamileki »

DUN I LOVE pisze: 01 lut 2023, 23:30 @Kamileki, 11 samodzielnie (Wimby 09 - RG20), prawie 13 licząc współdzielenie (RG09 - AO22).
No więc właśnie.
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Z tym się zgadzam oczywiście i nawet swego czasu przeszła mi przez głowę taka myśl, że niewątpliwie zasługiwał Nadal na ten symboliczny moment.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Kiefer

Tak łatwo Rafole się rozprawili z jego rekordem, że średnio to pocieszające, był te 5-6 lat starszy od głównych konkurentów to prowadził, urodziłby się 3-5 lat później, to pewnie zawsze oglądałby już plecy Rafy.
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Kiefer pisze: 01 lut 2023, 23:42 Tak łatwo Rafole się rozprawili z jego rekordem, że średnio to pocieszające, był te 5-6 lat starszy od głównych konkurentów to prowadził, urodziłby się 3-5 lat później, to pewnie zawsze oglądałby już plecy Rafy.
Nie wiem czy tak łatwo. Jednak przeskoczyli Szwajcara będąc mocno po 30stce. Relatywnie łatwo to się Federer rozprawił z Samprasem.

Strasznie dyskredytujesz Federera.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
ODPOWIEDZ