Ty?
Wimbledon 2023
- DUN I LOVE
- Administrator
- no-handed backhand
Re: Wimbledon 2023
Nie mam czasu odpisywać, idę oglądać „Nic Śmiesznego”.
- Robertinho
Szybko to będziesz żałował kwestionowania geniuszu GOATa.
Czołem Uśmiechniętej Polsce!
Jeśli Holger nie zrobi wyraźnego progresu to najlepiej dla rozgrywek byłoby aby w nadchodzącej przyszłości większość szlemowych finałów kończyła się w tym samym składzie co Wimbledon 2023.Rroggerr pisze: ↑16 lip 2023, 23:08 Pisałem to po półfinałach, ale trzeba oddać Novakowi, po kilkunastu latach szczerej antypatii, że stary dziad ratuje te rozgrywki, bo "nie będzie fabsterów i będzie fajny tour" się po prostu nie spełni. Traumatyczny ten turniej w tym kontekście. Oczywiście czy Carlos będzie na tyle dobry by Novak regularnie zbierał tacki to się jeszcze okaże.
- Robertinho
Tu byłbym ostrożny. Spokojnie sobie wieczorem powtórzyłem decidera i tam poziom był kosmiczny. Klasę fab3+Stan w piątej godzinie gry pokazywali obaj, Alcaraz musiał się popisać swoją najlepszą grą zarówno w defensywie, jak i ofensywie. Czy jakiś inny młody gracz, poza Saszą sprzed kontuzji (i to raczej w bo3) coś takiego może zaprezentować? Owszem, pojedyncze elementy mają, Danił ma(miewa?) defensywę i serwis, Stef siłę uderzeń, Sinner może (?) tłuc jak oszalały, Rune potrafił przetrzymać GOATa w rzeźnickich wymianach itp, ale kogoś z pełnym pakietem za bardzo nie widać.lake pisze: ↑16 lip 2023, 23:47Po tym meczu i całym turnieju i drabince Hiszpana skłaniałbym się do tego, że jest na tyle dobry. I raczej mam pewność że będzie gotowy do rywalizacji z Serbem w GS. Natomiast czy peleton frajerów rozłoży przed nim nogi tu już mam obawy. To dopiero pierwszy turniej, w którym połączył wyjaśnianie żenów i fabstera. Musi to potwierdzić. Inaczej Serb jak przystało na Faba bezwzględnie to wykorzysta. A nawet milionowa reinkarnacja zombie z Manacor. NMajmniej liczę na to że peleton zrobi użytek z dzisiejszego meczu do starć z Nole.Rroggerr pisze: ↑16 lip 2023, 23:08 Pisałem to po półfinałach, ale trzeba oddać Novakowi, po kilkunastu latach szczerej antypatii, że stary dziad ratuje te rozgrywki, bo "nie będzie fabsterów i będzie fajny tour" się po prostu nie spełni. Traumatyczny ten turniej w tym kontekście. Oczywiście czy Carlos będzie na tyle dobry by Novak regularnie zbierał tacki to się jeszcze okaże.
Oczywiście GOAT może grać słabej i powiem więcej, będzie grać słabej, któryś Żen go rutynuje, jakiś kolejny przesypiający karierę clown go wzorem Musettiego wymęczy w qusi-epiku, z umierającym po raz setny na korcie Serbem jako główną atrakcją. Ale żeby tak wygrać na poziomie semi+ WS z naprawdę dobrze jak na swój wiek i przebieg grającym Serbem? No nie wiem, nie wiem.
Na razie powtórzył wyczyny fedala w tym samym wieku GOAT, subtelnie podkreślając swoją wyższość trzecim finałem WS w sezonie. Zobaczymy co przyniesie ostatnia lewa.
- DUN I LOVE
- Administrator
@Kamileki, 2.5 bańki już. Może targną się na tenisowy rekord YT: Sampras vs Federer (8.2 mln).
MTT Titles/Finals
Spoiler:
36-letni Roger i Rafa musieliby grać "trochę" inaczej z 20-letnim Carlitosem bo jakby mieli sobie zafundować taką motoryczną jatkę jaką widzieliśmy wczoraj to OIOM by nie pomógłRobertinho pisze: ↑17 lip 2023, 9:07
Oczywiście GOAT może grać słabej i powiem więcej, będzie grać słabej, któryś Żen go rutynuje, jakiś kolejny przesypiający karierę clown go wzorem Musettiego wymęczy w qusi-epiku, z umierającym po raz setny na korcie Serbem jako główną atrakcją. Ale żeby tak wygrać na poziomie semi+ WS z naprawdę dobrze jak na swój wiek i przebieg grającym Serbem? No nie wiem, nie wiem.
Na razie powtórzył wyczyny fedala w tym samym wieku GOAT, subtelnie podkreślając swoją wyższość trzecim finałem WS w sezonie. Zobaczymy co przyniesie ostatnia lewa.

Starcie pokoleń, 5 setów, prawie 5 h. A przede wszystkim porażka Novaka po stu latach na Wimblu. To musi robić wrażenie na ludziach.DUN I LOVE pisze: ↑17 lip 2023, 9:11 @Kamileki, 2.5 bańki już. Może targną się na tenisowy rekord YT: Sampras vs Federer (8.2 mln).
Spoiler:
- Robertinho
I tak i nie. Tj zależy gdzie, na cegle siła świdra Rafy by swoje robiła, a Fed by swoje wyserwował na trawie. Generalnie trochę płaci za swoją uniwersalność Nole, brakuje jednego wybitnego elementu, którym mógłby odpowiedzieć na siłę Carlitosa, podobnie było ze Stanem.Kamileki pisze: ↑17 lip 2023, 9:1536-letni Roger i Rafa musieliby grać "trochę" inaczej z 20-letnim Carlitosem bo jakby mieli sobie zafundować taką motoryczną jatkę jaką widzieliśmy wczoraj to OIOM by nie pomógłRobertinho pisze: ↑17 lip 2023, 9:07
Na razie powtórzył wyczyny fedala w tym samym wieku GOAT, subtelnie podkreślając swoją wyższość trzecim finałem WS w sezonie. Zobaczymy co przyniesie ostatnia lewa.![]()
Potwierdza się to co pisaliśmy na forum rok temu, że nie ma żadnej konkurencji w swoim pokoleniu Alcaraz, ale na plecach fabsterów ugruntuje sobie pozycję wielkiej gwiazdy światowego sportu, bo zacznie w końcu klepać Djokovicia i Nadala. 64 76 75 z Sinnerem raczej nie zrobiłoby takiej roboty.
![:] :]](./images/smilies/%5Bdblpt%5D%5D.gif)
- DUN I LOVE
- Administrator
No nie wiem, wczoraj mnie jakiś gość na TT przekonywał, że patrząc na Sinnera widzi podobieństwo do Federera.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
- Robertinho
Pięknie zagrał Jannick z Nole, liftował prawie jak Rafa. Taki po anoreksji i lobotomii.DUN I LOVE pisze: ↑17 lip 2023, 11:15No nie wiem, wczoraj mnie jakiś gość na TT przekonywał, że patrząc na Sinnera widzi podobieństwo do Federera.
Jeszcze Wam ten Holgerek bokiem wyjdzie, wspomnicie moje słowa.
- DUN I LOVE
- Administrator
Nie jestem fanem, ale czuję, że pracowitość i determinacja da mu coś więcej niż jedno Bercy.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
W czym?DUN I LOVE pisze: ↑17 lip 2023, 11:15No nie wiem, wczoraj mnie jakiś gość na TT przekonywał, że patrząc na Sinnera widzi podobieństwo do Federera.
“I doubt about myself, I think the doubts are good in life. The people who don’t have doubts I think only two things: arrogance or not intelligence.”- Rafa Nadal
"There are other tournaments in which I would like to win. However, in the end, trophies are just pieces of metal. The main thing that I took from tennis is love. She will remain with me forever, and I am sincerely grateful for this “ - David Ferrer
"There are other tournaments in which I would like to win. However, in the end, trophies are just pieces of metal. The main thing that I took from tennis is love. She will remain with me forever, and I am sincerely grateful for this “ - David Ferrer
- DUN I LOVE
- Administrator
W grze.
Nie wiem, pewnie moje fanowskie zaślepienie, ale to porównywanie kogokolwiek pod względem finezji/warsztatu do Federera to chyba szukanie powrotu do przeszłości na siłę.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
“I doubt about myself, I think the doubts are good in life. The people who don’t have doubts I think only two things: arrogance or not intelligence.”- Rafa Nadal
- Robertinho
Nie no, Alcaraza w pewnych elementach można, ale nikogo innego. Chyba że mówimy o nieudolnym kopiowaniu a'la Dimitrow. Bo ogólnie chyba zbyt swoistym graczem był Fed, żeby to naśladować w detalach techniki uderzeń. To samo z Rafą zresztą.DUN I LOVE pisze: ↑17 lip 2023, 11:54W grze.
Nie wiem, pewnie moje fanowskie zaślepienie, ale to porównywanie kogokolwiek pod względem finezji/warsztatu do Federera to chyba szukanie powrotu do przeszłości na siłę.
Ostatnio zmieniony 17 lip 2023, 12:05 przez Robertinho, łącznie zmieniany 1 raz.
- DUN I LOVE
- Administrator
O to mi chodzi. Alcaraz jest spektakularny, Roger był finezyjny i artystyczny. Po zagraniach Carlitosa zbieram szczękę z podłogi, po zagraniach Rogera wzdycham z emocji. Niby podobnie, ale nie do końca.Robertinho pisze: ↑17 lip 2023, 12:03Bo ogólnie zbyt swoistym graczem był Fed, żeby to naśladować w detalach techniki uderzeń.

MTT Titles/Finals
Spoiler:
Co do warsztatu bym polemizowałbym, ale w finezji może coś w tym być. Przykładowo taki Alcaraz gra niesamowicie efektownie i wszechstronnie, ale słowo finezyjnie nie ciśnie mi się na usta a już szczególnie porównując gemy serwisowe. Ale trzeba poczekać, w jakim kierunku tenis Hiszpana będzie ewoluował. Paradoksalnie to pod względem estetycznym we własnych gemach serwisowych(nie licząc Goata oczywiście) mi się najbardziej podobał Hurkacz.
Ale może mnie przegrzało i się włączył rodaczyzm.