Novak Djoković, niedoceniany mistrz czy unikatowa osobowość?

Obrazek
Awatar użytkownika
Kiefer

Re: Novak Djoković, niedoceniany mistrz czy unikatowa osobowość?

Post autor: Kiefer »

Robertinho pisze: 23 sie 2023, 10:01 Bezlitosny @Kiefer , najlepszy @Kiefer . :ok:
Cała przyjemność po mojej stronie. :witam:
Awatar użytkownika
Mario

Post autor: Mario »

Robertinho pisze: 23 sie 2023, 9:20eksperty z mtenis są jednak wyjątkowo wybredne i niereprezentatywne pod tym względem wydaje mi się.
To na pewno, mnie odsunięcie od tenisa całkowicie wyleczyło z emocjonowania się rozważaniami na temat GOAT-ów. Po części zrobił to sam Djokovic, który najpierw zniechęcił mnie do oglądania ważnych meczów, a następnie do prowadzenia tych wszystkich rozmów. Wiadomo, nie lubię go i życzę mu by przegrał 95% spotkań, jakie rozgrywa, ale nie jest to też nienawiść, czy coś w tym stylu, co czuję w stosunku do Nadala, którego mecze, sukcesy autentycznie przeżywam (rzecz jasna w negatywnym znaczeniu). Novak jest całkowicie nijaki, oglądanie go na korcie na etapie pierwszych rund jakichkolwiek turniejów jest wręcz niewyobrażalne, skoro nawet w tych dalszych musi mieć względnie atrakcyjnego rywala/realne szanse na porażkę, bym rzucił okiem. Facet po prostu sobie jest, jego droga ku chwale po prostu istnieje, ani to człowieka ziębi, ani parzy. Wiadomo, czułbym się dużo lepiej, gdyby to najbardziej utytułowanym pozostał tenisista Federer, ale z drugiej strony księgowy Djokovic jest lepszy od jaskiniowca Nadala. Jest sobie chłop, ale gdyby zniknął, to pewnie pamiętałbym o jego istnieniu z 10 dni.

Co do poprzedniej części wpisu, czyli tych wysokich świateł i podobnych, naprawdę blado wygląda Djokovic. Federer, wiadomo, ale już nawet Nadal, czy głupi Murray mają więcej niezapomnianych akcji, bo czasem wykreowali coś niesamowitego z biegania pod bandami. A Djoko? Grał sobie krosową wymianę z Nishikorim i okazało się, że jest w stanie zagrać 7 krosów forehandowych, a Japończyk 6 i ten popełnia błąd. Albo goni go jakiś Berdych, ale okazało się, że jest w stanie zagrać 4 mocne piłki z rzędu, a do wygrania wymiany potrzebowałby z 5-6, więc popełnia błąd. Ewentualnie rywal ma 6-3 w tiebreaku decidera, ale trzęsą mu się łapy, więc ten trzyma wymianę, a niedojda psuje. Jak kogoś to fascynuje, jeśli patrzy tylko przez pryzmat wyników etc., to pewnie znajdzie coś dla siebie (i pewnie tych ludzi jest realnie więcej), ale z mojej perspektywy - no nie pamiętam, bym odpalił sobie jakikolwiek skrót Djokovica, poza biciem Nadala (gdzie główną rolę odgrywa niechęć do Hiszpana) i jakimiś wtopami sprzed lat.
MTT bilans finałów (22-29)
W: Queen's Club 13, Monte Carlo 14, Australian Open 15, Nottingham 15, Chennai 16, Rio de Janeiro 17, Wiedeń 17, Acapulco 18, Madryt 18, Queen's Club 21, Cincinnati 21, Indian Wells 21, World Tour Finals 21, s-Hertogenbosch 22, Roland Garros 23, Astana 23, Hong Kong 24, Madryt 24, Umag 24, Tokio 24, Australian Open 2025, Dallas 25
F: Auckland 14, Miami 14, Roland Garros 14, Waszyngton 14, World Tour Finals 14, Rio de Janeiro 15, US Open 15, Estoril 16, Pekin 17, Rio de Janeiro 18, Monte Carlo 18, Rzym 18, Lyon 18, Metz 18, Hamburg 20, Madryt 21, St. Petersburg 21, Adelajda-2 22, Buenos Aires 22, Rio de Janeiro 22, Cincinnati 22, Astana 22, Rio de Janeiro 23, Bastad 23, Rio de Janeiro 24, Dubaj 24, Basel 24, Brisbane 25, Buenos Aires 25
Awatar użytkownika
Robertinho

Post autor: Robertinho »

Ja tam return przy 40-15(tym pierwszym) i minę Szwajcara sobie lubię przypomnieć, ale nie bronię mieć takiego właśnie stosunku do GOATa i jego gry.
Czołem Uśmiechniętej Polsce!
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Post autor: DUN I LOVE »

Drugim.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Robertinho

DUN I LOVE pisze: 23 sie 2023, 12:17Drugim.
Przy serwisie pierwszym?
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Przy serwisie tak.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Robertinho

DUN I LOVE pisze: 23 sie 2023, 12:21 Przy serwisie tak.
:ok:

Zainspirowałeś mnie, efekty niebawem. :ok:
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

Tak, dostałem powiadomienie, że instalcja została skompletowana.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Robertinho

DUN I LOVE pisze: 23 sie 2023, 12:35 Tak, dostałem powiadomienie, że instalcja została skompletowana.
Inspiracja. :D
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Kamileki

Post autor: Kamileki »

DUN I LOVE pisze: 23 sie 2023, 20:08
@Robertinho

Djezus Chrystusovic.
pascal

Post autor: pascal »

HL kompletnie mogą przekłamywać rzeczywistość. W przypadku raków każdy zaliczy pokaźny zbiór inspirujących piłek zarówno ofensywnych jak i defensywnych, technicznych jak i "rzeźnickich". Trochę inaczej w kontekście poszczególnych pojedynków.

Ja Novaka z pewnością zapamiętam jako zjawiskowego pod kątem gry aktorskiej na korcie i radzenia sobie z publiką- to wcale nie jest takie proste, by przy tych emocjach samemu się w tym pogubić. Niektórzy traktują ten aspekt jako element natury Novaka- dla mnie to zdecydowanie kolejny wymiar meczu prowadzony z pełną premedytacją (z resztą mam do tego osobisty sentyment, bo sam w badmintonie czy tenisie stołowym staram się eksperymentować w amatorskich pojedynkach na punkty i mieszać tryb zombie z pełnym zaangażowaniem np. w połowie seta i patrzeć na adaptację przeciwnika). Djokovic jest też graczem niezwykłym, bo z porównaniem do Fedala ma się wrażenie, że robi wyniki na granicy lub ponad miarę swojego talentu- wielu uważa Nadala za mistrza cech wolicjonalnych(w kontekście szaleńczej walki do końca może i tak, w kontekście głodu sukcesu już niekoniecznie)- dla mnie Hiszpan miał jednak znacznie bardziej niewygodny tenis dla większości touru z porównaniem do Novaka, który przez to musi trzymać większą dyscyplinę. Owszem z boku może wyglądać na to, że rywale trochę oddają mu mecze, ale Serb ma po prostu reaktywny oraz minimalizujacy ryzyko(czasem może się wydawać, że aż za bardzo jak w V secie finału z Alcarazem, ale w rozrachunku całościowym statystycznie wychodzi na plus) tenis uprzykrzający do maksimum życie rywala po drugiej stronie. Tak jak już wcześniej pisałem, z całej rakowej trójki zapamiętam Serba też jako zdecydowanie najlepszego w gierkach na małe pole- zachowuje chłodną głowę, kapitalnie dobiega i ustawia ciało, pozwalając sobie na optymalne zagranie.

Też tak jak @Robertinho zauważył, ma Serb w sobie trochę cynizmu- ta wypowiedź o pierwszym finale ze Stefanosem w Australii, "siamo noi next gen" czy ta mimika na Wimbledonie. Nawet ta ostatnia wypowiedź o walce do końca Alcaraza i aluzja do Nadala- doskonale czuje swoich przeciwników Serb. Czasem też nie mogę się oprzeć wrażeniu, że Novak celowo zwiększa/zwiększał dramaturgię niektórych spotkań- absurdalne uczucie, ale w latach 2014-2015 naprawdę miałem wrażenie, że Serb się bawi z Rogerem w kotka i myszkę a ma większą przewagę w rzeczywistości.

I pozostaje kwestia przygotowania fizycznego- wręcz wzorem dla przyszłych pokoleń powinien stać się Novak. Tutaj na forum trochę się podchodzi na chłodno, że to poziom touru, ogólny rozwój medycyny, okrojony kalendarz itd. Ale patrząc, co ta trójka wyprawia przy odniesieniu do innych graczy po 30- co traktujemy jako sukces Wawrinki, Monfilsa, And'yego, Berdycha, Cilica itd.(oczywiście raki schodzą z innego pułapu, uniknęli niszczących karierę kontuzji, inny poziom motywacji)- to jest to jednak zdumiewające i tutaj Novak również wyznacza kolejne szczyty.

Podsumowując, może Novak nie ma tyle naturalnego talentu(choć do returnu iskry bożej nie zabrakło) co Fedal, ale to że umiał ich zdetronizować na tyle, by wyjść statystycznie na bezdyskusyjne prowadzenie. Być może na granicy swoich zasobów psychicznych, o czym może świadczyć Pepe czy praktyki na granicy alt-medu. I za to Goat zasługuje na gigantyczne uznanie.
Awatar użytkownika
DUN I LOVE
Administrator

pascal pisze: 23 sie 2023, 22:11Podsumowując, może Novak nie ma tyle naturalnego talentu(choć do returnu iskry bożej nie zabrakło) co Fedal, ale to że umiał ich zdetronizować na tyle, by wyjść statystycznie na bezdyskusyjne prowadzenie. Być może na granicy swoich zasobów psychicznych, o czym może świadczyć Pepe czy praktyki na granicy alt-medu. I za to Goat zasługuje na gigantyczne uznanie.
Przede wszystkim najpóźniej się urodził. To mu najbardziej pomogło w biciu tych rekordów. Dziś nie ma żadnego blokera Serba, a poza RG nie ma go praktycznie od dekady. Gdzieś trafi się ktoś niewygodny (Stan), ale to generalnie jest tymczasowa akcja, na dłuższą metę wszystko - poza wspomnianym Paryżem - jest w jego rękach, nogach i głowie.

Nie ma sensu budować tu jakichś niestworzonych teorii, bo ta jego statystyczna przewaga w szlemach jest praktycznie symboliczna, patrząc na to jak dawno najwięksi rywale przestali mu zagrażać w 3/4 szlemów. Dopóki Fedal był na turbo doładowaniu to to wcale tak dobrze dla Serba nie wyglądało. Przecież gdyby szwajcarski przegryw nie był tym, kim był w stykowych punktach, to Novak skończyłby swój genialny 2011 rok z bilansem 1-2 ze starym dziadem.
MTT Titles/Finals
Spoiler:
Awatar użytkownika
Mario

Post autor: Mario »

Super, a coś tak realnie o tenisie? Bo właśnie o to mi chodzi, będąc fanem jakiegoś gracza, powinno się w teorii czerpać przyjemność z oglądania popisów na korcie, w przypadku Serba jest to raczej przemęczenie meczu, a następnie podziw nad mentalnością, fizycznością itp. Czy też bez przemęczenia meczu - spojrzenie na flashscore i kolejne czynności.
MTT bilans finałów (22-29)
W: Queen's Club 13, Monte Carlo 14, Australian Open 15, Nottingham 15, Chennai 16, Rio de Janeiro 17, Wiedeń 17, Acapulco 18, Madryt 18, Queen's Club 21, Cincinnati 21, Indian Wells 21, World Tour Finals 21, s-Hertogenbosch 22, Roland Garros 23, Astana 23, Hong Kong 24, Madryt 24, Umag 24, Tokio 24, Australian Open 2025, Dallas 25
F: Auckland 14, Miami 14, Roland Garros 14, Waszyngton 14, World Tour Finals 14, Rio de Janeiro 15, US Open 15, Estoril 16, Pekin 17, Rio de Janeiro 18, Monte Carlo 18, Rzym 18, Lyon 18, Metz 18, Hamburg 20, Madryt 21, St. Petersburg 21, Adelajda-2 22, Buenos Aires 22, Rio de Janeiro 22, Cincinnati 22, Astana 22, Rio de Janeiro 23, Bastad 23, Rio de Janeiro 24, Dubaj 24, Basel 24, Brisbane 25, Buenos Aires 25
pascal

W kontekście tenisowym przy stylu Novaka wszystko zależy od rywala. W meczach z Nadalem, Wawrinką, Del Potro czy teraz Alcarazem nierzadko oglądało się grę Serba w odpowiednim tempie z przyjemnością. Z Federerem różnie- na pewno Ao 2016 było przyjemne w odbiorze, 2011 Ao i Rg również. 2015 już mniej, ale to Fed nie był w stanie napędzić meczu. Taka specyfika reaktywnego tenisu. W Australii w ostatnich latach z klinicznych występów z Daniłem czy Rafą też pomimo braku dramaturgii można było czerpać przyjemność a tu Novak narzucał warunki- podobnie w 2016 roku.

EDIT- i po końcu kariery Federera(dla mnie Ao 2020, choć jeszcze wszystkie mecze WM 2021 z sentymentu oglądałem) i szerszej lekturze meczów Serba od tamtej pory nabrałem dużego dystansu w tej kwestii- w szczególności w porównaniu do Federera post-prime. Jak oglądałem tegoroczny Wimbledon, to porównując do turnieju Rogera w 2019 nie mogę powiedzieć, żeby gra Novaka była dla mnie aż tak męcząca dla oczu. Inna na pewno, ale możliwa do docenienia i na pewno wcale nie tak uboga. Oczywiście Roger musiał czymś sprawić, że ten sentyment się pojawił i na pewno jego gra miała w tym udział. Ale szczerze nie mogę powiedzieć, na ile narracja medialna, nimb sukcesów też miała na to wpływ i wypaczyła odbiór samego Szwajcara na korcie.
Ostatnio zmieniony 23 sie 2023, 23:09 przez pascal, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kiefer

Awatar użytkownika
Robertinho

Dwa pierwsze sety finału USO11 mogę oglądać codziennie, gra bardzo dobrze Nadal, a jest obróbka skrawaniem, coś pięknego.
pascal

Robertinho pisze: 23 sie 2023, 23:14 Dwa pierwsze sety finału USO11 mogę oglądać codziennie, gra bardzo dobrze Nadal, a jest obróbka skrawaniem, coś pięknego.
Tak, idealny przykład co robi tzw. match-up w tenisie. Przecież ten Nadal prawdopodobnie zrobiłby z Federerem to samo z grubsza co w Ao 2012. A tu można pomyśleć, że nie był w formie i wyżebrał seta na podstawie suchego wyniku. hahaha
Awatar użytkownika
Kiefer

No bo faktycznie wyżebrał, choć mecz niewątpliwie był epicki, pamiętam jednak słowa Sidora, który twierdził, że Nadal sprzed roku Serba by pokonał.
Awatar użytkownika
Robertinho

@Mario przecież Nadal bez kontekstu dobrego rywala to też tenisista bardzo ciężki w odbiorze. Pewnie 300-400 jego pojedynków z randomami obejrzałem i zwłaszcza młody, bez lepszego serwisu i skracania gry, po prostu męczył rywala i odbiorców i wiele z tych spotkań wyglądało jak ten pamiętny klasyk:

https://www.atptour.com/en/scores/match ... /520/ms031

Zarówno on jak i Nole mieli świetne mecze wczesnych rund, mieli swoje klinikale, Nadal na cegle pewnie nabił ich więcej, bo to obiektywnie najgorszy przeciwnik w historii tenisa tam był, ale i Nole takich spotkań jak droga do finału Cin też trochę(tj kilkaset) nabił. Oczywiście, że masz rację, Federer na odpalanie skrótów zebrał najwięcej spotkań z ze wszystkich graczy w historii, ale żadnym GOATem czy BOATem być nie może, bo zebrał też najwięcej kompromitujących porażek, w tym tych najboleśniejszych, z piłką meczową. A tu Serb ma nie tyle czyste papcie, co śnieżnobiałą kreację, a jeśli to nie jest argument za najlepszością, to już nie wiem, co nim jest, w sporcie jednak kompetytywnym, gdzie kluczowe jest wygrywanie meczów, zwłaszcza tych zaciętych o najwyższą stawkę. Tu osiągnął Himalaje Szwarcar biorąc pod uwagę początki kariery, ale rafole to inna liga pod tym względem.
ODPOWIEDZ