Wimbledon 2022

Obrazek
Awatar użytkownika
Bombardiero

Re: Wimbledon 2022

Post autor: Bombardiero »

Powiedziałbym, że punkt za to trąbienie w mediach o kontuzjach, które w ostatnim czasie się nasiliło i słuszne stwierdzenie, że o takich sprawach raczej nie powinno się mówić, kiedy się jeszcze gra. Może faktycznie mądrzej było wczoraj zejść z kortu, ale spróbował dograć, a że rywal odwalał manianę, to wygrał. Myślę, że gdyby uraz wystąpił przed meczem, to by nawet nie podszedł do spotkania - zaczął dość rześko, więc zakładam, że wcześniej bólu nie doświadczał. Może coś w tym przesadnym trąbieniu o zdrowiu jest, ale tak w udawanie kontuzji bym w tym przypadku nie szedł.
MTT - tytuły (14):
2025
: Marsylia; 2024: Monte Carlo, Rotterdam; 2023: Toronto; 2022: Montreal, Newport, Eastbourne, Queen's Club, Madryt, Monachium; 2021: Metz, US Open, Parma, Barcelona

MTT - finały(10):
2024: Antwerpia, Montreal, Halle; 2022: Bazylea, Atlanta, Barcelona, Indian Wells; 2021: WTF, Antwerpia, Roland Garros
Awatar użytkownika
Jacques D.

Post autor: Jacques D. »

To jest ten tryumf młodzieży, na który czekał tenisowy świat.
I know the pieces fit.
Spoiler:
Awatar użytkownika
Michael Scott

Post autor: Michael Scott »

Udawana kontuzja, mnie nie nabierze. Jak zwykle pasterz Nadal wciska swoim łatwowiernym owieczkom kit w postaci kontuzji. I jeszcze te heroiczne zmagania ze stopą, wygrywanie meczów z pozorowanymi urazami by budować swoją legendę. Śmiechu warte.
Awatar użytkownika
Nowitzki

Post autor: Nowitzki »

Bombardiero pisze: 07 lip 2022, 21:01 Powiedziałbym, że punkt za to trąbienie w mediach o kontuzjach, które w ostatnim czasie się nasiliło i słuszne stwierdzenie, że o takich sprawach raczej nie powinno się mówić, kiedy się jeszcze gra. Może faktycznie mądrzej było wczoraj zejść z kortu, ale spróbował dograć, a że rywal odwalał manianę, to wygrał. Myślę, że gdyby uraz wystąpił przed meczem, to by nawet nie podszedł do spotkania - zaczął dość rześko, więc zakładam, że wcześniej bólu nie doświadczał. Może coś w tym przesadnym trąbieniu o zdrowiu jest, ale tak w udawanie kontuzji bym w tym przypadku nie szedł.
Myślę, że trafiłeś w punkt. Za dużo było ostatnio tego trąbienia w mediach o kontuzjach. Ile w tym było Nadala, a ile mediów to już inna sprawa, ale na pewno pasowało mu, że w ten sposób ściąga z siebie część presji.
Awatar użytkownika
Kiefer

Post autor: Kiefer »

Lucas pisze: 07 lip 2022, 20:51
Robertinho pisze: 07 lip 2022, 20:49 Zabrać komuś życiową szansę i się wycofać, brawo. :D

Ze niby Fritzowi? Jak jest się takim petem, że się nie składa takiego Nadala, to można mu ewentualnie torbę do szatni zanieść, żeby mięśni nie przeciążał, a nie grać w SF szlema. Dostał to, na co zasluzyl.
+1

Najmniej mi żal Fritza właśnie, swoim dyletanctwem tylko udowodnił, że nie zasłużył na semi. I dobrze się stało, bo dzięki temu Gyros będzie miał chyba jednak trochę większe szanse.
Awatar użytkownika
lake

Post autor: lake »

Robertinho pisze: 07 lip 2022, 21:00
lake pisze: 07 lip 2022, 20:58
Robertinho pisze: 07 lip 2022, 20:49 Zabrać komuś życiową szansę i się wycofać, brawo. :D
Ale co, miał mu to podać na tacy czy jak? Czekam aż ktoś zaraz wjedzie z narracją, że to wszystko element strategii. Dam odpocząć NK przed finałem, skoro sam nie dam rady wziąć całości. Pospinanie tego z symulką też może być ciekawe. :D
Generalnie smutna, acz spodziewana i rozsądna decyzja.
Mnie ze strony Nadala, Djokovica i Sereny nic już nigdy nie zdziwi. Trzy Gwiazdy Śmierci zawodowego tenisa. :D
Ale ja sam biorę taki wariant pod uwagę. Oczywiście poza spięciem tego z rzekomą symulką. Aczkolwiek myślałem, że jednak wyjdzie na mecz licząc na cud w pierwszym półfinale. Skoro tego nie zrobił, to widocznie jest gorzej niż mogło się wydawać i szanse jutro/na końcowy triumf ocenili na zbyt nikłe, niezależnie z kim przyszłoby grać w niedzielę. Szczególnie zestawiając to z ryzykiem pogłębienia urazu i redukcji szans na USO. Ale oczywiście można spekulować czy taka decyzja również by zapadła gdyby Serba nie było już w turnieju. Tak czy inaczej nie pogorszymy sobie H2H ani z Garbusem ani z Szurem :D Szczególnie z tym drugim. Na trawie gdzie jest po 2, w Szlemach w ogóle i finałych tychże. Tak z Serbem jak i ogólnie. Trzeba na starość pielęgnować kozie staty. :D

MTT Career highlights:
GS: W Wimbledon '15, US Open '17
WTF: -SF '17
M 1000: W Indian Wells '14, Monte Carlo '17, F IW '16, Cincinnati '17
ATP 500:W Halle '18 F Waszyngton '16
ATP 250: W s-Hertogenbosch '14, Newport '17, Sankt Petersburg '17 F Chennai '17, F Quito '17

Debel:
GS: US Open '17, '19, F US Open '15, F Wimbledon '16
M 1000: W Indian Wells '19, Rzym '19, F Miami '19
Awatar użytkownika
Kamileki

Post autor: Kamileki »

@Lucas chyba prawie całe forum będzie zgodne jak nigdy w tej kwestii.
Akurat to, że zabrał Fritzowi szanse jest ogromnym plusem. Pionki mentalne nie zasługują na połówki/finał szlemów.
Awatar użytkownika
Robertinho

Post autor: Robertinho »

Dla jasności, Nadala jest złem ze stu i jeden powodów, ale na pewno nie dlatego, że nie miał ochoty na lanie od typa, z którym się nie lubią. Myślę, że na Norriego by wyszedł i nie uważam tego za obelgę pod adresem Hiszpana.
Czołem Uśmiechniętej Polsce!
Awatar użytkownika
Kiefer

Post autor: Kiefer »

Bardzo możliwe, że gdyby to był mecz decydujący, to wówczas by się zdecydował, a to tak czekałby go po ewentualnym ciężkim meczu z Gyrosem jeszcze trudniejszy pojedynek z Novakiem, szansę na sukces niewielkie, a na pogłębienie urazu bardzo duże.
Ostatnio zmieniony 07 lip 2022, 21:33 przez Kiefer, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Nowitzki

lake pisze: 07 lip 2022, 21:19
Robertinho pisze: 07 lip 2022, 21:00
lake pisze: 07 lip 2022, 20:58 Ale co, miał mu to podać na tacy czy jak? Czekam aż ktoś zaraz wjedzie z narracją, że to wszystko element strategii. Dam odpocząć NK przed finałem, skoro sam nie dam rady wziąć całości. Pospinanie tego z symulką też może być ciekawe. :D
Generalnie smutna, acz spodziewana i rozsądna decyzja.
Mnie ze strony Nadala, Djokovica i Sereny nic już nigdy nie zdziwi. Trzy Gwiazdy Śmierci zawodowego tenisa. :D
Ale ja sam biorę taki wariant pod uwagę. Oczywiście poza spięciem tego z rzekomą symulką. Aczkolwiek myślałem, że jednak wyjdzie na mecz licząc na cud w pierwszym półfinale. Skoro tego nie zrobił, to widocznie jest gorzej niż mogło się wydawać i szanse jutro/na końcowy triumf ocenili na zbyt nikłe, niezależnie z kim przyszłoby grać w niedzielę. Szczególnie zestawiając to z ryzykiem pogłębienia urazu i redukcji szans na USO. Ale oczywiście można spekulować czy taka decyzja również by zapadła gdyby Serba nie było już w turnieju. Tak czy inaczej nie pogorszymy sobie H2H ani z Garbusem ani z Szurem :D Szczególnie z tym drugim. Na trawie gdzie jest po 2, w Szlemach w ogóle i finałych tychże. Tak z Serbem jak i ogólnie. Trzeba na starość pielęgnować kozie staty. :D
Jakby myśleli o H2H na trawie, w szlemach w ogóle i w finałach to chyba leczyliby się na głowy, a nie na brzuchy, stopy czy nogi. Myślę, że decydujące znaczenie miało jednak ryzyko pogłębienia urazu i redukcja szans na USO.
Awatar użytkownika
LokalnyEkspert

Post autor: LokalnyEkspert »

Od myśli samobójczych do finału Wimbledonu. Film oparty na faktach autentycznych.
Awatar użytkownika
Kamileki

Jacques D. pisze: 07 lip 2022, 21:02 To jest ten tryumf młodzieży, na który czekał tenisowy świat.
Kilka lat temu było całkiem prawdopodobne, a od niedawna jest to już praktycznie pewne że "zmiana warty" nastąpi poprzez dosłowne rozsypanie ciał Rafoli, a nie poprzez choć symboliczne przejęcie pałeczki przez młodszych.
Awatar użytkownika
Nowitzki

LokalnyEkspert pisze: 07 lip 2022, 21:32 Od myśli samobójczych do finału Wimbledonu. Film oparty na faktach autentycznych.
Na dodatek film będący kontynuacją telenoweli. Jak wygra to kto wie czy filmu nie będzie albo chociaż filmiku :)
Awatar użytkownika
Kamileki

@COA , @Mario co byście dali za taki obrazek w niedzielę?
Obrazek
Awatar użytkownika
lake

Nowicjusz pisze: 07 lip 2022, 21:30

Jakby myśleli o H2H na trawie, w szlemach w ogóle i w finałach to chyba leczyliby się na głowy, a nie na brzuchy, stopy czy nogi. Myślę, że decydujące znaczenie miało jednak ryzyko pogłębienia urazu i redukcja szans na USO.
Część dot. H2H była już sricte z perspektywy fana, a nie jako powody wycofania.

MTT Career highlights:
ATP 250: W s-Hertogenbosch '14, Newport '17, Sankt Petersburg '17 F Chennai '17, F Quito '17

Debel:
Awatar użytkownika
COA

Post autor: COA »

Kamileki pisze: 07 lip 2022, 21:55 @COA , @Mario co byście dali za taki obrazek w niedzielę?
Obrazek
Zależy komu.
Awatar użytkownika
lake

Robertinho pisze: 07 lip 2022, 21:27 Dla jasności, Nadala jest złem ze stu i jeden powodów, ale na pewno nie dlatego, że nie miał ochoty na lanie od typa, z którym się nie lubią. Myślę, że na Norriego by wyszedł i nie uważam tego za obelgę pod adresem Hiszpana.
Skłaniałbym się jednak ku realnej ocenie potencjału NK>>>>>Norrie. Gdyby konfiguracja semi była odwrotna to może podjęto by ryzyko, ale tego się już nie dowiemy. Zresztą jak napisałem wycofanie już teraz pozwala sądzić, że tam nie było wiary w możliwość rozegrania dwóch spotkań. Teoretycznie przecież mógł podjąć decyzję na rozgrzewce mając już jakiś ogląd na wydarzenia w pierwszym półfinale.

MTT Career highlights:

Debel:
Awatar użytkownika
Kamileki

Kiefer pisze: 07 lip 2022, 8:49
xD
Awatar użytkownika
Robertinho

Post autor: Robertinho »

lake pisze: 07 lip 2022, 22:11
Robertinho pisze: 07 lip 2022, 21:27 Dla jasności, Nadala jest złem ze stu i jeden powodów, ale na pewno nie dlatego, że nie miał ochoty na lanie od typa, z którym się nie lubią. Myślę, że na Norriego by wyszedł i nie uważam tego za obelgę pod adresem Hiszpana.
Skłaniałbym się jednak ku realnej ocenie potencjału NK>>>>>Norrie. Gdyby konfiguracja semi była odwrotna to może podjęto by ryzyko, ale tego się już nie dowiemy. Zresztą jak napisałem wycofanie już teraz pozwala sądzić, że tam nie było wiary w możliwość rozegrania dwóch spotkań. Teoretycznie przecież mógł podjąć decyzję na rozgrzewce mając już jakiś ogląd na wydarzenia w pierwszym półfinale.
Nie no, jasne że zdecydowały kwestie sportowe, zarówno ocena własnego zdrowia jak i klasy rywala, sprawy między nimi to dodatkowy smaczek. Średnio zasłużył Nick na ten prezent od losu i naprawdę warto byłoby wykorzystać to należycie.

Aha, nie rozumiem do końca tych Waszych pomyj na Harrego. Gość w dwóch poważnych meczach w WS swojej karierze, dwa razy miał odwalającego pokaz cierpienia rafole. I naprawdę nie ma aż takiego znaczenia, że Nole przeżył, a Rafa umarł. To nie jest przyjemna sytuacja po prostu. Myśli się co przeciwnikowi jest i jak tu grać, publiczność za rywalem, zejdzie, a może nie, cierpi, a może wcale nie tak bardzo?. Nie każdy jest Stanem Wawrinką, żeby wyskoczyć w takiej sytuacji z mordą i zażądać wglądu do dokumentacji medycznej rywala. Jakby Rafa po prostu grał słabiej, pewnie by to wziął Amerykanin. I dla jasności, nie mam pretensji wielkich do Nadala, po prostu stwierdzam, że obiektywnie bardzo niekomfortowa sytuacja dla Fritza to była.
Czołem Uśmiechniętej Polsce!
Awatar użytkownika
Kamileki

Zablokowany